Xi Jinping’ın Bahar Bayramı’nın ayak izleri

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, “Büyük bir devlet olarak ülkemizin öncelikleri ve sorumlulukları var. Çeşitli çalışmalarımızın temeli, her hanenin işleridir.” dedi.

141 kez okundu.
Xi Jinping’ın Bahar Bayramı’nın ayak izleri

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, “Büyük bir devlet olarak ülkemizin öncelikleri ve sorumlulukları var. Çeşitli çalışmalarımızın temeli, her hanenin işleridir.” dedi.

Xi Jinping, 2013 yılından bu yana her Bahar Bayramı öncesinde halkın arasına giderek sohbet ediyor ve yeni yıl tebriklerini iletiyor.

Xi, gerçeği görmek için farklı eyaletleri, bölgeleri ve şehirleri ziyaret ederken, 20 bin kilometreden fazla yol kat etti. 3 bin metreden yüksek dağları aşarak eksi 30 dereceden fazla soğuk havalara göğüs gerdi ve çeşitli ulaşım araçlarını kullanarak hiçbir zorluktan kaçınmadı. Yoksul çiftçiler, ön cephede çalışan işçiler, bakıma muhtaç yaşlılar, öksüz ve engelli çocuklar, toplumun temel kamu birimlerinde çalışan ve tüm milyonlarca vatandaş, Xi Jinping'in daima aklında kaldı.2-5 Şubat 2013 günlerinde Xi Jinping Gansu eyaletinde bulundu.

Gansu'nun Dingxi ve Linxia şehirleri, eskiden beri fakirlik ve geri kalmışlıkla ünlüydü. Buradaki halklar her zaman Xi Jinping'in aklında yer aldı.

Havalanan lös toprakların üzerinden geçerek kıvrımlı yolları aşan Xi, yaşlı parti üyelerini ve yoksul halkı ziyaret etmek üzere Yuangudui ve Bulengou köylerine gitti. Xi, köy halkıyla el ele tutuşarak sohbet etti, onlara yeterli yiyeceklerinin olup olmadığını, sağlık garantilerinin bulunup bulunmadığını sordu. Olumlu yanıtlar alınca Xi, büyük memnuniyet duydu.

8 Şubat 2013 günü, Xi Jinping başkent Beijing'de inşa edilen No.8 metro hattı şantiyesine giderek işçileri ziyaret etti. Çelik işçisi Fan Yong'un küçük geçici evine giren Xi, endişeyle “Ne zamandır buradasınız?”, “İşiniz istikrarlı mı?”, “Geliriniz nasıl?”, “Evdeki yaşam koşullarınız nasıl?” diye sordu. Xi, Fan Yong ailesine, “Buraya gelmek kolay değil. Beijing'in turistik yerlerini görün ve iyi bir vakit geçirin.” dedi.

Xi eğilerek Fan Yong'un kızıyla samimi bir şekilde selamlaştı. Yanaklarını tutarak ve kollarını uzatarak, Xi ve çocuk birbirlerine bakıp gülümsedi. Kamera bu anı kaydetti. Bu an, Xi'nin ön saflarda çalışan işçilere yönelik derin duygularını yansıttı.

26 Ocak 2014 günü, Xi Jinping'in hava sıcaklığının eksi 30 dereceye düştüğü İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne bağlı Yiershi Kasabası'na geldiği bildirildi. Xi, 74 yaşındaki orman işçisi Guo Yongcai'nin evini ziyaret etti. Xi, "Bahar Bayramı yaklaşıyor, başınızın dertte olduğunu biliyorum ve sizi ziyarete geldim." dedi. Guo Yongcai dahil yerel halkın zor yaşam koşulları hakkında konuşan Xi, halkın en kısa sürede yeni evlerde yaşayabilmesi için yerel yöneticilere harap binaların yenilenmesi konusunda hızlı hareket etme talimatı verdi.

Xi, halkın mutlu bir yaşam dileğinin gerçeğe dönüşmediği sürece, onlarla birlikte çalışmaları gerektiğini vurguladı.

13-16 Şubat 2015 tarihleri arasında Xi Jinping, Sha’anxi eyaletine bağlı Liangjiahe Köyü'nde bulundu. "Jinping geri döndü!" diye seslendiğinde, gün ortasında sakin olan Liangjiahe Köyü bir anda canlandı. Uzun yıllar sonra Xi Jinping, Liangjiahe Köyü'ne, bu sarı topraklara geri döndü. İlkbaharda Xi, köylülerle birlikte yürüyüş yaparak onlarla sohbet etti. Köylülerin yüzleri mutluluk ve heyecanla doluydu.

Eğitimli gençlikten halk liderliğine yükselen Xi Jinping, Liangjiahe'deki köylülerle her zaman iletişim halindeydi: Wang Xianjun adlı köylüyü hemen tanıyarak ona takma adıyla seslenip "Ying'er, yaşlanıyorsun," dedi. Ayrıca, o zamanlar ev sahibi Lü Housheng'in bacağındaki sorunlar nedeniyle takma bacak taktığını hatırladı ve onunla karşılaştığında takma bacağın işleyip işlemediğini, hayatının nasıl olduğunu sordu ve sağlığına dikkat etmesini tavsiye etti. Öğle yemeğinde Xi, köy temsilcileri ile birlikte, eski sekreter Liang Yuming'in evinde basit bir yemek yediler...

1-3 Şubat 2016 tarihlerinde Xi Jinping, Jiangxi eyaletine bağlı Jinggangshan şehrine ziyarette bulundu. Jinggangshan'ın kırsal bölgelerinde, Bahar Bayramı sırasında her aile, yapışkan pirinçten yapılan ve ciba adı verilen bir yemek yapar. Yerel halk için, ciba yemeden bayramın tam olarak kutlanmış sayılamayacağına inanılır.

Bu yıl, Bahar Bayramı arifesinde Xi Jinping, Jinggangshan'da ciba yapan bir aileyi ziyaret ettiğinde, büyük bir ilgiyle onlara katıldı, bir tokmak aldı ve ciba yapımına başladı. Xi ayrıca, yoksul ailelere yeni yıl hediyeleri ve çocuklara okul çantaları vererek, her aileye yeni yılın kutlu olmasını diledi.

24 Ocak 2017 günü, Xi Jinping Hebei eyaletine bağlı Zhangjiakou kentine geldi. Burada yoksul köylü Xu Haicheng'in evini ziyaret etti. "Ne kadar tarım araziniz var, ne yetiştiriyorsunuz ve hasadınız ne kadar?" diye soran Xi, köylülerle birlikte gelir ve gider hesabı yaptı ve önümüzdeki yıl yoksulluktan kurtulmayı planladıklarını belirtti. Dışarıda kar yağarken, Xu Haicheng'in evinin küçük oturma odası bahar kadar sıcaktı.

Xi, köylü Xu Wan'ın mutfağına girdi, tencerenin kapağını kaldırarak içindeki buğulanmış çöreği inceledi. Diğer aileleri de ziyaret eden Xi, ailenin yiyecek ve içecek durumunu, “kang”ın (ısıtılabilir tuğla yatak) sıcak olup olmadığını, tahıl ambarından ahıra, mutfaktan yatak odalarına kadar her şeyi dikkatlice gözlemledi ve açıkça sordu.

10-13 Şubat 2018 tarihlerinde Xi Jinping, Sichuan eyaletindeydi. Xi, köylü Jielie E’amu'nun yoksul ailesini ziyaret ederek, onların yaşam koşulları, işleri, gelir durumları ve çocuklarının okula gidip gitmedikleri hakkında sorular sordu. Köyün yoksulluğun azaltılması ve yeniden yerleştirilme çabaları hakkında bilgi aldı. Xi, tüm etnik grupların mutlu ve güzel bir yaşam sürdürmelerinin sağlanması gerektiğini ve genel refah yolunda her etnik grubun ve her ailenin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

1 Şubat 2019 günü Xi Jinping, Beijing'de alt birimlerde çalışanlarla bir araya geldi. Cao Chang Sitiao No. 32 avlusunda Xi Jinping, mutluluk anlamına gelen “Fu” karakterini coşkuyla aldı, kapıya yapıştırdı ve burada yaşayanlara Yeni Yıl selamlarını iletti. 

Öğleden sonra Shijingshan Belediyesi'nde yer alan Shougang Parkı'na giden Xi, Beijing Kış Olimpiyatları ve Kış Paralimpik Oyunları için yapılan hazırlık çalışmalarını inceledi.

19-21 Ocak 2020 tarihlerinde Xi Jinping, Yunnan eyaletindeydi. Bir kış öğleden sonrasında, Yunnan'daki Wa etnik grubuna ait köyde, Li Fashun'un evinin küçük avlusunda Xi Jinping, Li Fashun'un altı kişilik ailesiyle bir araya gelerek yoksulluğun azaltılması hakkında konuştu ve onlara mutlu bir yaşamın nasıl olabileceğini anlattı.

Xi Jinping, "Yoksulluktan kurtulduktan sonra yaşamınızı iyileştirmek için yapabileceğimiz bir şey var mı?" diye samimiyetle sordu. Li Shunfa, "Umarım yaşlılarımız yaşlılık dönemlerinde daha iyi bir hayata sahip olurlar ve iki çocuğum gelecekte iyi işler bulur. O zaman mutlu olurum," diye cevap verdi.

Ahşap binanın üzerindeki altın rengi mısır demetleri cömert bir hasadı gösteriyor ve avluda kahkahalar ve sıcaklık hâkimdi...

Bahar Bayramı arifesinde, 3-5 Şubat günlerinde Xi Jinping, Guizhou eyaletinde incelemelerde bulundu ve halkın yeni yılını kutladı. Miao etnik grubuna mensup vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Huawu köyüne giden Xi, köylü Zhao Yuxue'nin evini ziyaret etti, aile yaşamı hakkında sohbet etti ve yerel geleneksel festival yemeği olan yapışkan pirinç ve soya fasulyesinden yapılan keki denedi. Xi ayrıca, Miao nakış endüstrisi hakkında bilgi aldı.

Xi, Bahar Bayramı folklor etkinliklerine katılan Miao etnik grubuna mensup insanlarla bir araya geldi. Yerel sakinler, davul çalarak şarkı söyledi ve dans etti. Xi, neşeli bir Miao karşılama şarkısını söyleyen insanlarla samimi bir şekilde selamlaştı.

27 Ocak 2022 günü, soğuk hava ve kar yağışına rağmen Xi Jinping, Bahar Bayramı öncesinde Çin'in kuzeyindeki Shanxi eyaletinde incelemelerde bulundu. Xi, bir önceki yıl sel felaketi yaşanan bölgedeki afet sonrası yeniden inşa çalışmalarını ve yoksullukla mücadele ile köylerin canlandırılmasına yönelik projeleri inceledi.

Xi, köy sakini Shi Hongbing'in evini ziyaret etti. Xi, "Çin Komünist Partisi'nin amacı, vatandaşların mutlu bir yaşam sürmesini sağlamaktır. Herkes refaha kavuşmalı, asıl gayemizi unutmamamız ve bunu nesilden nesile devam ettirmemiz gerekir" dedi.

18 Ocak 2023 günü, Bahar Bayramı öncesinde vatandaşlara büyük bir ilgi gösteren Xi Jinping, video konferans yöntemiyle Heilongjiang, Fujian, Henan, Beijing, Sichuan ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi gibi çeşitli eyaletlerde, kentlerde ve özerk bölgelerde salgınla mücadelenin en ön cephesinde çalışan sağlık personeline, huzurevlerindeki yaşlılara, enerji tedariki işçilerine, hızlı tren istasyonlarındaki görevlilere, tarımsal ürün toptan satış marketlerinde çalışan satıcılara, kırsal bölgelerde görev yapan kadrolara ve halka Bahar Bayramı tebriğini iletti.

1-2 Şubat 2024 günlerinde Xi Jinping Bahar Bayramı öncesinde Tianjin kentinde incelemelerde bulundu. 

Xi sabah Tian kentinde yer alan Xiqing semtine bağlı Xinkou kasabasına giderek, geçen yıl meydana gelen sel afetinin ardından bölgedeki tarım üretimiyle ilgili bilgi aldı ve afetzedeleri ziyaret etti.

Xi öğleden sonra Tianjin kentinde yer alan Kadim Kültür Caddesi’ne gidip bayram öncesi pazarların arzı ile tarihi ve kültürel bölgelerin korunması ve kullanılmasına ilişkin bilgi edindi.

Hibya Haber Ajansı

Xi Jinping’ın Bahar Bayramı’nın ayak izleri
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Akşener, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu'nu tebrik etti
Akşener, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu'nu tebrik etti
CHP Genel Başkanı Özel, Manisa İl Başkanlığında partililerle buluştu
CHP Genel Başkanı Özel, Manisa İl Başkanlığında partililerle buluştu