Enflasyon kaç olacak

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki enflasyon düşüşünün ardından, yatırımcılar parasal sıkılaştırmanın biraz erken sona ermesini kutlamaya devam diyor.

180 kez okundu.
Enflasyon kaç olacak

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki enflasyon düşüşünün ardından, yatırımcılar parasal sıkılaştırmanın biraz erken sona ermesini kutlamaya devam diyor. Aynı zamanda, perakende satışlar ve endüstriyel üretimin yarıya inmesiyle ABD makroekonomik göstergeleri hafta boyunca kasvetli göründü. Aynı şey konut piyasası ve inşaat ruhsatları için de geçerliydi. İstatistiklerdeki bu bozulma, yatırımcıların ABD merkez bankasının faiz artırım döngüsünü önümüzdeki hafta tamamlayacağına ilişkin inançlarıyla oldukça uyumlu. Vadeli işlemler, gelecek hafta çeyrek puanlık bir artış için tamamen fiyatlandı, ancak Kasım ayına kadar başka bir zam olasılığının 50-50'den az olduğunu ve gelecek yılın bu zamanlarında zirveden 75 baz puanlık indirimler yapıldığını gösteriyor. ECB’den de bu hafta 25 baz puanlık artırım bekleniyor. Yurtiçinde gündem TCMB kararıydı ve politika faizi beklentimiz doğrultusunda 250 baz artışla % 17,50 yükseltildi.

Yeni yönetimin ilk toplantıda 650 baz puanlık artışının ardından beklentimiz 350 baz puan seviyesindeydi Körfez ülkeleri yapılan anlaşmalar sonucu 250’ye çekmiştik. Çünkü önceliğim TCMB’nin rezervlerini artırmak, bütçe doğrultusunda vergi gelirlerini artırmak ve faizi mümkün olduğunca idareli kullanmak olduğunu düşünmekteyiz. Bu hafta açıklanacak Enflasyon raporu öncesi bizim tahminiz bu yıl için politika faizin 20 seviyesinde enflasyonun ise %55 seviyesinde gerçekleşmesini yönünde, bakalım enflasyon raporunda güncelleme hangi seviyede olacak ve TCMB Başkanı’nın yapacağı yaklaşımı ve açıklamalar ne olacak. Petrol tarafına baktığımızda ise; 70 -82 bandında kaldığını görmeye devam ediyoruz. Haftalık artış %1,48’ie sınırlı. Ana etmen Çin'den gelen karışık ekonomik veriler.

Ayrıca, yükselen ABD doları, dolar cinsinden petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Ancak fiyatları destekleyen iki faktör var. Birincisi, petrol piyasası daha sınırlı arz ve nispeten esnek talep ile bir daralmaya doğru ilerlemesi. İkincisi, Fed yılın son faiz artırımını yaparak yavaşlayan ABD ekonomisi üzerindeki etkisini sınırlama ihtimali. ABD'li WTI 76.45 usd’den , North Sea Brent varil başına yaklaşık 80.40 usd’den işlem görüyor. Moskova, Karadeniz tahıl anlaşmasından çekildi. Rusya, Ukrayna limanlarına giden tüm kargo gemilerinin askeri hedef olarak kabul edileceği konusunda uyardığı için Kremlin'in benimsediği ton kolay değil. Odessa limanı da bu hafta Rus bombardımanlarının hedefi oldu. Bu gerilim, haftalık %10'un üzerinde artışla kile başına 720 sente sıçrayan Chicago buğday fiyatlarına da yansıdı ve haftalık %10’luk artış gördük.

Bu hafta makroekonomik gündemde; önce küresel PMI göstergeleri (Pazartesi), ardından ABD merkez bankasının faiz kararı (Çarşamba). Perşembe günü ECB oran kararı ve ikinci çeyrek ABD GSYİH'sının ilk tahmini alırken, Cuma günü Japonya Merkez Bankası'nın üçüncü para politikası kararının yanı sıra Avrupa enflasyonu, ABD PCE enflasyonu gelecek. Bu hafta, kazanç açıklamaları açısından yılın en yoğun haftalarından biri olacak: LVMH, Unilever, Airbus, Nestlé, Roche, TotalEnergies, Avrupa'daki Schneider, ABD'de Microsoft, Alphabet, Meta Platformlar, Coca-Cola, Boeing, Amazon ve diğerleri. yurtiçinde ise YKBNK, TOASO, TAVHL, OTKAR , GARAN, TTRAK, FROTO mali tablolarını açıklamasını beklediğimiz şirketler.

Manşette öne çıkanlar

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Türkiye’nin Tahıl Anlaşmasında zaten üstlendiği liderlik rolünü tekrar üstlenmesini bekliyoruz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın anlamını kaybettiğini ve bu nedenle Rusya'nın Ukrayna tahılının güvenli ihrac edilmesini sağlayan bu anlaşmadan çekildiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, 17 Temmuz'da sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin “Tahıl anlaşması konusunda Türkiye ile şu anda iletişim halindeyiz” dedi.

Ticaret Bakanlığı, Haziran ayında 569 adet dahilde işleme izin belgesi verdi.

İspanya’da bu pazar günü yapılan erken genel seçimlerde oyların büyük çoğunluğu sayıldı. İlk sonuçlara göre seçimde Halk Partisi en çok oy oranına sahip olarak birinci parti oldu.

ABD’de gizli belgeleri saklamakla suçlanan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın duruşması 20 Mayıs 2024’te başlayacak.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, güvenlik endişelerine gerekçe göstererek Irak ve Ürdün ziyaretlerini iptal etti.

Katar, 2017’de patlak veren Körfez krizinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) büyükelçi atadı.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bankacılık sektörünün gözetim, denetiminden sorumlu ise Andrea Enria, ECB'nin faiz oranlarının arttığı dönemde bankaların potansiyel şoklara savuşturma kabiliyetlerini daha sık şekilde kontrol edebilmek için, bankalarda haftalık likidite verilerini göndermelerini isteyeceklerini söyledi.

Paraguay Merkez Bankası(BCP), üst üste 9'uncu toplantısında da politika faizinde değişikliğe gitmedi.

Cebr tahminlerine göre, Çin, 2036'da ABD'yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olacak, ancak bu durum çok uzun sürmeyecek. ABD, Çin'in demografik dezavantajlarından yararlanarak 2057'de tekrar birinciliği ele geçirecek. 2081'e gelindiğinde ise Hindistan, hem Çin'i hem de ABD'yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olacak.

Türkiye'den geçen boru hatlarından taşınan petrol Haziran'da Irak'tan akışın olmaması nedeniyle %33,5 azaldı.

Kaynak: A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Enflasyon kaç olacak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Özel, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Arslan ile görüştü
Özel, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Arslan ile görüştü
Fırat Kalkanı bölgesinde 3 terörist etkisiz hale getirildi
Fırat Kalkanı bölgesinde 3 terörist etkisiz hale getirildi