Tüm canlılar barış içinde bir arada yaşayabilir

İnsanlığın geleceğini doğrudan etkileyen biyoçeşitlilik aynı zamanda, insanlığın hayatta kalma ve kalkınmasının temelidir.

92 kez okundu.
Tüm canlılar barış içinde bir arada yaşayabilir

İnsanlığın geleceğini doğrudan etkileyen biyoçeşitlilik aynı zamanda, insanlığın hayatta kalma ve kalkınmasının temelidir. Son yıllarda, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping biyoçeşitliliğin korunmasına büyük önem vererek defalarca insan ve doğanın uyumlu bir şekilde bir arada yaşaması çağrısında bulundu. Xi, dünyada yaşayan tüm canlılar için kader birliği oluşturmak ve güzel bir dünya inşa etmek için birlikte çaba göstermemiz gerektiğini söyledi.

12 Ekim 2021 tarihinde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Dünyada her varlık uyum içinde doğar ve ona özgü besinlere dayanarak yetişebilir. İnsanlığın hayatta kalmasının temelini oluşturan biyoçeşitlilik dünyaya canlılık kattı. Biyoçeşitliliğin korunması, insanlığın sürdürülebilir kalkınmasını destekler.” dedi. Xi Jinping ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde biyoçeşitliliğin korunmasını desteklemek üzere Çin hükümetinin Kunming Biyoçeşitlilik Fonu'na 1,5 milyar yuanlık fon sağlayacağını açıkladı.

Aralık 2022'de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı (COP15) ikinci faz üst düzey toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İnsanlık kader birliği içindedir. İnsanlık ancak dayanışma içinde iş birliği yaparak salgın, biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kalkınma gibi küresel sınamaların üstesinden gelebilir”.

Xi, Eylül 2020’de Birleşmiş Milletler (BM) Biyoçeşitlilik Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Günümüzde nesli tükenmekte olan canlıların sayısı günden güne artıyor. Biyolojik çeşitliliğin kaybı ve ekosistemlerin bozulması, insanlığın hayatta kalması ve gelişmesi için büyük risk oluşturdu. COVID-19 salgını bize insan ve doğanın kader birliği içinde olduğunu öğretti. Kalkınma sürecinde tüm canlılar için güzel bir aile inşa etmeliyiz.” dedi.

Çin dünyada biyoçeşitlilik bakımından en zengin ülkelerden biri. Yıllardır Çin hükümetinin gösterdiği çabalar sayesinde halihazırda, Çin’de bitkilerin ve bitki örtüsü türlerinin ve karasal ekosistemlerinin yüzde 90’ı, yüksek derece bitki topluluklarının yüzde 65’i ve nesli tükenmekte olan vahşi hayvanların yüzde 85’i etkin bir şekilde koruma altına alındı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

 

Hibya Haber Ajansı

Tüm canlılar barış içinde bir arada yaşayabilir
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Akşener, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu'nu tebrik etti
Akşener, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu'nu tebrik etti
CHP Genel Başkanı Özel, Manisa İl Başkanlığında partililerle buluştu
CHP Genel Başkanı Özel, Manisa İl Başkanlığında partililerle buluştu