HDP'li Uca: Sur'daki yasağın kentsel dönüşümle de ilgisi var mı?

HDP Milletvekili Felaknas Uca, sokağa çıkma yasağının ve mekansal tahribatın sürdüğü Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki çatışmaların kentsel dönüşüme zemin hazırlayıp hazırlamadığı yönündeki iddiaları Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu

12292 kez okundu.
HDP'li Uca: Sur'daki yasağın kentsel dönüşümle de ilgisi var mı?

HDP Milletvekili Felaknas Uca, sokağa çıkma yasağının ve mekansal tahribatın sürdüğü Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki çatışmaların kentsel dönüşüme zemin hazırlayıp hazırlamadığı yönündeki iddiaları Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, günlerdir sokağa çıkma yasağı ve ablukanın sürdüğü Sur İlçesi için kentsel dönüşüm kararı olduğu yönündeki haberleri Meclis’in gündemine taşıdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki sokağa çıkma yasaklarını ve tahribatları hatırlatan Uca,  Sur’da sokağa çıkma yasağı ve şiddetli çatışmalar devam ederken basında yer alan haberlere işaret ederek, Diyarbakır Valiliği’nin aldığı öne sürülen karara dikkati çekti.

“4 bin konutluk kentsel dönüşüm”

Buna göre; “Sur’da operasyon sonrasında kentsel dönüşüm kapsamında mahallenin yıkımının hızlıca sağlanacağı ve 4 bin konutluk kentsel dönüşümün uygulanacağı” yönündeki bilgilerin altını çizen Uca, ayrıca 2009 senesinde TOKİ’nin bu yönlü tamamlanamamış çalışması olduğunu da hatırlattı ve şunları söyledi:

“TOKİ’nin yurttaşları yerinden etmesi ve mülksüzleştirmesi burada yeni bir şehirli yaşam biçimi oluşturmayı hedeflemektedir. TOKİ’nin uyguladığı kentsel dönüşüm ile kentin kafeler, büyük mağazalar, oteller, moda sanayisi, AVM’ler ve fuarlarla büyük bir tüketim merkezi haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Kentsel dönüşümde hedeflenen, kentin dizginsiz bir tüketim kültürü sayesinde çok büyük bir artı sermayenin soğurulma çabasıdır.”

Diyarbakır Valiliği’nin “4 bin konutluk kentsel dönüşüm” yönünde bir kararının söz konusu olup olmadığını ve kararın geçerli olup olmadığını Başbakan Davutoğlu’na soran Uca, devamla da şu sorulara yanıt istedi:

“Amaç, TOKİ konutlarının inşası mı?”

“* 20 gündür sokağa çıkma yasağının yaşandığı ve 2009’da TOKİ’nin Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uygulamaya çalıştığı “kentsel dönüşüm” ile ilgisi var mıdır?

* Bu iddialar doğru ise burada yaşamakta olan yurttaşlar nereye gönderileceklerdir? Yine buraya kimler, hangi amaçla yerleştirileceklerdir?

* Söz konusu iddialar doğru ise, bu karar devletin hangi organları tarafından ne zaman alınmıştır?

* Temmuz 2015’ten beri Sur’da 16 kez sokağı çıkma yasağının ilan edilmesi, burada binlerce insanın yerinden edilmesi/mülksüzleştirilmesi; onlarca insanın yaralanması ve katledilmesi, yine evlerin ve yapıların yıkılmasının TOKİ’nin yapmayı planladığı “kentsel dönüşüm” ile bir ilişki içerisinde midir?

* Bugüne kadar Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 6 kez ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında kolluk kuvvetlerinin doğrudan mekânsal yıkımının bir amacı da burada yaşayan yurttaşların sürülmesi/mülksüzleştirilmesi ve buraya TOKİ konutlarının inşa edilmesi midir?

* Bunlarla bağlantılı olarak, Sur’da askerlerin ve özel hareket timlerinin dâhil olduğu büyük operasyonda tarihi mekân ve yapıların özellikle hedef alınıp yıkılmasının amacı Sur ilçesinin tarihini yok etmek midir?”

güncel gündem haber şanlıurfa haber sıcak haber urfa haber urfa son dakika
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi