Eurobond analizi

ABD hazine getirileri, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ikinci dönem için aday gösterilmesine yanıt olarak yükselmeye devam etti.

174 kez okundu.
Eurobond analizi

ABD hazine getirileri, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ikinci dönem için aday gösterilmesine yanıt olarak yükselmeye devam etti. Fed Başkanı'nın geleneksel olarak yeniden aday gösterilmesi, Fed'de politika sürekliliğine işaret ediyor ve merkez bankasının gelecek yıl pandemi sonrası bir ilk oran artışını içeren politika normalleşme yoluna bağlı kalacağına dair genel beklentileri yeniden doğruluyor. 10Y UST'nin getirisi %1.66'ya yükseldi. Powell'ın Fed başkanlığına yeniden atanması Brainard seçeneğine göre "nispeten" şahin. Normalde ikisi de faiz artışı konusunda ılımlı… Brainard, faiz artırımının daha riskli olduğuna inanıyor. Ancak enflasyonda geçicilik söylemi geçerliliğini yitiriyor. Daha fazla Fed üyesi son dönemde varlık alımlarının daha hızlı azaltılması yönünde görüş bildiriyor. 2 yıllık tahvil faizleri, daha erken bir faiz artırımı olabileceğini fiyatlıyor. Piyasanın genel hakim görüşü 2023 yılı veya 2022 sonundan, 2022 Haziran veya Eylül gibi bir zaman ölçeğine doğru kayma göstermekte. Muhtemelen Fed’in alımlarında stratejik bir şekilde vadelerde dağılımı farklılaştırması piyasada yansıma bulacaktır. Ancak temel plan hala faizlerin mümkün olan en sakin şekilde ve zamanlamaya göre artırılması olacak.

Şükran Günü nedeniyle ABD’de birçok veri ve gelişme iç içe geçmiş şekilde olacak. PCE, GSYH revizyonu gibi veriler öne çıkmaktadır. Ekonomideki talep görünümü açısından bu gibi tatil günlerinin (Black Friday, Noel gibi dönemleri de izleyeceğiz) önceki yıllarla kıyaslaması önemli olacak. FOMC tutanakları bu akşam açıklanacak. FOMC tutanakları, Fed'in hedeflerinin nasıl ilerlediğine ilişkin üyelerin düşüncelerinin karışımını deşifre etmede faydalı olabilir. İstihdamda ve TÜFE’de ne gibi bir pozisyonda olacağımız Fed’in Aralık ayında da alacağı kararlara dair kriterler olacak.

ECB içinde bazı üyeler enflasyon riskini öne sürerek Aralık ayında PEPP olarak bilinen pandemi likidite programının sona ermesini talep etti. Piyasanın ana senaryosu Mart ayı itibari ile programı sona erdirmek. Asıl varlık alım programı ise ana hatlarıyla devam edecek. Sıkıntı şurada devreye giriyor: Covid önlemleri yeniden devreye grime aşamasında ve hem büyüme hem de enflasyon sıkıntıya girebilir.

Liranın durumu çok eksesif. TCMB’nin bir faiz indirimi yaparak politika faizini enflasyonun 5 puan altına itmesinden sonra üstlenilen riskin maliyeti, her geçen gün artıyor. Merkez bankası, enflasyonun geçen ay neredeyse %20'ye yükselmesine rağmen Eylül ayından bu yana bir haftalık repo faizinde 4 puanlık ardışık indirimler yaptı. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, uygulanan politikalarla alakalı olarak ekonomik büyümeyi ve istihdam yaratmayı artırmak için daha düşük borçlanma maliyetlerinin gerekliliğine dair değerlendirmede bulundu.

Enflasyonun bastırılması için daha yüksek oranlara dair gereklilik, dinamikler sürdürülemez noktalara geldikçe artmaktadır. Zayıf ve belirsiz bir liranın daha fazla enflasyon olarak geri dönüşü olacağını düşünüyoruz. PPK metninde ileriye yönelik belirsiz ifadelerin tanımlanması ve parasal gerçekliklerden bağımsız karar mekanizması liranın zayıf duruşunun devamını gösteriyor. 16 Aralık’ta yeni bir faiz indirimi olabileceği beklentiler dahilindedir, bunun olup olmaması veya olursa ne kadarlık bir indirim olacağı ise tamamen belirsizdir. Faiz oranlarını gevşetme noktasında terminal bariyerin aylar önce geçildiğini düşünüyoruz. Merkez Bankası fonlamasından bağımsız piyasa borçlanma oranları, risk maliyeti yükleniminin piyasa faizlerinde istenen çekilmeyi sağlamayacağını ve tahvil faizlerinin artışta olacağını göstermektedir.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Eurobond analizi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Vakfı Başkanı Alataş'tan teşekkür mesajı
Şanlıurfa Vakfı Başkanı Alataş'tan teşekkür mesajı
IDF: Savaş uçakları gece boyunca Hizbullah terör örgütünün hedeflerini vurdu
IDF: Savaş uçakları gece boyunca Hizbullah terör örgütünün hedeflerini vurdu