Biden yönetimi, Ukrayna'nın kazanabileceğine tam olarak ikna olmuş değil

Washington, 25 Nisan (Hibya) – ABD merkezli e-haber postası The Politico'da yayınlanan bir değerlendirme yazısında Biden yönetiminin, yeni yardımlarla bile Ukrayna'nın kazanabileceğine tam olarak ikna olmadığı, çok az sayıda Biden yönetimi yetkilisi ya da milletvekilin 60 milyar dolarlık paketin Ukrayna'nın savaş alanından ülkesini tamamen restore etmiş olarak çıkacağı anlamına geldiğini söylediği belirtildi.

97 kez okundu.
Biden yönetimi, Ukrayna'nın kazanabileceğine tam olarak ikna olmuş değil

The Politico'da yayınlanan yazı şöyle:

Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık yardım için harcanan zaman ve siyasi sermayeye rağmen, bazı Biden yönetimi yetkilileri bunun Ukrayna'nın Rusya ile iki yıldır süren savaşını kazanması için yeterli olduğundan şüphe duyuyor.

Hassas iç düşünceleri detaylandırmak için isimlerinin açıklanmasını istemeyen üç ABD'li yetkiliye göre, savaş alanı dinamikleri son birkaç ayda çok değişti, bunun nedeni kısmen Kongre daha fazla yardım için yetki vermeyi tartışırken Ukrayna'nın silah ve mühimmatının azalmasıydı. Bu süre zarfında Ukrayna doğudaki topraklarını korumakta zorlandı, ancak Rusya da önemli kazanımlar elde edemedi.

Rusya insan gücü ve silah avantajını elinde tutuyor ve aylar ve yıllar süren toprak kayıplarını tersine çevirmek için çok şey gerekiyor. ABD'li yetkililer ayrıca Ukrayna'nın kendi taktikleri ve öncelikleri hakkında da sorular soruyor, özellikle de Kiev'in karşı saldırısının başarısızlığa uğrayıp kuvvetlerin malzeme ve moral kaybına uğramasından sonra.

“Acil hedef Ukrayna'nın kayıplarını durdurmak ve Ukrayna'nın yeniden ivme kazanmasına ve savaş alanındaki gidişatı değiştirmesine yardımcı olmak. Bunun ardından amaç Ukrayna'nın topraklarını geri kazanmaya başlamasına yardımcı olmak” dedi. “Kazanmak için ihtiyaç duydukları şeylere sahip olacaklar mı? Nihayetinde evet. Ama kazanacakları garanti değil. Askeri operasyonlar bundan çok daha karmaşıktır.”

Capitol Hill'de milletvekilleri de ABD tarafından sağlanan daha fazla silahın Ukrayna'nın Rusya'yı yenmesine mi yol açacağı yoksa işgali geçici olarak savuşturmaya mı yeteceği konusunda endişelerini dile getiriyor. Üst düzey bir Demokrat Senato yardımcısı “Asıl soru bu” dedi.

Cevap büyük önem taşıyor. Rusya'ya karşı kazanmak, son iki yılı Vladimir Putin'in topyekûn saldırısıyla geçen 10 yıllık savaşın ardından Ukrayna'nın topraklarının çoğunu ya da tamamını geri alacağı anlamına geliyor. Buna karşılık kaybetmemek, Ukrayna'nın hatlarını koruyabileceği ve biraz ilerleyebileceği ancak Rusya'nın ele geçirdiklerini geri alamayacağı anlamına geliyor.

Çarşamba günü Ukrayna'ya yardım paketini imzalayan Biden, Rusya'nın ordusunu sivil altyapıyı hedef almak için kullandığını vurgulayarak Kiev'in ateş gücünün arttırılması gerektiğinin altını çizdi. On binlerce Ukraynalıyı öldürdüler” diyen Biden, ‘hastaneleri... anaokullarını, tahıl silolarını bombaladılar, Ukrayna'yı soğuk ve karanlık bir kışa sokmaya çalıştılar’ dedi.

Bu hafta Kiev'de Zelensky ile görüşen Cumhuriyetçi Bill Keating de Ukrayna'nın Rusya'ya karşı ilerlemekte zorlanacağı yönündeki endişeleri yineledi: “Büyük değişimlerin yaşanacağını sanmadığım bir dönem olacak.”

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby Salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Rusya'yı yenmek için hala tam olarak şekillenmiş bir planı olmadığını, ancak ABD'nin bir planın kristalleşmesine yardımcı olmak için görüşmelerde bulunacağını ima etti. Air Force One'da gazetecilere verdiği demeçte Kirby, “Ukraynalılarla Rus saldırganlığını geri püskürtmek için uzun vadeli stratejilerinin ne olduğu hakkında konuşmaya devam edebileceğiz ve ardından [gelecekteki] paketleri bu ihtiyaçları karşılayacak şekilde uyarlayabileceğiz” dedi.

Biden yönetimi uzun süredir savaşın nasıl sona ereceğine Kiev'in karar vereceğini, bunun Rus güçlerini sınırın ötesine geri iterek ya da pazarlık masasında olumlu bir anlaşmayla olacağını savunuyor. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, ülkesinin Kırım yarımadası, Donbas'ın doğusu ve ülkenin diğer bölgeleri tekrar kontrol altına alınana kadar savaşması gerektiğinde ısrar ediyor. İster duruş olsun ister olmasın, bu tutum ABD'yi Zelenskiy'nin hedeflerine ulaşacağının garantisi olmayan çok daha uzun bir çatışmaya sürüklüyor.

Kıdemli Demokrat Senato çalışanı, “Bu noktada Ukrayna için kazanan bir oyunun nasıl göründüğü konusunda pek çok tartışma var” dedi.

Biden yönetimi, aylarca süren kongre müzakerelerinin Ukrayna'yı Rusya'ya karşı koyacak silahlardan mahrum bırakmasından ve savaşın kritik aylarında geri adım atmasına neden olmasından yakınıyor. Ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Rusya'nın önümüzdeki haftalarda ek taktiksel kazanımlar elde etmesi kesinlikle mümkün” dedi. “Altı aylık gecikmenin yarattığı çukurdan çıkmamız biraz zaman alacak.”

Ukrayna'ya gidecek en acil paket 1 milyar dolar tutarında olacak ve Kiev'in uzun zamandır istediği uzun menzilli Ordu Taktik Füze Sistemi silahlarını içerecek. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler Ukrayna'nın geleceğinin dolar miktarından çok Biden'ın göndereceklerine bağlı olduğunu belirtiyor.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi Temsilci Don Bacon (R-Neb.) “Ukrayna'nın dengeleri değiştirebilmesi için yönetimin ATACMS gibi yüksek kaliteli silahlar göndermesi gerekiyor” dedi.

Biden yönetimi yetkilileri 60 milyar doların en azından bu başkanlık döneminin sonuna kadar süreceğini tahmin ediyor. Biden'ın eski Başkan Donald Trump'a karşı yeniden seçimi kazanması halinde, Cumhuriyetçilerin hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'ni yöneteceği Kongre'den yeni bir yetki istemesi gerekip gerekmeyeceği belli değil.

Hibya Haber Ajansı

Biden yönetimi Ukrayna'nın kazanabileceğine tam olarak ikna olmuş değil
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İstanbul Valisi Gül, Fatih'te incelemelerde bulundu
İstanbul Valisi Gül, Fatih'te incelemelerde bulundu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi heyetiyle buluştu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi heyetiyle buluştu