Başkan Çelikus: Vergi Mükellefi Esnafın Yüzünü Güldürdü

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus: Vergi Mükellefi Esnafın Yüzünü Güldürdü

2312 kez okundu.
 Başkan Çelikus: Vergi Mükellefi Esnafın Yüzünü Güldürdü

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı (ESDER) Mahmut Çelikus,esnafa verilen müjdeler için; kazançları basit usulde tespit edilen yaklaşık 840 bin küçük esnafın da aralarında bulunduğu mükelleflere yönelik vergi istisnasının esnafın yüzünü güldürdüğünü, büyük destek sağladığını ifade etti.
“ 14 Ekim 2021 tarihli Gelir İdaresi Başkanlığının 7338 sayılı Kanunu ile 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yürürlüğe giren basit usul ile 840 bin esnaf vergiye tabi oldu. Kendi işinde çalışan ve 2022 yılı için büyükşehirlerde 16 bin lira, diğer yerlerde 10 bin lira kira limitini aşmayan ve yine 2022 yılı alış tutarları 200 bin lirayı, satış tutarları 320 bin lirayı, hizmet niteliğinde iş yapanlarda iş hasılatı 100 bin lirayı aşmayan mükellefler basit usulden faydalanacaktır. Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin, beyanname verme ile defter tutma yükümlülükleri bulunmuyor. Bu mükelleflerin tevkifat sorumlulukları olmayacak ayrıca teslim ve hizmetleri de KDV'den istisna olacak.” İfadelerinde bulundu.

Mahmut Çelikus, esnafa verilen desteklerin hepsinin önemli olduğunu bu usul ile esnafımızın teşvik edildiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

“Küçük esnafın ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildi.

Basit usule tabi olan berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, bakkal, terzi, tamirci, taksici, dolmuşçu gibi küçük esnafın ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildi. Bu mükelleflere yapılan ödemeler üzerinden vergi tevkifatı da yapılmayacak.

Elektronik satış yapanlar da basit usulden faydalanacak.

Basit usule tabi mükelleflerin, aynı faaliyetlerini internet ve benzeri elektronik ortamlarda da sürdürmesi basit usulün şartlarını ihlal sayılmayacak.” dedi

Son olarak Çelikus; düzenlemede başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan olmak üzereemeği geçen herkese esnaflar adına teşekkürlerini sundu.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkan ı Mahmut Çelikus: Vergi Mükellefi Esnafın Yüzünü Güldürdü
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi