Her 100 kadından 1'inde erken menopoz görülebiliyor

Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Ulkar Heydarova, “40 yaşından önce yumurtalıkların fonksiyonlarının durması Prematur Over Yetersizliği olarak değerlendirilir. Prematur Over Yetersizliği, yaklaşık olarak her 100 kadından 1’inde görülebiliyor” dedi.

150 kez okundu.
Her 100 kadından 1'inde erken menopoz görülebiliyor

Menopoz için ortalama yaş aralığının 50 ila 52 olarak gösterildiğini ifade eden, Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Ulkar Heydarova, "40 ila 45 yaş arası menopoz, erken menopoz olarak değerlendirilir. 40 yaşından önce yumurtalıkların fonksiyonlarının durması prematur over yetersizliği olarak değerlendirilir ve yaklaşık her 100 kadından 1'inde görülebilir. 30 yaşından önce yumurtalık fonksiyonlarının bozulması ise her bin kadından birinde görülebilen bir durumdur. Prematur Over Yetersizliği nedeni çok değişkenlik gösteriyor ve olguların yüzde 90'ında kesin bir neden belirlenemiyor.  Ancak genetik ve çevresel faktörler önemli rol oynar" diye belirtti.

Bilinen önemli nedenleri sıralayan Heydarova, "Sayısal ve yapısal kromozom anomalileri, otoimmun hastalıklar, radyasyon tedavisi ve kemoterapidir. Tüm hastaların aile öyküsünün sorgulanması gerekiyor. Özellikle 30 yaşından önce POY olan olgularda mutlaka genetik inceleme yapılmalı” dedi.

Erken Menopozun Belirtileri 

Op. Dr. Heydarova, sözlerini erken menopozun belirtilerini aktararak sonlandırdı:

"Bu hastalar adet düzensizlikleri, adet görememe, sıcak basması, gece terlemeleri gibi şikâyetlerle başvurabilir. Bu şikâyetlerden herhangi birisi olan hastalarda POY tanısı akla gelmeli, hastadan detaylı anamnez alınmalı ve buna yönelik tanı testleri yapılmalı. Adet düzensizliği ve adet görememeye neden olabilecek diğer tıbbi nedenler araştırılmalı ve dışlanmalı. Yumurtalık rezervini değerlendirmede kesin kabul görmüş bir test olmasa da;  kanda AMH (Anti Mullerian Hormon) değerlerinin ölçülmesi bilinen en güvenilir yöntem. Tedavi ile hastalığın ilerlemesi önlenemez ve yumurtalık rezervi ne yazık ki artırılamaz ancak oluşabilecek sağlık sorunlarının önlenmesi acısından erken tanı ve tedavi önemli. Erken tanı özellikle ileride oluşabilecek osteoporoz ve kalp damar hastalıklarını önlemede oldukça önemli. Hasta, estrojen hormonun eksik olması nedeni ile erken kemik erimesi, kalp damar hastalıklarında artmış risk hakkında dikkatli bir şekilde bilgilendirilmeli. Tıbbi tedavinin yanı sıra psikolojik destek faydalı olacaktır".


Hibya Haber Ajansı

Her 100 kadından 1'inde erken menopoz görülebiliyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir