Taliban: Afganistan demokrasiyle değil şeriatla yönetilecek

ANKARA - Taliban'ın üst düzey yöneticilerinden Waheedullah Haşimi, Afganistan'da bir demokrasi sistemiyle değil, şeriatla yönetileceğini söyledi.

3391 kez okundu.
Taliban: Afganistan demokrasiyle değil şeriatla yönetilecek

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'ın üst düzey yetkililerinden Waheedullah Haşimi, nasıl bir yönetim biçimi izlemeyi planladığına dair konuştu.
 
Reuters’a konuşan Haşimi, yeni yönetim modeline ilişkin görüşmelerin sürdüğünü belirtirken, 1996-2001 arasında ülkeyi yönetme biçimlerine benzer bir iktidar yapısından söz etti.  Afganistan'ın yeni dönemde bir konsey tarafından yönetilebileceğini belirten Haşimi, İslamcı militan hareketin dini lideri Haybatullah Ahundzada'nın ülkenin cumhurbaşkanı düzeyinde olacağını ve konseyin üzerinde bir rol almasının muhtemel olduğunu belirterek, "Belki onun yardımcısı 'devlet başkanı' rolünü üstlenir" diye konuştu. Açıkladığına göre Haşimi de bu hiyerarşi zincirinde Akhundzada'nın yardımcısı görevinde olacak.
 
DEMOKRATİK SİSTEM KULLANILMAYACAK
 
Haşimi, Taliban'ın Afganistan'ı nasıl yöneteceğiyle ilgili birçok konunun henüz sonuçlanmadığını, ancak Afganistan'ın bir demokrasi olmayacağını açıkladı. Haşimi,"Ülkemizde böyle bir temel olmaması nedeniyle demokratik sistem kullanılmayacak. Afganistan'da nasıl bir siyasi sistem uygulamamız gerektiğini tartışmayacağız çünkü bu açık; bu şeriat kanunu ve o kadar. Afganistan şeriat kanunlarıyla yönetilecek" dedi. Haşimi ayrıca bu hafta içinde yönetim konularını tartışacak olan Taliban liderliği toplantısına katılacağını söyledi.
 
Haşimi, Taliban'ın hem kendi militanlarından hem de önceki yönetimin askerlerinden oluşan bir ordu planladığını söyledi ve eski yönetimin pilot ve askerlerine kendilerine katılma çağrısında bulundu. Haşimi, "Çoğu Türkiye'de, Almanya'da ve İngiltere'de eğitim aldı. Bu yüzden onlarla konuşup yerlerine geri döneceğiz. Elbette orduda bazı reformlar, bazı değişiklikler yapacağız. Ama yine de onlara ihtiyacımız var ve onları bize katılmaya çağıracağız" dedi.
 
Haşimi, yabancı birliklerin geri çekilmesinden sonra çeşitli Afgan hava limanlarında helikopterlere ve diğer uçaklara el koyduklarını, Taliban'ın pilotları olmadığı için özellikle pilotlara ihtiyaç duyduğunu söyledi. Birçok pilotla temas halinde olduklarını ifade eden Haşimi, "Onlardan gelip katılmalarını, kardeşlerine, hükümetlerine destek olmalarını istedik. Pek çoğuna telefonla ulaştık, diğerlerine de ulaşmaya çalışıyoruz. İşleri hazır" diye belirtti. Haşimi ayrıca, çevre ülkelere iniş yapan Afgan uçak ve helikopterlerinin bu ülkeler tarafından kendilerine iade edilmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.
 
KADINLARIN GİYİMİ
 
Haşimi, kadınların gelecekteki rolü konusunda da açıklamalarda bulundu. Kadınların çalışma ve eğitim hakkının yanı sıra nasıl giyinecekleri konusunda din adamlarının karar vereceğini belirten Haşimi, "Kız çocukların okula gidip gitmeyeceğine ulemamız karar verecek. Bu onlara kalmış" dedi; "Kadınların hicab, burka, sadece bir başörtüsü veya başka herhangi bir şey takıp takmayacağına onlar karar verecek. Bu onlara kalmış" diye konuştu. Haşimi, "Afganistan'da halkın yüzde 99'u Müslüman ve İslam'a inanıyorlar" dedi.
 
Taliban 1996-2001 arasındaki uygulamalarında kadınların çalışmasını, eğitim almasını, başı açık gezmesini ve sokağa yanlarında bir erkek akrabaları olmadan çıkmasını yasaklamıştı. Bu yasağı ihlal eden çok sayıda kadına da şeriatın katı bir Sünni yorumu çerçevesinde çoğu zaman şiddet içeren ağır cezalara çarptırılmıştı.

 

(MA)

ANKARA Taliban'ın üst düzey yöneticilerinden Waheedullah Haşimi Afganistan'da bir demokrasi sistemiyle değil şeriatla yönetileceğin i söyledi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi