Antwerp-Bruges limanından yapılan bir basın açıklamasına göre, Antwerp limanı üzerinden ABD'ye yapılan konteyner ihracatı, 2024'ün ilk çeyreğine kıyasla 2025'in ilk çeyreğinde yüzde 3 arttı.

Daha yakından incelendiğinde, ABD gümrük vergilerindeki artıştan en çok etkilenen iki sektörün ABD'ye ihracatının hafifçe arttığı görülüyor.

Birinci çeyrekte, Belçika limanı üzerinden yapılan Avrupa çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2, araç ihracatı ise yüzde 1 arttı.

Anvers-Bruges limanı sözcüsü Lennart Verstappen, Euronews'e "Bazı şirketler bu gümrük vergilerini bekliyor ve uygulanmadan önce ürünlerini ihraç etmeye karar verdiler" dedi.

"Ancak limanın genel bakış açısından bakarsak, tüm farklı segmentlere ve kategorilere bakarsak, bu etkinin oldukça sınırlı olduğunu" belirtiyor.

Rotterdam'dan sonra Avrupa'nın ikinci büyük limanı olan Antwerp, Avrupa'nın dünyanın geri kalanına açılan kapılarından biri.

Liman yönetimi, tedarik zincirlerini etkileyebilecek gümrük vergileri ve jeopolitik gerginliklerle bağlantılı gelecekteki gelişmeleri yakından takip ediyor.

Lennart Verstappen, "Şu anda, Çinlilerin ABD yerine Avrupa'yı bir ihracat pazarı olarak kullanıp kullanmayacağını söylemek için biraz erken, ancak kesinlikle izlediğimiz bir şey ve kesinlikle bir olasılık. Geçmişte bunun gerçekleştiğini gördük." dedi.

Dünya Ticaret Örgütü ise dünya ticaretine ilişkin görünümünü düşürerek,  ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının uzun vadede ticareti ve büyümeyi yavaşlatma ihtimalinin yüksek olduğu konusunda uyardı.

Hibya Haber Ajansı