Avrupa'da 2024'te ölümcül seller ve fırtınalar 400.000'den fazla insanı etkiledi

Stockholm, 15 Nisan (Hibya) - Avrupa İklim Durumu raporuna göre, geçen yıl Avrupa'yı kasıp kavuran fırtınalar ve seller, fosil yakıt kirliliğinin kıtayı kayıtlardaki en sıcak yılını yaşamaya zorlamasıyla 413.000 kişiyi etkiledi.

DÜNYA - 15-04-2025 10:43

En yıkıcı iki örnek, Eylül ayında Orta Avrupa'yı ve Ekim ayında Doğu İspanya'yı kasıp kavuran ve 2024'te kıta genelinde kaydedilen 335 sel ölümünün 250'sinden fazlasını oluşturan sellerdi.

Önceki çalışmalar, bulutların daha fazla yağmurla yere çarpmasına izin veren küresel ısınma nedeniyle felaketlerin daha güçlü ve daha olası hale geldiğini buldu.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) genel müdürü Celeste Saulo, sıcaklık artışındaki "her bir ek derecelik kesrin" önemli olduğunu, ancak toplumların daha sıcak bir dünyaya da uyum sağlaması gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Avrupa, Temmuz 2024'te kayıtlardaki en uzun sıcak hava dalgasını yaşadı ve üst üste 13 gün boyunca bölgenin yarısından fazlasını kavururken, kıta genelindeki yüksek sıcaklıklar 42.000 kişiyi etkileyen yıkıcı orman yangınlarına katkıda bulundu. Geçtiğimiz yıl Avrupa'nın yanan alanının yaklaşık dörtte biri, Eylül ayında Portekiz'de çıkan ve tek bir haftada yaklaşık 110.000 hektarı yakan yıkıcı orman yangınlarından kaynaklandı.

Çalışmaya dahil olmayan Imperial College London'da iklim bilimci ve Dünya Hava Durumu Atıf'ın eş başkanı olan Friederike Otto, raporun "Avrupa nüfusunun sanayi öncesi seviyelerin 1,3 santigrat derece üzerinde küresel ısınmadan dolayı zaten çektiği acıyı gözler önüne serdiğini" söyledi.

Rapor yazarları, batı ve doğu Avrupa arasında "alışılmadık" bir karşıtlığa dikkat çekti; batı genellikle ıslak ve bulutlu, doğu ise sıcak ve güneşli olma eğilimindeydi. Nehir akışları batı ülkelerinde ortalamanın üzerinde, doğu ülkelerinde ise ortalamanın altında olma eğilimindeydi. Raporda, geçen yıl birkaç ay içinde İngiltere'deki Thames ve Fransa'daki Loire nehirlerinin 33 yıllık rekorun en yüksek akışlarını yaşadığı bulundu.

Rapora göre, tüm bölgelerdeki buzullar net buz kaybına uğradı, İskandinavya ve Svalbard'dakiler daha önce kaydedilenden daha fazla kütle kaybetti. Yazarlar ayrıca Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyindeki yüksek sıcaklıklara ve Akdeniz'de kaydedilen en sıcak deniz yüzeyi sıcaklığına dikkat çekti.

Greenpeace AB'de iklim kampanyacısı olan Thomas Gelin, "AB, iklim hedeflerini bilimsel gerçekliği yansıtacak şekilde acilen güncellemeli ve tam bir aşamalı kaldırmanın ilk adımı olarak yeni fosil yakıt projelerine son vermelidir." dedi.

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri