Almanya’dan peşmerge kararı

Almanya, Peşmerge Güçleri’ni eğiten askeri uzmanlarının sayısını arttırılmasını kararlaştırdı.

1090 kez okundu.
Almanya’dan peşmerge kararı

Peşmergelerin askeri eğitimi için Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Alman askerlerinin görev süreleri uzatıldı, asker sayısı 150’ye çıkarıldı. Alman büyük koalisyon hükümeti tarafından Federal Meclis’e sunulan ilgili tasarı, oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) desteklediği tasarı muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) tarafından reddedildi. Yeşiller Partisi ise çekimser yönde oy kullandı.

 

IŞİD’le mücadele kapsamında peşmergelerin sağladığı başarıların dile getirildiği meclis görüşmelerinde, peşmergelere silah ve mayın arama-tarama ve mayınları etkisiz hale getirme eğitimi ile silah, mühimmat ve sıhhi yardım malzemeleri verilmeye devam edileceği kaydedildi.

 

Oylama öncesi yapılan meclis oturumunda CDU/CSU Grubu adına konuşan Federal Meclis milletvekili Thorsten Frei, “Peşmergelere verilen desteğin sürdürülmesi önemli. IŞİD’in elinden geri alınan yerlerde Irak hükümetinin yardımları da önemliydi” dedi.

 

PYD vurgusu

 

SPD adına konuşan Federal Meclis milletvekili Rolf Mützenich, “IŞİD’le siyasi mücadele kapsamında Irak Kürdistan’daki peşmergelerin yanısıra PYD’nin de rolü oldu. Bunun altını çiziyorum” dedi.

 

Mützenich, Alman silahlarının karaborsada satıldığı iddialarıyla ilgili Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in olayın aydınlatılması için Erbil yönetimi temsilcisini bakanlığa çağırdığını söyledi.

 

Almanya’nın Irak’a para yardımı yapan en büyük 3’üncü ülke olduğunu hatırlatan Mützenich, Erbil yönetimine taahhüt edilen 15 milyon euroluk yardımın artırılmasını istedi.

 

Sol Parti Federal Meclis milletvekili Jan van Aken ise peşmerge ve Başkan Mesud Barzani hakkında ağır ifadelerde bulunarak, silah yardımına karşı çıktı.

 

Jan van Aken, daha önce parlamentoda yaptığı konuşma sırasında PKK bayrağı açtığı için gündeme gelmişti.

 

rüdaw

Şanlıurfa sondakika göndem sağlık yaşam gaphaberleri ruhanews spor pkk Ortadoğu terör ölüm siyaset din ırk mezehp ışid operasyon
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi