Çöp Müzesi Projesinin Etwınnıng Yolculuğu…

ekip iş birliği ile hareket ederek başarılı bir proje gerçekleştirdiler.

2412 kez okundu.
Çöp Müzesi Projesinin Etwınnıng Yolculuğu…

Şanlıurfa ilinde görev yapan İnci AYRANCIOĞLU ve Bolu ilinde görev yapan Dileknur KOCAÇAVUŞ’un birlikte kuruculuğunu üstlendiği “Çöp Müzesi” isimli eTwinning projesine; Ağrı’da görev yapan İbrahim ÇAKIR ve Melih ÖZTÜRK, Şanlıurfa’da görev yapan Mine OĞUZ, Büşra ÜSTÜNER, Garip TEMURTAŞ ve Cüneyt TOPRAK, Gaziantep’te görev yapan İlknur HALEFOĞLU, Hatay’da görev yapan Zeynep DURNA  ve Romanya’da görev yapan Camelia SACHELARU da dahil oldu. Tamamı Sınıf Öğretmeni olan ekip iş birliği ile hareket ederek başarılı bir proje gerçekleştirdiler.

Projenin introsu; https://youtu.be/Rc8A4JuRTdk

Çöp Müzesi’nin Açılışı: https://youtu.be/8avW_INr9QA

Proje kurucularından Dileknur KOCAÇAVUŞ, “Proje Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda Doğa Temelli STEM uygulamalarını içinde barındıran öğrenci merkezli çalışmaları içermektedir. Projenin başından sonuna kadar öğrencilerimizin özgün çalışmalarıyla oluşturduğu, farkındalık ve dikkat çekmek için okullarımızda “Çöp Müzesi” açtıkları, evrensel iletişim dili olan “Piktogram” çalışmaları gerçekleştirdikleri, organik atıklarla “kompost gübre” yaptıkları yenilikçi ve yaratıcı bir projedir.” ifadelerini kullandı.

Proje kurucularından İnci AYRANCIOĞLU ise proje ile ilgili;

Öğrencilerden;

  • İnsanların doğal unsurlar üzerindeki etkisine yakın ortamından örnekler vermeleri,
  • Doğayı ve çevreyi korumak için sorumluluk almaları,
  • Geri dönüşümün kendisine ve içinde yaşadığı çevreye yönelik katkısından örnekler vermeleri,
  • Doğal çevrenin canlılar için önemini fark etmeleri,
  • Doğal çevreyi korumak için araştırma yaparak çözüm sunmaları,
  • Yaşam için gerekli olan kaynakların ve geri dönüşümün önemi konusunda farkındalık geliştirmeleri,
  • Elde edilen verileri sunmak için farklı çalışma becerileri edinerek bunları kullanmaları,
  • Çevresi için farkındalık yaratmaları,
  • Çeşitli sanatsal ürünler ortaya çıkarmaları,
  • Veri toplama ve analiz edebilmeleri,
  • Güvenli internet kullanabilmeleri,
  • Düşüncelerini ifade edebilmeleri beklenmiştir ve bu beklentilerden hareket ederek 5 ay süren projenin en büyük çıktısı; projeye dahil olan ilkokullarda gözle görülür bir atık dönüşümü sağlamak olacaktı.

Bunun yanında öğrencilerimiz;

  • Günlük yaşam sorunlarına çözüm ararken sorumluluk bilincini geliştirecek,
  • Çevresini keşfedip sorunları analiz ederek çevresini daha iyi tanıyan bireyler olacak,
  • Çöpü tanımanın ve dönüştürmenin toplum için önemini anlayarak vatandaşlık bilincini güçlendirecek,
  • Kaynakların israf edilmemesi için farkındalık oluşturarak duyarlılığını artıracak,
  • Projede farklı öğrencilerle çalışarak iletişim becerilerini ve dayanışma duygusunu güçlendirecek,
  • Karar alma süreçlerinde adalet duygusunu pekiştirecek,
  • Takım çalışmalarında iş birliğinin önemini anlayacak,
  • Yeni bilgileri düzenlerken ve sıralarken matematiksel becerisini geliştirecek,
  • Karar alma süreçlerine katılarak birey olma duygusunu tadacak,
  • Gerçek yaşam problemleri ile çalışarak STEM etkinliği gerçekleştirecek,
  • Yaptığı sanatsal çalışmalarda el becerisini geliştirecek,
  • Değişim yaratmak için kendini ifade becerisini güçlendirecek,
  • Akranlarıyla bir arada çalışarak sosyal becerilerini artıracaktı. Biz de projemiz sayesinde tüm hedef ve becerilerimize ulaştık ve projemizi başarıyla sonlandırdık.” açıklamalarda bulundu.

 

 

Proje ortaklarının proje ile ilgili görüşleri ise şu şekildedir;

Garip Temurtaş; “Etkin katılımın buluş yoluyla ve araştırma inceleme yoluyla öğrenmenin gerçekleştiği bu süreçte çocuklarımızda farkındalık oluşturduk. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden biri  olarak yaptığımız projede çocuklarımıza çevre bilincinin oluştuğunu görmek ve bunu başkalarına aktardıklarını gözlemlemek bizler için mutluluk vericidir.  Hedeflerimizden birisi de “Geleceğin Gözleri Çöplerde’’ sloganıyla devam ettirdiğimiz projemizi tüm insanlara ulaşmasını sağlamaktır. Bu kıymetli yolda tüm ekip arkadaşlarıma verdikleri emekleri için teşekkür ederim.”

Zeynep Durna; “Yaptığımız proje okul sınırlarını aşacak derecede büyük ve önemli bir çalışma. Bu çalışmada kullanılacak en önemli eğitim metodu yaparak yaşayarak öğrenmedir. Biz de bu yöntemi kullanarak her bir bireyin projede önem kazanmasını ve en önemlisi yaptıkları işten keyif alarak bu işe inanmalarını hem akıllarıyla hem gönülleriyle katılımlarını sağlamak hedefimiz oldu.”

Büşra Üstüner: “Çevre konusunda daha bilinçli nesiller yetiştirmek amacıyla uyguladığımız proje doğrultusunda belirli aralıklarla bir araya gelerek çocuklara yönelik etkinliklerimizle katı atıkların ayrıştırılması, geri kazanılması, iklim, çevre ve ekonomiye olan etkilerine dair farkındalık oluşturduk. "Geleceğin Gözleri Çöplerde" sloganıyla çocuklarımızda oluşturduğumuz farkındalığın devamlılığı için çalışmaktayız.”

Cüneyt Toprak; “Öğrencilerimizin üzerinde yaşadığı çevreye duyarlı olmasını çevresini koruyup çevresine sahip çıkmasını çevre okuryazarlık bilincine erişmesini, sürdürülebilir bir yaşam ve çevresine örnek bir birey olarak yetişmesini ilke edindik. Proje içerisindeki söyleşiler, etkinliklerimiz ve paylaşımlarımızla öğrencilerimizi pasif bir alıcı olmaktan çıkararak aktif olarak öğrenmesini sağlayacak çeşitli öğrenme ortamları sağladık özellikle kompost gübre yapımında zoom üzerinden eş zamanlı olarak 6 farklı okulda öğrencilerimizin gübre yapmaları ve bunu deneyimlemelerine fırsatlar tanıdık. Sürdürülebilir bir yaşamın biz insanların elinde olduğu, kullanıldıktan sonra çöp diye nitelendirilen maddelerin aslında ayrıştırılabilen ve dönüştürülebilen atık olduğu bilincine öğrencilerimizin ulaşması, bu bilinçle hareket etmeleri projemizin amacına ulaştığının bir göstergesidir.”

İlknur Halefoğlu : “Yeşil ve yenilenebilir bir doğa için bilinçli nesiller yetiştirmek adına çok faydalı bir proje olan çöp müzesi projesinde özellikle yer almak istedik. Atıkların dönüştürülebilirliği adına farkındalık yaratarak eğlenerek öğrenen öğrencilerimiz tüm arkadaşlarına örnek oldular.”

Melih Öztürk : “Projemizdeki en büyük hedefimiz öğrencilerimizle beraber daha yaşanılabilir bir Dünya için farkındalık oluşturmaktı. Bu farkındalığı oluştururken eğlenmeyi ve öğrenmeyi kendimize hedef edindik. Hedeflerimize giden yolda sürdürebilirlik, stem, sıfır atık gibi kavramları merkezime alarak bu kavramlar etrafında kendimizi şekillendirdik. Yaptığımız etkinliklerde öğrencilerimize rehber olarak keşfetmelerini ve çevrelerinin farkına varmalarını sağladık. Bu yolda proje ortaklarımızla planlı bir şekilde emin adımlarla ilerledik ve çok güzel etkinliklere imza attık. "Çöp Müzesi" adlı projemize emek veren tüm proje ortaklarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederim. Bu grupta olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum. Daha çok eğlenip öğreneceğimiz projelerde görüşmek dileğiyle hoşçakalın.”

İbrahim Çakır; “Bu projemizle birlikte öğrencilerimizle ve proje ortaklarımızın sınıfları ile işbirliği içinde, gözlem yaparak, araştırarak, araştırma sonuçlarını analiz ederek ve bunların hepsini yaparken de eğlenerek; geri dönüşüm, sıfır atık, atık türleri ve bunların ayrıştırılması, geri dönüşümün önemi ve faydaları gibi birçok başlık hakkında farkındalık oluşturduk. Yeni nesillere temiz, kaynaklarını doğru kullanabilen ve yemyeşil bir doğa bırakabilmek adına projemiz içerisinde aktif rol alan öğrencilerimiz, bu konunun ne kadar önemli olduğunu öğrenmiş oldular. "Geleceğin Gözleri Çöplerde" sloganını kendilerine yol haritası olarak alan bizler ve öğrencilerimizin tek hedefi artık bu projede öğrendiklerini ulaşabildikleri her yere yaygınlaştırmak olacaktır. Bu anlamlı projede birlikte çalıştığım tüm arkadaşlarımın verdiği emeklerden dolayı teşekkür ediyor ve hepsine bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.”

Mine Oğuz; “Bu projede öğrencilerimin çevresi için yaptığı çalışmaları gördükçe gururlandım. Ekip arkadaşlarımızla o kadar uyumlu çalıştık ki bir aile gibi olduk. Dünya sorunlarını ele alarak muhteşem işler başardık.Bu projenin devamında da çalışmalar yapacağımıza inanıyoruz. Çocuklarımızın çalışmaları Çöp Müzesi ile çok fazla ilgi gördü. Bu projede emeği geçen öğrencilerim, velilerim ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim. Unutmayalım“Geleceğin Gözleri Çöplerimizde...”

Projenin finalinde tüm ortaklar ve öğrenciler slogan yazmaya başladılar. Yazdıkları sloganları ankete sunarak birinci gelen sloganı atık maddelerle yazarak resmettiler.

 

Projelerin ortak ürünü; https://youtu.be/yRIywzqU-5M

 

Çöp Müzesi Projesinin Etwınnıng Yolculuğu… eğitim urfa belediye atatürk proje urfasondakika urfadailk
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Özel: Biz bu seçimlerde, gençlere bu ülkede hayal kurmaları için bir teklif yaptık
Özel: Biz bu seçimlerde, gençlere bu ülkede hayal kurmaları için bir teklif yaptık
Özdağ: Zafer Partisi, Atatürk’e ihanet etmeyecek, edenleri affetmeyecek
Özdağ: Zafer Partisi, Atatürk’e ihanet etmeyecek, edenleri affetmeyecek