2022’de işlerini büyütmek isteyen şirketlere dijital pazarlamanın yeni şifreleri

Entegre dijital pazarlama alanının lider kuruluşu Setrow Yönetici Ortağı Turgut Taneli, 2022 yılının dijital pazarlama trendlerini açıkladı. Artırılmış Gerçeklik (VR) ile pazarlamanın yükselişini sürdüreceğini kaydeden Taneli, “E-ticaret sektöründe kişiye özel dijital pazarlama 2022’de en etkili şekilde kullanılacak yöntemlerden biri olacak. Ayrıca influencer’lar vasıtası ile pazarlama alanı da büyümesini devam ettirecek” dedi.

716 kez okundu.
2022’de işlerini büyütmek isteyen şirketlere dijital pazarlamanın yeni şifreleri

Artan teknolojik gelişmelere bağlı dünya genelinde internet kullanıcısının 4.6 milyar, buna paralel sosyal medya kullanıcı sayısının ise 4.2 milyar kişiye ulaşmasıyla birlikte dijital pazarlama da her geçen gün hacmini büyütüyor. Türkiye’de 2019 ve 2020 yılında ortalama yüzde 30 büyüyen ve 3.2 milyar TL’lik hacme ulaşan dijital pazarlama sektörünün 2022 yılında yüzde 35 daha büyümesi hedefleniyor. Öte yandan ülkemizde son yıllarda reklam ve pazarlama harcamaları kaleminde her 100 TL’den 65 TL’i ve üzeri dijital mecra için harcanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Bilişim Teknolojileri verilerine göre Türkiye’de nüfusun aktif bölümünü oluşturan 16-72 yaş arasında internet kullanım oranı yüzde 82.6 rakamına ulaşırken; internete erişimi olan hane oranı ise yüzde 92 olarak kaydedildi.

Hibrit Kampanyalar Yoğunlaşacak

Dünyanın ve Türkiye’nin 2020 yılı başında küresel etkisini artıran Covid-19 salgınıyla hızla dijitalleştiğini hatırlatan entegre dijital pazarlama kuruluşu Setrow Yönetici Ortağı Turgut Taneli, “2021 yılında ivmesini artıran dijital marketing, 2022’de teknolojinin yeni imkanlarından daha fazla yararlanarak büyümesini sürdürecek” bilgisini verdi.  Dijital pazarlamanın 2021’de hem bu alanda faaliyet gösteren şirketler, hem de teknolojik dönüşümünü tamamlayan kuruluşlar tarafından yoğun şekilde tercih edildiğinin altını çizen Taneli, yeni trendler konusunda şunları söyledi:

“Teknoloji alanında meydana gelen her gelişme, pazarlama alanında yakından izlenir ve kullanılır. Bu noktada Artırılmış Gerçeklik (VR) teknolojisi, 2021 yılında dijital pazarlamada önemli bir noktada bulunacak. E-ticaret şirketleri, otel grupları ve restoran zincirleri, ürünlerini ve hizmetlerini müşterilerine daha iyi anlatabilmek için VR alanında faaliyetlerini artıracak ve yeni içeriklere çalışmalarında yer verecek. Tüketici ile ürünü bir araya getirmek, etkileşim üretmek adına VR pazarlamanın yanında sıklıkla hibrit pazarlama projeleri de revaçta olacak. Burada fiziksel ile dijitalin pazarlamanın harmanlandığı kampanyalar ve pazarlama etkinlikleri 2022’de ön planda olacaktır.”

İşlenen Veriyi Dijitale Entegre Eden Kazanacak

Verilerin toplanması ve işlenmesinin dijital pazarlamanın olmazsa olmaz çalışma yöntemi olduğunu ifade eden Setrow Yönetici Ortağı Turgut Taneli, “Her zaman en önemli nokta şirketlerin ve kuruluşların müşterilerine ilişkin alışveriş sıklığı, sitede bulunma süresi, hangi ürünleri takibe aldığı, kampanya dönemlerindeki davranışlarına ilişkin verileri tutabilmesi ve bunu işleyip ona göre pazarlama stratejisi oluşturabilmesidir. 2022’nin en kritik konuları ve işleri içinde pazarlama verilerinin toplanıp, değerlendirilmesi en önemli çalışma alanlarının başında olmaya devam edecek. 

-Veriyi nitelikli şekilde toplamak

-Veriyi işlemek

-Dijital platformlar için veriyi entegre etmek

-İşlenen veriyi kişiye özel kampanyalar için kullanmak

Bu başlıklarda doğru davranışları sergileyen şirketler, dijital kampanyalarında başarı elde edecekler” dedi. 

Influencer Marketing Yükselişini Sürdürecek

Türkiye’de 60 milyon sosyal medya kullanıcısı olduğunu, bu kullanıcıların yüzde 90’ından fazlasının da dijital alışveriş yaptığını belirten Turgut Taneli, sosyal medya kampanyalarının 2022’nin de en önemli marketing çalışmaları arasında yer alacağını duyurdu. “Özellikle influencer marketing konusuna şirketler 2022’de ciddi bir rekabet içinde olacak. Influencer’ların yaptığı alışverişler ve dinlenme, yemek yeme mekanlarını tavsiyeleri ile yürütülen kampanyalar ağırlık kazanacak” bilgisini veren Taneli, “Buna bağlı olarak internet sitelerine tüketicinin yönlendirilmesiyle düzenlenen satış kampanyaları revaçta olacak. Instagram’ın lider olduğu bu alanda, sosyal medyadaki her türlü dijital marketing çalışması yoğun şekilde devam edecek” dedi. 

Dijital Ödeme Sistemleri ile Sektör Gelişecek

Özellikle e-ticaret ve e-ihracat alanında dijital ödeme sistemlerinin kullanımının arttığını belirten Turgut Taneli “Türkiye’de 2021’in ilk 6 ayında e-ticaret sitesi sayısı 321 bini aşmış durumda. Ülkemizde e-ticaret 2021’in ilk 6 ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75.6 oranında büyüyerek 161 milyar TL olarak gerçekleşti. Bununla beraber Türkiye’de dijital ödemelerde de aynı oranda artış kaydedildi. Ödemelerin büyük miktarı online olarak yapıldı. Bunun yanında yeme içme sektöründe kare kodlu ödemeler de var. Bu sistem için dünya genelinde son 3 yılda 500 milyar dolarlık fintech yatırımı yapıldı. Türkiye’de dijital ödemeler noktasında büyük bir ilgi var. Bu potansiyeli de göz önünde bulundurunca sosyal medya ve mesajlaşma platformları üzerinden de ödeme yapılmasının artmasıyla birlikte, bu alana dair dijital pazarlama çalışmalarında da artış kaydedilecek” diye konuştu. 

2022’de işlerini büyütmek isteyen şirketlere dijital pazarlamanın yeni şifreleri
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi