Türkiye'de ilk kez DynamX Koroner Biyoadaptör sistemi uygulandı

Memorial Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ömer Göktekin, Türkiye'de ilk kez bir hastada kullanılan DynamX Koroner Biyoadaptör sistemi hakkında bilgi vererek, teknolojinin faydalarını açıkladı.

77 kez okundu.
Türkiye'de ilk kez DynamX Koroner Biyoadaptör sistemi uygulandı

Göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetler koroner damarlardaki darlık veya tıkanıklıklar nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Bu sorunları çözmek ve hastanın yaşamına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için kalp damar hastalıklarının tedavisinde stent uygulamaları yapılıyor. Genellikle çapı 2 mm’nin üstünde olan damarlara takılan stentler teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha gelişmiş bir hale geldi. Yeni nesil bir damar açıcı sistem olan DynamX Koroner Biyoadaptör, damarla birlikte hareket edebildiği için hastaya daha konforlu ve uzun süreli bir iyileşme sağlayabiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Göktekin, DynamX Koroner Biyoadaptör sistem yerleştirilmesi yöntemini Türkiye’de ilk kez bir hastada kullandı ve yöntem ile ilgili bilgiler verdi.

Türkiye'de ilk kez Memorial Bahçelievler Hastanesi'nde 46 yaşında bir hastaya uygulanan DynamX Koroner Biyoadaptör,damar işlevini çeşitli şekillerde iyileştirdiği tespit edildi.

Prof. Dr. Ömer Göktekin, DynamX Koroner Biyoadaptör yöntemi hakkında şu açıklamalarda bulundu:

Fransa'da gerçekleşen çalışmaların ardından ülkemizde de uygulanmaya başlayan Biyoadaptör, hastaların tekrar stent işlemine maruz kalması yerine genişleyen bir biyoadaptör ile daha sağlıklı bir hayat geçirme şansı sunuyor. DynamX Koroner Biyoadaptör, damar içerisinde daralmayı önleyen ilaç salınımını üç aydan fazla bir süre boyunca devam ettiriyor. Daha sonra yaklaşık altı ay civarında polimer kılıf rezorbe olur ve ardından kafes benzeri yapı olan stent benzeri yapısı ayrışır. Bu sayede etkin damar lümeni artar ve damarın kalbin kasılma, gevşeme ve rotasyon hareketlerine uyumu kolaylaşır."

Prof. Dr. Ömer Göktekin açıklamasında,  ''DynamX Koroner Biyoadaptör sayesinde hastaya el bileğinden anjiyo yapılması ve stent takılması mümkün olmaktadır. Bu yöntemde, hastanın el bileğindeki atardamar olan radial arter bölgesi, cilt altı lokal anestezi ile uyuşturulmaktadır. 3 mm'lik küçük bir kesi ile bu işlem gerçekleştirilir ve hastanın acı veya ağrı hissetmemesi sağlanır. El bileğinden yapılan anjiyo işlemiyle birlikte, giriş yeri ile ilgili olabilecek komplikasyon riski azalmakta ve %1'in altında seyretmektedir'' dedi.

"Nisan ayında tedavi edilen ilk hastanın bildirildiği ve araştırmaların devam ettiği DynamX Koroner Biyoadaptör sistemi, kalp damarlarının hareketlerine göre hareket edebilme özelliğine sahiptir." diyen Göktekin, "Bu biyoadaptör sistemi, 3 ay sonra çözünen bir yapıya sahiptir ve içinde çok sayıda bağlantı bulunmaktadır. Biyoadaptör sistemi, eklemleri birbirine uyan segmentlerden oluşan metalik bir stent tasarımı ile uygulama sırasında bir arada durur ve tek bir stent görevi görür. Ancak damar içine girdikten sonra çözünebilir polimer kaplaması çözülür ve stent segmentleri damar duvarı içinde ayrılır. Segmentler, doğal damar hareketlerinden bağımsız olarak hareket edebileceğini vurguladı." ifadesini kullandı.


 

Hibya Haber Ajansı

Türkiye'de ilk kez DynamX Koroner Biyoadaptör sistemi uygulandı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Akşener, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu'nu tebrik etti
Akşener, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu'nu tebrik etti
CHP Genel Başkanı Özel, Manisa İl Başkanlığında partililerle buluştu
CHP Genel Başkanı Özel, Manisa İl Başkanlığında partililerle buluştu