Haftalık teknik analizi

Jeopolitik gerilimin ön planda olduğu hafta risk iştahı baskı altında kalırken, hafta boyunca haber akışlarına bağlı olarak volatilite oldukça yüksekti. Bölgede tansiyondaki yükseliş ile birlikte güvenli liman olarak görülen varlıklara talebin artış kaydettiği takip edildi.

119 kez okundu.
Haftalık teknik analizi

Jeopolitik gerilimin ön planda olduğu hafta risk iştahı baskı altında kalırken, hafta boyunca haber akışlarına bağlı olarak volatilite oldukça yüksekti. Bölgede tansiyondaki yükseliş ile birlikte güvenli liman olarak görülen varlıklara talebin artış kaydettiği takip edildi. Geçtiğimiz hafta ekonomik veri akışı bakımından görece sakin takvim söz konusu olurken, Orta Doğu gerilimi izlenen ana temaydı. ABD Hazine Bakanı J. Yellen ABD'de yüksek faizin kalıcı olabileceğini ve ABD ekonomisinin 'iyi durumda' olduğunu söyledi. Yellen Orta Doğu'daki gerilimin küresel ekonomiye olası etkisine dair de yorum yaptı. İsrail-Hamas gerilimine dair de değerlendirmelerde bulunan Yellen Orta Doğu'da artan gerilimin küresel ekonomiyi resesyona sürükleyip sürüklemeyeceği konusunu öngörmek için erken olduğunu ifade etti. Fed Başkanı J. Powell New York Ekonomi Kulübü'nde ekonomik görünüme ilişkin yaptığı açıklamada güçlü ekonomiye ilişkin ek kanıtların faiz artışını gerektirebileceğini belirtirken, Fed’in faiz politikasında temkinli biçimde ilerlediğini söyledi. Böylece Fed’in kasım ayı toplantısında değişikliğe gitmeyeceği beklentisi güç kazanırken, politika yapıcıların ekonomik büyümenin dirençli olduğuna dair daha fazla işaret görmesi durumunda, gelecekte bir faiz artışının da daha mümkün olduğu sinyali verildi. Avrupa cephesinde ise faiz artış döngüsünün sonuna gelindiği düşünülürken, temmuza kadar indirim beklentisi söz konusu değil. 

Yeni haftada ne konuşacağız?

Jeopolitik gelişmelerin etkisi piyasalarda risk iştahının zayıf seyretmesine neden oluyor. Yeni haftaya başlarken, bu konuya dair gelişmeler yakından izlenecektir. Tansiyon azalırsa, piyasalar nefes almaya başlar. Ancak tansiyon arttıkça, piyasalarda da risk iştahının azalmasına neden olabilir. Bu konuyla ilgili liderlerin görüşmeleri ve piyasalara verecekleri mesajlarda önemli olacaktır. ABD piyasalarında bu hafta büyüme haftası olacak. Üçüncü çeyreğe yönelik büyüme verisi açıklanacak. Bu hafta, Fed için oldukça önemli olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi de takip edilecek. Gelecek hafta Fed toplantısı olduğu için bu hafta üyelerin konuşma takvimi sakin geçebilir. Fed Başkanı Powell'ın konuşması görülüyor. Geçtiğimiz haftada Powell'ın konuşması olmuştu. Ona benzer ifadeleri koruyabilir veya para politikasına dair söylemlerde de bulunmayabilir. Avrupa'da bu hafta Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı gündemde olacaktır. Piyasalar bu ayki toplantı için bir beklenti içerisinde değil ancak kararın detayları ve sonrasında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın konuşması takip edilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yurt dışı temasları devam ediyor. Bu hafta içinde Körfez ülkelerine gitmesi bekleniyor. Türkiye'ye doğrudan yatırımları amaçlayan Bakan'ın bu haftaki görüşmeleri de yakından izlenecektir. Bu hafta için TCMB'nin faiz kararı da gündemde olacaktır. Merkezin kararı ve karardaki detaylar, iç piyasa açısından önemli olabilir. En son 09 Ekim tarihinde Kabine toplantısı gerçekleşmişti. İki hafta arayla toplantı olduğu için 23 Ekim Pazartesi günü Kabine toplantısının yapılması bekleniyor. Toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması takip edilebilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yaşanan jeopolitik riskler karşısında diplomasi trafiği yoğun geçiyor. Bu hafta içinde bu konuya dair yapacağı görüşmeler ve sonrasında basına verecekleri açıklamalar takip edilebilir. 

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı

Haftalık teknik analizi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Blinken: Gazetecilere ve bağımsız medyaya desteğimiz sarsılmaz
Blinken: Gazetecilere ve bağımsız medyaya desteğimiz sarsılmaz
HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası Dörtlü Final'i öncesinde toplantı düzenlendi
HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası Dörtlü Final'i öncesinde toplantı düzenlendi