2024 yılı ocak ayında enflasyon beklentilerin üstünde

Ocak ayında TÜFE, yaklaşık %6,4 olan konsensüs beklentilerin üstünde %6,7 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Aralık ayındaki %64,77 seviyesinden Ocak ayında %64,86 seviyesine yükseldi.

177 kez okundu.
2024 yılı ocak ayında enflasyon beklentilerin üstünde

Ocak ayında TÜFE, yaklaşık %6,4 olan konsensüs beklentilerin üstünde %6,7 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Aralık ayındaki %64,77 seviyesinden Ocak ayında %64,86 seviyesine yükseldi. Bizim beklentimiz aylık bazda %5,5, yıllık bazda %63 artış yönündeydi. Ücret artışları, doğalgaz kullanımının artması ve kur tarafındaki yükseliş enflasyonun yukarı yönlü seyrini hızlandırdı. Euro tarafındaki yükseliş ile meydana gelen ilaç zamları ile sağlık grubu fiyat artışlarında en çok yükselen grup oldu. Piyasalarda gözler Perşembe günü gerçekleşecek yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısına çevrildi. 2024 yılsonu enflasyon beklentisi son raporda %36’ydı. Bu veride revize ön görmüyoruz.

Gıda enflasyonu yıllık bazda %72,01 seviyesinden %69,71 seviyesine geriledi. Çekirdek enflasyon ise %70,64 seviyesinden %70,84 seviyesine yükseldi. Mayıs ayında 0 olarak baz alınan doğalgazın Mayıs 2024’te baz etkisi ile %70 – 75’e yükselmesi beklenirken, bizim beklentimiz anlık konjontürde Mayıs ayı enflasyonunun yıllık bazda yaklaşık %72 olacağı yönünde. Mayıs ayından sonra sıkılaşma adımlarının ve baz etkisi kaynaklı dezenflasyon sürecinin başlayacağını düşünüyoruz.

TÜFE tarafında aylık bazda sağlık %17,68, lokanta ve oteller %12,17, çeşitli mal ve hizmetler %10,25 artış gösterirken, Ocak ayında düşüş gösteren grup %1,61 ile giyim ve ayakkabı oldu.

ÜFE ise aylık bazda %4,14 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %44,22 seviyesinden Ocak ayında %44,20 seviyesine geriledi.

ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %16,14 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, %12,51 ile basım ve kayıt hizmetleri, %9,27 ile makine ve ekipmanları olurken, Aralık Ocak ayında düşüş gösteren gruplar %6,32 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme ve %2,44  ile kok ve rafine petrol ürünleri oldu.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın görevden affını istemesi sonrasında Cumhurbaşkanı atamasıyla yeni başkan Dr. Fatih Karahan oldu. İstifa sonrası yayımlanan Şimşek bildirisinde ‘’önerim doğrultusunda atanacak TCMB Başkanı’’ ibaresine ek olarak ‘’fiyat istikrarı hedefi’’ vurgusu paniğe gerek olmaması gerektiğinin göstergesi olarak değerlendirilebilir. Yabancı kuruluşlarında Merkez Bankası başkan değişikliği sonrasındaki görüşlerinin özetinin rasyonel politikaların devam edeceği olması piyasaları rahatlattı. TCMB Başkanı Karahan’ın da ilk açıklaması ‘’Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.’’ Oldu.

TCMB, geçtiğimiz ay da faiz artırımına gitti. TCMB, Ocak ayına ilişkin politika faizi kararını açıkladı. Merkez Bankası, 250 baz puan faiz artırarak politika faizini %45’e yükseltti. Gerçekleşen başkan değişikliği olmasına rağmen verilen mesajlar anlık politikaların devam edeceği yönünde. Bu kapsamda Merkez Bankası’ndan Şubat ayında faiz değişikliği ön görmüyoruz.

Hibya Haber Ajansı

2024 yılı ocak ayında enflasyon beklentilerin üstünde
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Özel, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Arslan ile görüştü
Özel, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Arslan ile görüştü
Fırat Kalkanı bölgesinde 3 terörist etkisiz hale getirildi
Fırat Kalkanı bölgesinde 3 terörist etkisiz hale getirildi