Şanlıurfa Barosu'ndan kadın cinayetine tepki

ŞANLIURFA- 08.08.2023 - HİBYA - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde öldürülen Esma Kalenderli için Urfa Barosu basın açıklaması yaptı. 

75 kez okundu.
Şanlıurfa Barosu'ndan kadın cinayetine tepki

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde öldürülen Esma Kalenderli için Urfa Barosu basın açıklaması yaptı.  Urfa Barosu kadın hakları merkezi adına açıklamalarda bulunan Av.Zeliha Özen şunları kaydetti:

''Ülkemizde kadın cinayetlerinin arttığı bir dönemde, iki gün önce İlimizin Siverek ilçesinde yıllar önce boşanmış olduğu eşi Murat UTUŞ tarafından sokak ortasında silahla öldürülen Esma Kalenderli'nin katledilmesinin derin üzüntüsünü ve öfkesini yaşıyoruz. 27 suç dosyası bulunan zanlı, ruhsatsız silahıyla birden fazla kez maktulü öldürmeye yeltenmiş çevredekilerin müdahalesiyle durdurulmuştur. Yaşanan bu olaylar neticesinde Esma Kalenderli Siverek Aile Mahkemesinden zanlıya elektronik kelepçe takılması talebinde bulunmuştur. Mahkemece yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle elektronik kelepçe talebi reddedilmiştir.

6284 Sayılı Kanunda yer alan 'Koruyucu Tedbir Kararlarının verilmesi hususunda şiddetin uygulandığına dair delil veya belge aranmaz. İbaresi yargı sistemindeki uygulayıcılar tarafından görmezden gelinmektedir. Yasal düzenlemeler yargı eliyle işlevsiz bırakılmaktadır. Bu durum mağdur konumundaki kadınların adaletin tesis edileceğine olan inancını zedelemektedir.

Maktul Esma Kalenderli'nin, eski eşi tarafından almış olduğu tehditler sonucu, ailesine; 'Murat beni öldürecek. Ben de eşi tarafından öldürülen kadınlar listesine girmek istemiyorum.' Sözüyle bir kez daha koruma mekanizmalarının kadını korumakta yetersiz kaldığını gözler önüne sermektedir.

Her gün sokakta, evde, işyerinde onlarca kadın; fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalmaktadır. Kadınların erkek şiddeti karşısında boşanmayı istemeleri hala bir hak olarak kabul edilmemektedir. Bu karanlık zihniyet gün geçtikçe artmakta ve kadınları katletmeye devam etmektedir. Kadına karşı yapılan şiddet olaylarına belgesiz, delilsiz ve bahanesiz 'DUR' denilmesi gerekmektedir. Esma Kalenderli'nin katledildiği güne kadarki süreçte kadına yönelik şiddetle mücadelede kararlı bir duruş sergilenmemesini şiddetle kınıyoruz.

Kadınların istediği tek şey, şiddetsiz bir yaşam. Bizler her gün her an birileri tarafından öldürülme korkusuyla yaşamak istemiyoruz. Kadınlar ölmek istemiyor. Bu ölümlere dur denilmesi için daha ne kadar kadının katledilmesini izleyeceğiz. Etkili önlemler alınması için daha ne kadar ölmemiz gerekecek. Esma Kalenderli'nin katilinin adalet önünde hesap vermesi için, yargı makamlarının etkili soruşturma ve kovuşturma yapması için Şanlıurfa Barosu olarak sürecin takipçisi olacağımızı basına ve kamuoyuna saygıyla bildiririz.'' 

Hibya Haber Ajansı

Şanlıurfa Barosu'ndan kadın cinayetine tepki
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Lahbib: Demokrasi ve hukukun üstünlüğü asla garanti altına alınmaz ve dikkat gerektirir
Lahbib: Demokrasi ve hukukun üstünlüğü asla garanti altına alınmaz ve dikkat gerektirir
IDF: Mısır sınırında birkaç şüpheli tespit edildi ve ateş açıldı
IDF: Mısır sınırında birkaç şüpheli tespit edildi ve ateş açıldı