Viranşehir Gazi Lisesi öğrencilerinin başlattığı “Anıza Son” projesi, TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilciliği'nin ve Harran Üniversitesi’nin desteğiyle büyük bir toplumsal dayanışma hareketine dönüştü. Anız yangınlarının ekosistem, insan sağlığı ve tarımsal üretim üzerindeki yıkıcı etkilerini sayısal verilerle gözler önüne seren bu seferberlikte; çiftçiler, gençler ve uzmanlar aynı masa etrafında buluştu. Toplantıya, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri, TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, TEMA İl Temsilci Yardımcısı Abdülkadir Peltek, Harran Üniversitesi Genç TEMA Kulübü üyeleri ve Viranşehir Gazi Lisesi öğrencileri katıldı.
Toplantıda konuşan İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen: “Anız Yakmak, Toprağı Öldürmek Demektir! Anız yakmanın geri dönülmesi güç felaketlere neden olduğunu çarpıcı verilerle aktardı:
1 saatte yanan anız, 5 futbol sahası büyüklüğünde alanda tüm canlı yaşamını yok ediyor!" Anız dumanı, Şanlıurfa'da solunum yolu hastalıklarını %25 oranında artırıyor!" Yakılan her hektar anız, toprağın su tutma kapasitesini %40 azaltıyor!" Anız yakmak, topraktaki faydalı mikroorganizmaların %70’ini yok ediyor!" Her yıl Türkiye’de 5-7 milyon ton anız yakılıyor, bu da 15-35 milyon ton CO₂ salınımı demek!"Ayrıca, bu uygulamanın sadece bugünü değil, yarının tarımını ve gıda güvenliğini de tehdit ettiğini vurguladı.”
"Anız yakmak, toprağın geleceğini yakmaktır. Tarlada yanan sadece sap değil; su, hava, canlılık ve üretimdir!"
Çözüm Var: Sürdürülebilir Alternatifler! Toplantıda gençlerin ve uzmanların önerdiği çözüm yolları dikkat çekti:
Anızı Toprağa Karıştır:
-Doğal gübre olur, toprağın organik maddesi artar.
-3 yıl içinde verim %50’ye kadar artabilir!
Toplantıda, Yasal Yaptırımlar Hatırlatıldı: TEMA İl Temsilci Yardımcısı Abdülkadir Peltek, anız yakmanın hukuki sonuçlarını da detaylarıyla paylaştı: 2024 para cezaları:
Küçük arazilerde: 3.000 – 10.000 TL 10 dekar üzeri büyük arazilerde: 10.000 – 50.000 TL Tekrarlayan ihlallerde: Ceza 2 katına çıkıyor + 1 yıl arazi yasağı!TCK Madde 170 uyarınca orman yangınına sebep olanlara 2-5 yıl hapis cezası!” dedi.
Toplantıda Alınması Gereken Acil Önlemlere de değinildi:
Anız toplama makineleri için devlet teşviki sağlanmalı. Tarla günleri ve köy toplantılarıyla çiftçiler bilinçlendirilmeli. Ziraat odaları, muhtarlar ve il/ilçe tarım müdürlükleri ortak hareket etmeli. Jandarma ve çevre zabıtası denetimlerini artırmalı. Gençler tarımsal çevre bilinciyle güçlendirilmeli.Prof. Dr. Öztürkmen, şu sözlerle çağrısını yineledi:
“Unutmayın, anız yakmak sadece bugünü değil; çocuklarımızın geleceğini de yakmaktır. Her birimiz toprağa sahip çıkarsak, Şanlıurfa yeşil kalır, verimli kalır!”
Anız yangınına tanık olan vatandaşlarımız ALO 156 Jandarma Hattı’na derhal bildirimde bulunabilirler.