Dışarısı -%1,5 biz -%5

Wall Street'in ana endeksleri, teknoloji hisselerinin artan Hazine getirileri tarafından vurulmasıyla zayıflarken, Goldman Sachs’ın çeyreklik karınında beklentilerin altında açıklaması teknoloji sektöründeki satışların bankalara da sıçramasına neden oldu.

170 kez okundu.
Dışarısı -%1,5 biz -%5

Wall Street'in ana endeksleri, teknoloji hisselerinin artan Hazine getirileri tarafından vurulmasıyla zayıflarken, Goldman Sachs’ın çeyreklik karınında beklentilerin altında açıklaması teknoloji sektöründeki satışların bankalara da sıçramasına neden oldu. Kısa vadeli oran beklentilerini izleyen iki yıllık Hazine getirileri, yatırımcıların önümüzdeki hafta yapılacak bir politika toplantısı öncesinde daha şahin bir FED için pozisyon almaları nedeniyle Şubat 2020'den bu yana ilk kez %1'i geçti. Beklenti artık FED’den 50 baz puanlık artış. Daha yüksek ABD faiz oranları beklentisi, ABD Hazine tahvil getirilerinin iki yılın yeni en yüksek seviyelerinde olmasıyla birlikte 10 yıllık getiriler, %1.8900'e kadar çıktıktan sonra yaklaşık 1 baz puan artışla %1.8860'dan, 5 yıllık getiriler de %1.6795 seviyesinden işlem gördü. Dolar endeksi de 95.760'ta yükseldi. Asya piyasaları da bu olumsuzluktan nasibini doğal olarak aldı.Japon Nikkei endeksi teknoloji hisselerinin düşmesi ve koronavirüs vakalarındaki rekor artışı durdurmak için işletmeler üzerindeki yeni kısıtlamalara ilişkin endişelerin risk iştahını kısıtlamasıyla %1,8 geriledi. Petrol fiyatları, Irak'tan Türkiye'ye giden bir boru hattındaki kesintinin (Botaş dün yaptığı açıklamada, güneydoğudaki Kahramanmaraş ili yakınlarında meydana gelen patlamanın ardından Kerkük-Ceyhan boru hattında petrol akışını kestiğini söyledi.) Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni içeren jeopolitik sorunlar arasında zaten sıkı olan arz görünümüne ilişkin endişeleri artırmasıyla petrol fiyatları dördüncü gününe yükseldi ve 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD ham petrolü %1.49 artışla varil başına 86.70$'a , Brent ham petrolü varil başına % 1.30 artışla 88.65 dolara yükseldi. Yurtdışının %1,5 seviyelerindeki düşüşüne karşın bizim %5’de devre keserek günü tamamlamamız ise hem derinlik hem de kırılganlık sorunun hala devam ettiğinin göstergesi. Bizdeki satışların ABD seansın açılması ile başlaması ki NewYorkTimes’da çıkan; Rusya, Ukrayna'daki diplomatlarını yavaş yavaş geri çekmeye başladı, ek olarak da Rus konsolosluklarına ayrılmak için hazır olmaları söylendi, haberlerinin okunması ile başlayan Nato genel sekreterinin açıklamaları ile güçlenen süreçti, devamından ise yurtdışı bağlantılı işlemlerde görülen satış baskısı da bundan kaynaklandı. Devre kesicinin devreye girmesi ve Seansın bitmesine 30 dk’dan az bir süre kaldığından eşleşme seansın yapılamaması ve kredi/ödünç/temerrüd işlemlerinin boşlukta kalması ki Rusya’nın Kiev’deki elçiliğine yönelik iddiaları kesin dille yalanmasına rağmen bakalım dünkü %5’lük düşüşün ne kadarını telafi edebileceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Çarşamba günkü işlemlerde ABD'deki negatif kapanışların ardından karışık bir seyir izledi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş ve Goldman Sachs'ın beklenenden kötü gelen dördüncü çeyrek finansal sonuçlarının ardından güne düşüşle başlayan endeksler, gün boyu negatif bir seyir izledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda bütün seçeneklerin masada olduğunu belirterek, "Rusya'nın her an Ukrayna'ya saldırabileceği bir aşamadayız." uyarısında bulundu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Cuma günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşeceği bildirildi.Bugün Ukrayna'da yarın da Berlin'de temaslarda bulunacak olan Blinken'in programına ilişkin bilgi veren ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Blinken'in Cuma günü Lavrov ile yapacağı görüşmede Moskova'ya Ukrayna sınırındaki gerilimi azaltacak adımları derhal atması çağrısında bulunacağını vurguladı.-Foreks Haber

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) üye bankaları, aylık geliri asgari ücret veya altında olan borçluların, üye bankalar nezdindeki hesaplarına yatan ücreti ve maaşının haczedilmemesini kararlaştırdı.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, enflasyonun beklenenden daha uzun sürü yüksek kalmaya devam etmesi halinde, ECB'nin para politikasını daha çabuk bir şekilde bu duruma uyarlayabileceğini söyledi.

Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock'ın CEO'su Larry Fink, hızla yükselen enflasyonu frenlemek için Fed'in para politikasını hızlı bir şekilde yeniden ayarlaması halinde ABD Hazine kağıdı getiri eğrisinin yataylaşmasına yol açılabileceği uyarısında bulundu.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde BOTAŞ’a ait petrol boru hattında patlama meydana geldi. Çıkan yangın sabaha karşı söndürüldü.

Çin'de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), bulaşıcılığı yüksek Omicron varyantını taşıyan vakalardaki artış, gelecek ay Pekin Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan ülkede salgınla mücadeleye dair kaygıları artırıyor. Ülkede ilk kez 8 Ocak'ta Tiencin şehrinde yurt içi kaynaklı Omicron vakasının görüldüğünün bildirilmesinin ardından vakalar, başkent Pekin dahil 9 şehre yayıldı. Kovid-19’un Delta ve Omicron varyantlarının etkisindeki Avustralya’da, önceki gün virüsün görüldüğü günden bu yana bir günde ilk kez 77 kişi hayatını kaybetti, 72 bin 396 kişi hastalığa yakalandı. Japonya’da ise Tokyo 2020 Olimpiyatları'nın düzenlendiği 20 Ağustos 2021'de kaydedilen 25 bin 992 vaka rekoru kırıldı. Son bir günde Kovid-19 vaka sayısı, salgının başından beri ilk kez 30 bini geçti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Salı günü, artan sayıda COVID-19 vakası nedeniyle İsrail, Avustralya, Mısır dahil olmak üzere 22 ülke ve bölgeye seyahat edilmemesini tavsiye etti.

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre küresel turizm 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 4 büyüdü. Ulusararası turist sayısı 400 milyondan 415 milyona yükseldi. Bununla birlikte uluslararası turist sayısı 2021 yılında 2019 yılının yüzde 72 altında kalmaya devam etti.

Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, İngiltere'de Muhafazakar Parti üyesi 20 parlamenter, bugün yapacakları bir açıklama ile Başbakan Boris Johnson'a güvensizlik mektubu vermeyi planlıyorlar.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Dışarısı -%1 5 biz -%5
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi