Ekokardiyografi ile gözümüz kalbinizde

Göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve bayılma gibi şikayetler kalp hastalığı belirtisi olabilir. Ekokardiyografi ile kalbin haritası çıkarılarak hem yapısı hem de fonksiyonları ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olunabiliyor.

753 kez okundu.
Ekokardiyografi ile gözümüz kalbinizde

Göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve bayılma gibi şikayetler kalp hastalığı belirtisi olabilir. Ekokardiyografi ile kalbin haritası çıkarılarak hem yapısı hem de fonksiyonları ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olunabiliyor. Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğba Kemaloğlu Öz ekokardiyografi ile ilgili bilgi verdi.

“Tüm TEE işlemleri 3 boyutlu ekokardiyografiyle yapıldığında kalp elinizdeymiş gibi görülmesini sağlıyor.”

Ekokardiyografi nedir?

Kalbin ses dalgaları yardımıyla görüntülenmesi işlemidir, başka bir deyişe bir çeşit kalp ultrasonudur. Ekokardiyografi sayesinde kalp yapısı ve hastalıkları ayrıntılı bir şekilde hastaya hiç zarar vermeden değerlendirilebilir. Radyasyon veya boya maddesi içermez, gebeler ve çocuklar dair herkese yapılabilir.

Hangi durumlarda yapılmalıdır?

Göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve bayılma şikayeti olan hastalara mutlaka yapılmadır. Yine bazı kemoterapi ilacı kullanan, çabuk yorulan, muayenesinde üfürüm saptanan ya da romatizması olan hastalara da doktor önerisi dahilde ekokardiyografi yapmak gerekir.

3 boyutlu ekokardiyografi avantajı nedir?

3 boyutlu ekokardiyografi kalpten kesitler sunar yani kalbin bütününü değil dilim dilim gösterir. Kalp kapakları ve tüm odacıkları aynen kalbin içindeymiş gibi net bir şekilde değerlendirilebilir. Özellikle kalp ameliyatı planlanan hastalarda 3 boyutlu ekokardiyografi muazzam farklar yaratır. Ameliyat süresini kısaltır ve başarısını artırır. Artık kapak tamir ve değişimleri ameliyatsız da yapabiliyoruz. Hastayı ameliyattan kurtaran, bu tedavi seçeneklerini de yine sadece 3 boyutlu ekokardiyografik değerlendirme ile mümkün.

Transesophageal ekokardiyografi ne zaman gerekli?

Transesophageal ekokardiyografi (TEE) yemek borusundan kamera yardımıyla kalbin görüntülenmesi işlemidir. Hasta konforu için hafif anestezi eşliğinde yapılıyor. Bazı hastalarda göğüs üstünden yapılan ekokardiyografide meme dokusu, akciğer ya da kilo nedeniyle görüntü net olamayabiliyor. Bu gibi durumlarda TEE muazzam yarar sağlıyor. Felç geçiren hastalarda pıhtı kaynağını aramak için ya da kalbinde delik olanlarda kapatma işlemi yapmadan önce deliğin çaplarını ve yapısını anlamak için TEE işlemine başvuruluyor. Yaklaşık 10-15 dakika sürüyor. İşlem sonrasında hasta 1 saat gözlemlendikten sonra evine gidiyor.

Hibya Haber Ajansı

Ekokardiyografi ile gözümüz kalbinizde
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi