Çin, karbon emisyonlarının zirvesine planlanandan önce çıkacak

Wall Street Journal’'da çıkan bir habere göre Çin, iklim değişikliği bağlamında oluşturduğu yeni enerji projelerinde ilerleyerek, ülkeyi karbon emisyonlarının doruğuna varıp onu aşmayı, planlanandan önce başarmaya hazır durumda.

130 kez okundu.
Çin, karbon emisyonlarının zirvesine planlanandan önce çıkacak

Wall Street Journal’'da çıkan bir habere göre Çin, iklim değişikliği bağlamında oluşturduğu yeni enerji projelerinde ilerleyerek, ülkeyi karbon emisyonlarının doruğuna varıp onu aşmayı, planlanandan önce başarmaya hazır durumda. Gerçekten de uluslararası iklim gözlemcileri Çin’in karbonlu enerji yerine temiz enerji kullanma yolunda pek çok uzmanın beklediğinden daha hızlı ilerlediğini belirtti.

Küresel enerji sektöründeki gelişmeleri izleyen uluslararası bir kuruluş olan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çin’in 2023 elektrik talebi artışının bütünüyle yeni kurulan temiz enerji kapasitesi aracılığıyla karşılanmış olduğunu ve bunun da ülke tarihinde ilk kez vuku bulduğunu ortaya çıkardı. Bu, IEA’ya göre, Çin’in kömür ile çalışan enerji tesislerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının önümüzdeki yıllardan itibaren düşeceği anlamına geliyor.

Çin’in yenilenebilir enerji kurulu kapasitesi, 2023 yılında 1,45 milyar kilovatı aştı. Bu miktar ülkenin toplam kurulu enerji üretim kapasitesinin yüzde 50 kadar üzerinde. Bu veriler, örneğin Çin’deki emisyonları uydu ile görüntüleyen Birleşik Krallık’taki sivil toplum kuruluşu Transit Zero gibi üçüncü taraf kuruluşlarının verileriyle de örtüşüyor. 

Hibya Haber Ajansı

Çin karbon emisyonlarının zirvesine planlanandan önce çıkacak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
AKUT gönüllülerine
AKUT gönüllülerine "navigasyon eğitimi" verildi
İstanbul ulaşımındaki 1 Mayıs tedbirleri açıklandı
İstanbul ulaşımındaki 1 Mayıs tedbirleri açıklandı