Kalçadaki ağrı 'avasküler nekroz'un habercisi

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Azboy, kalça avasküler nekrozunun femur başı olarak tabir edilen bu hastalık kemikteki çürüme olarak da bilinir. Daha çok 20 ila 50 yaş arası erişkinlerde görülür. Avasküler nekroz dizde, ayak bileğinde, omuzda da ortaya çıkabilen avasküler nekroz daha çok kalça ekleminde görülür. Kalçada özellikle kasık bölgesinde başlayan ve yavaş ilerleyen, zaman zaman dize vuran ağrı ile kendini gösterir" dedi.

731 kez okundu.
Kalçadaki ağrı 'avasküler nekroz'un habercisi

Kalça avasküler nekrozu ile ilgili açıklamalarda bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Azboy, "Zaman içerisinde ağrı artar, hareket kısıtlılığı gelişir ve hasta yürümekte zorlanmaya başlar. Hasta hatta çoraplarını giymekte, bağcıklarını bağlamakta zorlanır, günlük fonksiyonları zaman içerisinde kısıtlanır” dedi.

"Uzun süreli kortizon kullanımında avasküler nekroz tehlikesi"

Avasküler nekroz hastalığının oluşumunda uzun süreli kortizon kullanımına dikkat edilmesini söyleyen Azboy, Kortizon, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan çok faydalı bir ilaçtır. Ancak bazı hastalarda uzun süreli kortizon kullanımı avasküler nekroza yol açabiliyor. Alkol kullanımı, bazı kan hastalıkları ve kalça eklem içi kırıkları bu hastalığa neden olabilir. Avasküler nekrozun tanısında erken dönemde direkt grafiler ve MR ile teşhis konuluyor. Hastalığın erken döneminde eklem içerisinde çökme ya da basamaklanma olmadıysa, hiperbarik oksijen tedavisi ve kemik yıkımını engelleyen ilaçları tercih ediyoruz. Cerrahi olarak da kor dekompresyon dediğimiz, kemikteki hasarlı bölgeyi boşaltıp o bölgeye, kemik grefti ve veya kök hücre uygulayarak kalçaya kurtarıcı bir girişim uyguluyoruz. Kor dekompresyon ve kök hücre uygulamalarında başarı oranı yüzde 60 civarındadır. Bu yöntemin başarılı olamadığı, eklemde çökme veya kireçlenme gelişen hastalarda ise total kalça protezi uyguluyoruz. Total kalça proteziyle hastalar oldukça başarılı bir şekilde ağrılarından kurtulup hareketli bir ekleme kavuşuyorlar. Kalça protezinde ise başarı oranı yüzde 90 civarındadır" diye ekledi.

Ortalama 30 yıl güvenle kullanım

Kalça protezinin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından son yüzyılın en başarılı cerrahi girişimi olarak kabul edildiğini ifade eden Azboy, sözlerini şöyle sonlandırdı:

 "İmplant teknolojide meydana gelen gelişmelerle birlikte, hastalarımız kalçalarına yerleştirdiğimiz protezleri 25 ila 35 yıl boyunca güvenle kullanabiliyor, bütün fonksiyonlarına dönebiliyor. Arzu ettikleri mesafede yürüyüş yapıp, hareketli ve sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam ediyor. Kalça protez ameliyatından hemen sonra hastaların ayağa kalkmalarına, yürümelerine, basmalarına izin veriyoruz. Hastalara kısa sürede günlük fonksiyonlarına dönebiliyor. Bir ay sonra araç kullanmalarına izin veriyoruz. Ortalama iki-üç ay içerisinde işlerine dönmelerine izin veriyoruz. Protez dört parçadan oluşmaktadır. İlerleyen yıllarda protezde aşınma olduğunda ise aşınan parçanın değiştirilmesi mümkündür. Kalça ağrısının önemsenmesi  ve en kısa sürede bir ortopedi uzmanına başvurulmasıgerekiyor. Erken teşhis ve uygun yöntemlerle yapılan etkili tedavi yöntemi, sürecin başarısının anahtarıdır."


Hibya Haber Ajansı

Kalçadaki ağrı 'avasküler nekroz'un habercisi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir