Ali Babacan:‘Gençler şükürsüz değil şükürsüz olan hükûmet’

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Halk TV’de Şirin Payzın’ın sunduğu Halk Meydanı programında katılımcıların sorularını yanıtladı.

1121 kez okundu.
Ali Babacan:‘Gençler şükürsüz değil şükürsüz olan hükûmet’

Babacan’ın ifadelerinden öne çıkanlar şöyle:

‘Bu paketi yaptığımız takdirde işsizlik oranlarında düşüş göreceğiz’

“Gençleri 3-6-12 aylık yeniden beceri kazandırma programlarına tabi tutmamız gerekiyor. Biz yol haritasını açıkladık. Yol parasını, öğle yemeğini karşılayacağız. Programa katılan gençler gelir vergisi, işveren de sosyal güvenlik primi ödemeyecek. Bu paketi yaptığımız takdirde hızlı şekilde işsizlik oranlarında düşüş göreceğiz.”

‘Şükürsüz olan, hükûmet’

“Bizim gençler şükürsüz değil, şükürsüz olan hükûmet. Bu ülkenin gençleri bu ülkeyi seviyorsa, bu ülkede çalışıyorsa, bu ülkede kendi hayatlarını kuruyorsa hükûmetin şükretmesi lazım.” 

‘Lüks değil, ihtiyaç’

“Telefon bir lüks değil, ihtiyaç. Bırakın telefonu, bir kahve içmek gençler için lüks hale geldi. Bir arkadaşıyla tiyatroya, konsere gitmek lüks hale geldi. Mont alıyorsunuz, 36 ay taksit. Bunlar lüks değil, ihtiyaç.”

‘Her an baskın seçim çağrısında bulunabilir’

“Hükûmetin her an baskın seçim çağrısında bulunabileceğini düşünüyorum. Yıl başında borçlanıp zam verecekler. Asgari ücrete, memur maaşlarına, emekli maaşlarına artış… Enflasyon yüksek olduğu için o hava hazirana kadar sönecek. ‘Ramazan’dan önce, martın ortası gibi baskın seçim yapıp geçelim’ diyebilirler.”

‘Ne yapıp edip beraber bu işi götüreceğiz’

“Mevcut sistem mutlak çoğunluğu istiyor. 50 artı 1 değil, açık ara kazanmadan bu iş olmayacak. Türkiye’nin bunu kaybetme lüksü yok. Altılı masanın vebali çok büyük olur. Millet altılı masayı affetmez. ‘Bu kadar büyük bir fırsatı yakaladınız. Ne vardı, biraz o biraz bu taviz verseydi de uzlaşsaydınız’ diye millete hesap veremeyiz. Altılı masanın hepsi kaybeder. Türkiye kaybeder, millet kaybeder. Ne yapıp edip beraber bu işi götüreceğiz. İktidarın gerçekçi alternatifi altılı masa. Bu, işlemeli ve sonuç almalı. Türkiye’nin başka çıkışı yok.”

‘Altılı masa; seçimden sonra ülkeyi beraber yönetme iradesi’

“Seçimden önce beraber çalışıp seçimden sonra ülkeyi nasıl yöneteceğimizi bugünden konuşuyoruz. Altı parti olarak birbirimiz hakkında konuşurken dikkat ediyoruz. Hukukumuz düzgün gitsin ki seçimden sonra ülkeyi beraber yönetelim. Altılı masa, sadece seçime giderken yapılmış bir iş birliği değil. Altılı masa, aynı zamanda seçimden sonra ülkeyi beraber yönetme iradesi.”

‘Bambaşka bir dönem başlayacak’

“Bir varsayım var: ‘Erdoğan var, tek adam. Yerine kim gelecek?’ Halbuki öyle olmayacak. Parlamenter sisteme geçiş taahhüdü veren ve geçene kadar da yetkilerini buna uygun kullanacak yeni bir isimden bahsediyoruz. Seçimlerden sonra bambaşka bir dönem başlayacak. Mevcut anayasaya uygun ruhu bambaşka bir yönetim şekli oluşturuyoruz.”

‘Çocuğun canını oya devşirmeye çalışan zihniyetin gitme vakti’

“Bir çocuğun canını oya devşirmeye çalışan bir zihniyetin gitme vakti gelmiştir. Süresi çoktan, 2015’te doldu. 2015’ten bu yana ülke için hayırlı iş yapamıyorlar. Bu zihniyetin gitmesi gerekiyor. Başka cümleler de duyduk; ‘PKK 5, 10, 15 çocuk yapıyor’ dedi. PKK’yı, HDP’yi ve tüm Kürt vatandaşlarımızı aynı torbaya koyan bir zihin var artık. Bir an önce görevden ayrılması gereken bir zihin.”

‘Sadece silahlı mücadeleyi anlıyorsanız çözemezsiniz’

“Terörle mücadeleyi sadece silahlı mücadele diye anlıyorsanız asla çözemezsiniz. Dünyada örneği yok. Dışişleri bakanıyken Filipinler bizden destek istedi. Terörist olarak adlandırdıkları ayrılıkçı hareketlerin eylemleri vardı. Arabuluculuk istediler. Sonunda örgüt silahları bıraktı. Müslüman azınlık hak elde etti. Kafasına sıkarak bitmiyor iş. Çözmek için başka ülkelerle konuşmanız lazım. Başka ülkelerde bataklık devam ederken buradaki terörü bitiremezsiniz.”

‘Barış odaklı bir dış politikayı benimsiyoruz’

“Tamamen barış odaklı bir dış politikayı benimsiyoruz. En modern orduya sahip olmamız, dış güvenlik tehditlerine karşı askerimizin çok iyi yetişmiş olması lazım. Askeri güç önemli ama bir de ince güç var. O da sözün gücü. İtibarlı ve konuştuğunuz zaman etkili olursunuz. Sadece sözle olaylara yön verebilirsiniz. Bütün bu kombinasyonlara akıllı güç deniyor.”

‘Başka ülkelerin iç siyasetinde taraf olmayacağız’

“DEVA Partisi olarak bizim dış politikada en önemli ilkelerimizden birisi: Asla başka ülkelerin iç siyasetinde taraf olmayacağız. Kim başa gelirse, onunla kendi çıkarlarımız doğrultusunda ilişkilerimizi yürütmek zorundayız.”

‘Türkiye’nin acil servis programına ihtiyacı var’

“Türkiye’nin acil servis programına ihtiyacı var. Bir an önce krizden çıkartmak gerekiyor. Türkiye’de yeni ekonomik modeli mutlaka yüksek katma değere, dijital dönüşüme, yüksek teknolojiye doğru ekonominin direksiyonunu kıracak bir kalkınma modeli gerekiyor.”

‘Merkez Bankası’nı döviz yakma fırını olarak kullanıyorlar’

“Ülkeyi yönetenler Merkez Bankası’nı döviz yakma fırını olarak kullanıyor. ‘Bakın döviz kuru artmıyor’ dedirtmek için bunu yapıyorlar. Arka kapıdan satılan döviz miktarı 250 milyar doları geçti. Gizli saklı yapıyorlar.”

‘Gelir vergisi, gelir dağılımını düzeltecek oranda uygulanmalı’

“Gelir dağılımı nasıl düzelecek? Bir, fırsat eşitliği. Herkesin imkânlara ulaşabildiği bir model. İki, vergi. Gelir vergisini gelir dağılımını düzeltecek oranda uygulamanız gerekiyor. Gider vergileri de öyle. Emeğin üzerindeki vergileri düşürüp sermayenin üzerindeki vergileri makul bir noktada tutacaksınız.”

‘Borcun millî gelire oranını yüzde 27’ye kadar indirdik’

“Devraldığımızda ülkenin borcunun millî gelire oranı yüzde 74’tü. Biz ta yüzde 27’ye kadar indirdik. Mutlak rakam olarak borç belki arttı ama ekonomi ondan çok daha fazla büyüdü. Artan, özel sektör borcudur. Çünkü harıl harıl yatırım yapıyordu.”

‘Zorunlu askerliği kaldıracağız’

“80 bin lirayı denkleştirenler askerliği 1 ay yapıyor. Parası olmayanlar daha uzun süre yapıyor. Böyle bir şey olamaz. Adaleti sağlamanın yolu; zorunlu askerliği kaldırıp tamamen profesyonel orduya geçmek. Bizim taahhütlerimizden birisi. Zorunlu askerliği kaldıracağız.”

‘Konya’daki görüntüler iç parçalayıcı’

“Konya’daki görüntüler iç parçalayıcı. Türkiye genelinde çok büyük ihmal var. Sokak hayvanları ile ilgili çok önemli birkaç politikanın ana sütunları var. Kısırlaştırma tedbiri ile düzenli ve modern barınaklar çok önemli. Evinde hayvan beslemek isteyenler, barınaklardan sahipsiz ve bakıma ihtiyacı olan hayvanlardan seçerlerse çok daha iyi olur.”

Ali Babacan: ‘Gençler şükürsüz değil şükürsüz olan hükûmet’
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi