Toprak: "Varlık Barışı’nın kime hizmet ettiği pandora belgeleriyle ortaya çıktı"

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

157 kez okundu.
Toprak:

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Topral, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın servet aktardığı yandaşlarının bile iktidara güvenmeyip, paralarını vergi cennetlerine taşıdığının Pandora Belgeleriyle ortaya çıktığınıbelirterek; ‘Vatandaşa, altınını, dövizini bozdurma çağrısıyapanlar, milyar dolarlarını vergi cennetlerinde istifleyenlere defalarca servet affı çıkarttıkları için milletten özür dilemelidir.’ dedi.

Paradise, Panama ve son olarak Pandora Belgeleri ile dünya çapında yaşanan sarsıntı sonrası, şeffaf demokratik ülkelerde yargı ve hükümetlerin, parlamentoların soruşturma başlattığını vurgulayan Erdoğan Toprak, yaptığı açıklamada şu değerlendirmelere yer verdi;

“Türkiye’de bugüne kadar en kapsamlı servet ve vergisiz kazanç afları, AK Parti hükümetlerince 7 kez çıkartılan Varlık Barışı adı altındaki servet affı yasalarıyla gerçekleştirildi. 2008, 2011, 2013,2016, 2018, 2019 ve sonuncusu 2021 yılbaşında uygulamaya giren yasalarla, yurt dışındaki 200-300 milyar dolar arasında olduğu hesaplanan varlıkların ülkeye getirilip, ekonomiye kazandırılacağı vaat edildi. 

Asgari ücretli bile gelir vergisi öderken iktidar, bu yasalarla milyarlarca dolarlık servet sahiplerine kazancın kaynağını sormama, vergi talep etmeme, inceleme-soruşturma açmamataahhüdünde bulundu. Cumhurbaşkanına servet affını uzatma yetkisi verildi. Cumhurbaşkanı bu yetkisini yılsonuna kadar 6 ay daha süreyi uzatarak kullandı.

Pandora Belgeleri adıyla sızan ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) sayesinde incelenen milyonlarca belgeyle pek çok ülkedeki siyasilere, iş insanlarına, sanatçı-sporcu vb. kişilere ait vergiden kaçırılan servetlerin kâğıt üzerinde kurulan şirketler üzerinden vergi cennetlerine aktarıldığı ortaya çıktı. Türkiye’den 220 ismin belgelerde yer aldığı açıklandı. Açıklanan isimlerin önemli bölümünün hazine ve döviz garantili, davet usulüyle verilen kamu ihaleleriyle kamu-özel iş birliği projelerinden, kamu bankalarının milyarlarca dolarlık kredilerinden beslenen iktidara yakın yandaş müteahhitler, medya patronları olması bir tesadüf mü? 

Anlaşılan bu kişiler bu iktidara güvenmedikleri için elde ettikleri servetleri, yüz milyonlarca-milyarlarca doları, vergisiz şekildevergi cennetlerine taşımışlar. Dövizler, altınlar yurt dışına götürülmüş, malikanelere, lüks gayrimenkullere, yatlara, hesaplara yatırılmış. Yüz milyonlarca dolar, isimsiz birilerine-bir yerlere bağışlanmış! Bu bağışlar, komisyon mu, haraç mı, ihalelerden pay mı, rüşvet mi, hayır-hasenat mı? Meçhul! 

İktidar, 2006’da Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30. Maddesinde yaptığı değişiklikle, vergi cennetlerine para aktarmayıyasallaştırırken, bu paralardan yüzde 30 vergi kesileceğini de yasaya koydu. Ancak Cumhurbaşkanı kararıyla bir gecede vergileri artıran, TBMM’ye 60 maddelik yeni vergi düzenlemeleri gönderen iktidar, nedense yasa uyarıncayayınlanması gereken vergi cenneti ülkeler listesini bugüne kadaryayınlamadığı için, bu madde 15 yıldır uygulanmıyor. 

İktidar, kendi çıkardığı yasayı çiğneyip, Varlık Barışı adı altında vergisiz-kayıt dışı milyarlara kılıf uyduruyor. Sokakta kâğıt toplayanların depolarını basıp üç kuruşlarına göz diken, ceza yağdıran, tutuklayan iktidar, diğer yanda kâğıt üzerindekişirketlerle milyar dolarları vergisiz yurt dışına çıkaranlara dokunmuyor. Yandaş müteahhitler, patronlar da artık iktidarın gidici olduğunun haksız kazançların, servetlerin hesabının sorulacağının farkındalar ve yurt dışına kaçış yolundalar!”  


Hibya Haber Ajansı

Toprak: "Varlık Barışı’nın kime hizmet ettiği pandora belgeleriyle ortaya çıktı"
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi