Çin Dışişleri Bakanı Tayland'da ABD Güvenlik Danışmanı ile görüştü

İSTANBUL -28.01.2024 - HİBYA - Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi.

123 kez okundu.
Çin Dışişleri Bakanı Tayland'da ABD Güvenlik Danışmanı ile görüştü

CCTV'nin haberine göre iki taraf, San Francisco toplantısında iki devlet başkanı tarafından varılan mutabakatın uygulanması ve Çin-ABD ilişkilerindeki önemli ve hassas konuların düzgün bir şekilde ele alınması konusunda samimi, önemli ve verimli stratejik görüş alışverişinde bulundu.

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü olan Wang, bu yılın Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 45. yıldönümü olduğuna dikkat çekerek, iki ülkenin bu fırsatı deneyimlerden yararlanmak, dersler çıkarmak ve küçümseyici bir tavır takınmak yerine birbirlerine eşit davranmak için kullanmaları gerektiğini söyledi. Wang, farklılıkları vurgulamak yerine, ortak zemin aramaları ve birbirlerinin temel çıkarlarını baltalamak yerine ciddiyetle saygı göstermeleri gerektiğinin altını çizdi.

Wang, iki ülkenin karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliğini içeren doğru bir geçinme yolu geliştirmesi gerektiğini söyledi. Wang, Tayvan sorununun Çin'in iç meselesi olduğunu ve Tayvan bölgesindeki seçimlerin Tayvan'ın Çin'in bir parçası olduğu temel gerçeğini değiştiremeyeceğini vurguladı.

Wang, ABD'nin tek Çin ilkesine ve üç Çin-ABD ortak bildirisine uyması ve Tayvan ayrılıkçılığını desteklememe ve Çin'in barışçıl bir şekilde yeniden birleşmesini destekleme taahhüdünü hayata geçirmesi gerektiğini vurguladı. Wang, her ülkenin meşru ulusal güvenlik kaygıları olduğunu ancak bu kaygıların makul ve haklı bir şekilde ele alınması gerektiğini söyledi ve "Tüm meseleleri siyasileştiren ya da güvenlik kavramını aşırı genişleten hamleler yapılmamalı ve bunlar diğer ülkelerin gelişimini engellemek ya da bastırmak için kullanılmamalıdır" dedi.

Toplantı sırasında iki taraf "San Francisco Mutabakatını" birlikte uygulama konusunda mutabık kaldı ve iki devlet başkanının düzenli olarak temas halinde olacaklarını ve ikili ilişkiler için stratejik rehberlik sağlayacaklarını teyit ettiler. İki taraf ayrıca her düzeyde ve her alanda görüş alışverişini ilerletme, mevcut stratejik iletişim kanallarını etkin bir şekilde kullanma ve diplomasi, askeri işler, ekonomi, finans, ticaret ve iklim değişikliği gibi sektörlerde bir dizi diyalog ve istişare gerçekleştirme konusunda mutabık kaldı.

Buna göre, Çin-ABD ilişkileri için yol gösterici ilkeler üzerine tartışmalar yürütmeye devam edecekler, yakın gelecekte uyuşturucuyla mücadele işbirliği üzerine bir çalışma grubu başlatacaklar, bu bahar yapay zeka üzerine Çin-ABD hükümetler arası diyalog mekanizmasının ilk toplantısını gerçekleştirecekler ve halktan halka değişimleri genişletmek için daha fazla adım atacaklar.

İki taraf ayrıca Orta Doğu, Ukrayna, Kore Yarımadası ve Güney Çin Denizi ile ilgili uluslararası ve bölgesel konuları da ele aldı.

Hibya Haber Ajansı

Çin Dışişleri Bakanı Tayland'da ABD Güvenlik Danışmanı ile görüştü
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Meloni, Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldi
Meloni, Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldi
116. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası tercih başvuruları başladı
116. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası tercih başvuruları başladı