İnsanlık Arin'e selam durdu, yoldaşları Miştenur'u özgürleştirdi

KOBANÊ - DAİŞ çetesinin Rojava'yı işgal etmenin yolu olarak gördüğü Kobanê'yi düşmekten kurtaran Arin Mirkan'ın, 6 Ekim 2014 tarihinde fedaileşerek gerçekleştirdiği eylemin ardından Mirxan'ın yoldaşları tarafından Miştenur Tepesi'nin çetelerden temizlenmesinin üzerinden bir yıl geçti. YPJ komutanları, Arin Mirkan'ın Kobanê'yi Şengal olmaktan kurtardığını dile getirdi.

1894 kez okundu.
İnsanlık Arin'e selam durdu, yoldaşları Miştenur'u özgürleştirdi

DAİŞ çetelerinin Türkiye desteği ile 4 cepheden saldırdığı Kobanê'deki Miştenur Tepesi'nde, 6 Ekim 2014 tarihinde fedaileşerek kuzey Kürtleri başta olmak üzere dünya insanlığını direnişin gücüne çeken Arin Mirxan'a, en anlamlı cevabı 19 Ocak 2015 günü yoldaşları Miştenur'u özgürleştirerek verdi. Enternasyonalist devrimcilerine umut olan MLKP'li Suphi Nejat Ağınaslı (Paramaz Kızılbaş) da bu hamlede yaşamını yitirdi.

 

Miştenur'un çetelerden arındırılmasından 10 gün sonra ise kent çetelerden tamamen arındırıldı.

 

'Kadınlar destan yazdı'

 

Miştenur Tepesi'nin önemi, Arîn Mirxan'ın eylemi ve kadınların direnişte oynadığı rolü Yekîtiya Star Kobanê yöneticileri Sara Xelîl ve Edlê Ehmed DİHA'ya anlattı.

 

Miştenur Tepesi'nin stratejik öneminden kaynaklı en ağır saldırının ilkin buraya yapıldığını söyleyen Sara Xelîl, günlerce yapılan saldırılara karşı YPG/YPJ savaşçılarının destansı bir direniş verdiğini ifade etti. Kürt kadının direniş iradesini dünyaya yayan Arîn Mîrxan ve YPJ savaşçılarının ön saflarda olduğunu belirten Xelil, "Çeteler en ağır silahlarla saldırırken, Kobanê'yi tamamıyla yok etmek istediklerini biliyorduk. Büyük direnişin yanında YG/YPJ halkın çetelerin eline esir düşmemesi için Kobanê'den tahliye etmek zorunda kaldı. Çünkü kadınlar şahsında Şengal saldırısında nasıl kirli bir savaş uyguladığını gördük, şahit olduk. Biz az sayıdaki kadınlar da çocuklarımızı onlarla gönderdik ve kalma kararını aldık. YPJ savaşçılarının mevzilerdeki direnişleri, özellikle şehit Arîn Mirxan'ın fedai eylemi üzerimizde büyük bir etki yarattı. Kadınların direnişi karşısında çeteler şaşkına dönmüştü. O zaman anladılar ki Kobanê'yi kolay kolay düşüremeyecekler. Diyebiliriz ki başta kadınlar tüm YPG/YPJ savaşçıları başta Miştenur Tepesi'nde olmak üzere Kobanê direnişinde destan yazdı" diye konuştu. 

 

'Arin Kobanê'yi Şengal olmaktan kurtardı'

 

DAİŞ çetelerinin kadınlar şahsında Kürt toplumunu esir almak istediğini, başta Miştenur Tepesi olmak üzere Kobanê'ye yönelik yapılan ağır saldırısıyla bunu gösterdiğini dile getiren Yekîtiya Star Kobanê yöneticisi Edlê Ehmed da kadınların direnişinin sadece Kobanê, Rojava kadınları üzerinde değil, tüm Ortadoğu ve dünya kadınları üzerinde büyük bir etki yarattığına vurgu yaptı.

 

Ehmed, Şengal'de kadın iradesine yönelik saldırının Kobanê'de olmaması için başta Destîna ve Arîn Mîrxan olmak üzere tüm kadın ve YPG savaşçılarının gösterdikleri destansı direnişe tanıklık ettiğini söyledi. 

 

Kobanê Direnişi'nin tarihçesi

 

Özerkliğin doğduğu Kobanê hedef

 

Rojava kantonlarında demokratik özerk yönetimlerin ilanından sonra uluslararası ve bölgesel güçlerin El Kaide bağlantılı çetelerin eliyle başlattığı saldırıların fitili ateşlenmiş oldu. 2014 yılında devrimin başladığı Kobanê, Suriye iç savaşının başladığı günden beri en büyük saldırıların yaşandığı ve buna karşı en büyük direnişin sergilendiği kent olarak dünya insanlığının hafızasına kazındı. Kobanê direnişi ve DAİŞ'in yenilgisi aynı zamanda barbar yayılmacılığının da sonu oldu.

 

4 cephe açıldı

 

15 Eylül'de, DAİŞ çetecileri Musul'da elde ettikleri ABD silahları ve Rakka'da elde ettikleri Rus silahlarıyla üç koldan Kobanê'ye kapsamlı bir saldırı başlattı. Kobanê'nin düşürülmesinin öyle kolay olmayacağını bilen DAİŞ çeteleri, bu yüzden çok büyük bir güçle kente saldırdı.

 

3 bir yandan çetelerce kuşatılan Kobanê'ye yönelik saldırıların buradan örgütlendiğini gösteren onlarca görüntü ve fotoğrafla birlikte Türkiye sınırı Kobanê'ye dönük saldırılarda bulunulan 4'ncü cephe oldu.

 

'YPG tüzüğünü ihlal ediyoruz'

 

Kobanê'ye dönük saldırılarında çeteler tank, top, Milan füzeleri, katyuşa gibi ağır silahlar kullanılırken, YPG/YPJ savaşçıları ise ferdi silahlarıyla direndi. Saldırılar bütün şiddetiyle devam ederken Kobanê'nin doğusundaki Serzorî Köyü okulundaki 12 YPG/YPJ savaşçısının direnişi ise savaşın kaderini belirledi. 12 savaşçı burada 24 saat boyunca çetelere karşı direnerek yaşamını yitirdi. Komutanları Meryem Kobanê'nin "geri çekilin" talimatını kabul etmeyen savaşçılar, "Biz YPG tüzüğünü ihlal ediyoruz. Önder Apo, partimiz, şehitlerimiz ve halkımızdan özür diliyoruz" diyerek yaşamlarını yitirdiler.

 

YPJ Komutanı Meryem Kobanê, daha sonraları verdiği bir mülakatında "Bizim direnişimiz Serzorî'den sonra başladı" diyerek, buradaki direnişin Kobanê direnişine öncülük ettiğinin altını çizdi.

 

Arîn Mîrxan'ın eylemi ve 6-9 Ekim serhildanı

 

YPG/YPJ savaşçıları sivilleri tahliye ederken kontrollü olarak geri çekilerek Kobanê kent merkezindeki şehir savaşına hazırlandı. Kobanê'de bunlar yaşanırken, başta Kuzey Kürdistan olmak üzere dünyanın her yerindeki Kürtler ve dostları Kobanê için ayaklandı. Kuzey Kürdistan'da biriken öfke, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Antep'te "Kobanê düştü düşecek" şeklindeki sözleri ve 6 Ekim'de Arîn Mîrxan'ın Mistenûr Tepesi'nde gerçekleştirdiği fedai eylem ile adeta patladı.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye metropollerinde 7'den 70'e sokaklara dökülen halk, her yeri Kobanê'ye çevirdi. Kuzey Kürdistan'ın birçok kentinde fiili OHAL ilan edilirken, 50'ye aşkın yaşanan olaylarda yurttaş yaşamını yitirdi. Halkın durdurulamaz öfkesini gören Türk devlet yetkilileri, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a giderek müdahil olmasını istedi. Birçok kesimden gelen "sağduyu" çağrılarını dinlemeyen halk, Öcalan'ın kritik müdahalesiyle durdu.

 

Dünya YPJ'ye selama durdu

 

Yaşanan taktik aksaklıklar ve Miştenur Tepesi'nin düşmesi güneyde başlaması beklenen şehir savaşını doğuda başlattı. Sınır kapısını ele geçirmek isteyen çeteler, en büyük saldırılarını doğu cephesinde gerçekleştirdi. Kaniya Kurda Mahallesi'nden Suk El Hal Mahallesi'ne çekilen YPG/YPJ savaşçıları burada bir savunma hattı oluşturdu.

 

113'ü kent içerisinde toplamda ise 134 gün süren Kobanê direnişinde Destina, Arîn Mirxan, Kendal Efrîn, Eylem, Diyar Bagok, Gelhat Cûdî, Rênas, Seyîtxan ve Cûdî Amed ve isimleri sayılamayan yüzlerce YPG/YPJ komutanı ve savaşçısı halka verdikleri "devrimi koruma" sözünü yerine getirerek yaşamını yitirdi.

 

1 Kasım tarihini Dünya Kobanê ile Dayanışma Günü ilan eden insanlık ise Kobanê direnişini özellikle de YPJ'nin direnişini selamladı.

 

(kaynak.diha)

Urfa haberleri hdp akp chp mhp siyaset savaş yaşam ölüm Ortadoğu kürtistan türkiye spor gap apo pkk demokrasi adalet dünya
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi