Şanlıurfa'daki kayıp yakınları: ''Savcılık kemiklerin DNA'sını yapsın''

Hilvan ve Siverek arasında bulunan Tutumlu köyünde insana ait olduğu düşünülen kemikler bulundu.

1367 kez okundu.
Şanlıurfa'daki kayıp yakınları: ''Savcılık kemiklerin DNA'sını yapsın''

Hilvan ve Siverek arasında bulunan Tutumlu köyünde insana ait olduğu düşünülen kemikler bulundu.

Hilvan'da 1993 yılında kayıp olan aile yakınları tarlada bulunan kemiklerin yakınlarına ait olup olmadığı için Hilvan kaymakamlığına dilekçe verdi.

Köylülerin bulduğu, insana ait olduğu düşünülen kemiklerin 1990’lı yıllara ait olduğu tahmin edilen insan iskeletleri ve kemikleri için DNA'sının yapılması için dilekçe ile savcılığa başvurdu.

EN AZ ÜÇ ERKEĞE AİT OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

İHD Urfa Şubesi Eş başkanı Mustafa Vefa, insan kemiklerinin köylülere tarafından bulunduğunu şu sözlerle anlattı:

“Köylüler arazide ıslah çalışması yaparken yani tarladaki taşları çıkarırken çok da derinde bulunmayan insan kemikleri buldular. Hemen akabinde Jandarma’ya haber verdiler. Jandarma gelip kemikleri aldı. Edindiğimiz bilgiye göre, kemiklerin iriliği ve çeşitli bulguların işaret ettiğine göre bulunan kemiklerin en az üç erkeğe ait olduğu düşünülüyor. Şimdi bu kemikler Hilvan Başsavcılığına gönderilecek.

-İşte başvuru dilekçesi: 

 HİLVAN CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA”

BAŞVURUDA BULUNAN: Fayık TAŞKAYA                                       

VEKİLLLERİ         : Av. Mustafa VEFA- AV. Mehmet Ali Aslan

                                               Kale Mah. Ceylanpınar Cad. No:49/4D Viranşehir/Ş.Urfa

TALEP KONUSU              : Müvekkillerin belirtilen yakınlarının cenazelerinin bulunduğu düşünülen yerin ve cenazelerin tespiti ile yapılacak DNA  incelemesi sonucuna göre cenazelerin müvekkillere teslimi talebidir.

AÇIKLAMALAR              :

   1.  Müvekkil Fayık TAŞKAYA beyanında kardeşi Hüseyin TAŞKAYA’nın 07.12.1993 tarihinde saat 13.00 sıralarında Şanlıurfa İli Siverek İlçesi Bağlar Mahallesinde bulunan evindeyken korucu-asker olduğunu söyleyen onlarca kişi tarafından evinde gözaltı alındığını daha sonra aile olarak Siverek ilçe Emniyet Müdürlüğüne, Jandarma Alay Komutanlığına gittiklerini ve kendilerine Hüseyin TAŞKAYA isimli bir şahsın gözaltında olmadığını bildirilmiştir. Bunun üzerine müvekkil ve ailesi yetkili yerlere kayıp başvurusunda bulunmuş ve Şanlıurfa Valiliğine gidip dönemin valisi ile görüşmüşlerdir. Akabinde Hüseyin TAŞKAYA’nın Bucak aşiretinden birileri tarafından alınmış olabileceği duyumu üzerine müvekkilin abisi Aziz TAŞKAYA tarafından Bucak Aşireti lideri DYP Milletvekili  Sedat Edip BUCAK ile bir görüşme gerçekleştirilmiş ve Sedat Edip BUCAK’ın kendisine “Hüseyin’i biz aldık ve bizimle birlikte çalışan emniyet güçlerine teslim ettik.” Dediğini beyan etmiştir.Yaptıkları tüm başvuru ve görüşmelerden herhangi bir sonuç alamayan müvekkillerin yakını Hüseyin TAŞKAYA’dan bugüne kadar bir haber alınamamıştır. Müvekkil kardeşinin , kendilerine polis, asker ve korucu diyen kişilerce alınıp öldürülüp gömülmüş olabileceğini beyan etmektedir.

    2.  22.07.2022 tarihinde ulusal yayın yapan birçok gazete ve internet sitesinde çıkan haberlerde, Hilvan ilçesi Tutumlu Mahallesinde tarla ıslah çalışması esnasında naylon poşete sarılı insan kemiklerinin bulunduğunu ve 3 erkeğe ait olabilecek olan kemiklerin jandarma tarafından alındığını belirtilmiştir. Haberlerde yer alan bilgiler ile kemiklerin bulunduğu yerlerde faili meçhul cinayetlerin işlenildiğine ilişkin duyumlar doğrultusunda Hüseyin TAŞKAYA’nın o bölgede infaz edilip gömülmüş olabileceği ihtimali yüksektir. Müvekkil ve ailesi kardeşinin yaşamını yitirip yitirmediğinden emin olamadıklarından sürekli bir beklenti içerisinde oldukları gibi, eğer yaşamını yitirmiş ise bir mezarının olmayışı da aile için manevi açıdan yıpratıcı olmaktadır. Bu bakımdan sözü geçen yerde gömülü olan cenazelerin tespiti ile Hüseyin TAŞKAYA’nın cenazesinin burada olup olmadığının tespiti için DNA incelemesi yaptırılmasını talep etmekteyiz.

  3. Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde, ekte sunmuş olduğumuz haber çıktıları sayfasında geçen bilgiler doğrultusunda Hilvan İlçesi Tutumlu Mahallesinde bulunan kemik örneklerinin öncelikle antropometrik ölçümle ile kimlik tespiti yapılmasına ve yapılacak travma analizi sonucunda ölüm nedenlerinin ve ölüm zamanlarının incelenmesine,müvekkiller ve yakınlarından alınacak kan örnekleri üzerinden DNA incelmesi yaptırılmasını, çıkacak sonuca göre cenazenin müvekkillere teslimine karar verilmesini talep etmekteyiz. Yine yukarıda belirtmiş olduğumuz hususlar çerçevesinde kemik örneklerinin müvekkilin kardeşine ait olması durumda soruşturma işlemlerinin başlatılarak belirtilen iddialar konusunda gerekli soruşturma işlemlerinin yürütülmesini talep etmekteyiz.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde gerekli soruşturma işlemlerinin ivedilikle yapılmasını saygılarımla arz ederim. 25.07.2022

EK: Vekaletname, İnternet çıktısı sayfası

    Av.Mustafa VEFA- Av.Mehmet Ali Aslan

 

 

# Şanlıurfa'daki kayıp yakınları: yapsın DNA'sını Savcılık kemiklerin ile SON DAKİKA | OLAN A.T. bulunan olduğu Bulundu Siverek Daha olarak Şanlıurfa
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
YENİLEME - TÜİK-Yurt içi üretici fiyatları Nisan'da yıllık yüzde 55,66 yükseldi
YENİLEME - TÜİK-Yurt içi üretici fiyatları Nisan'da yıllık yüzde 55,66 yükseldi
TÜİK- Yurt içi üretici fiyatları Nisan'da aylık yüzde 3,60, yıllık yüzde 55,66 yükseldi
TÜİK- Yurt içi üretici fiyatları Nisan'da aylık yüzde 3,60, yıllık yüzde 55,66 yükseldi