Irak, BMGK’yı acil toplantıya çağırdı

Irak, Türkiye’nin Irak toprakları ve iç işlerine müdahale ettiğini belirterek, BMGK’yı acil toplanmaya çağırdıklarını açıkladı.

933 kez okundu.
Irak, BMGK’yı acil toplantıya çağırdı

Irak Meclisi, “Türkiye askerinin ‘işgalci güçler’ sayıldığı ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması” kararını almış ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplantıya çağıracağını açıklamıştı.

 

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Cemal, yaptığı yazılı açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Irak toprakları ve iç işlerine müdahalesine ilişkin BMGK’yı acil toplanmaya çağırdı.” ifadelerini kullandı.

 

Cemal’in açıklamasında, BMGK’ya iletilen talepte TBMM’nin Irak tezkeresini uzatması konusunun da yer aldığı aktarılarak, “Talepte ayrıca BMGK’nın Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini ihlali, kışkırtıcı açıklamalarla komşuluk ilişkisine saygı göstermesi için Irak’a karşı sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği ve Musul’u kurtarma operasyonu yaklaşırken uluslararası yardım çabalarını yoğunlaştırma konusu yer aldı” denildi.

 

Ne olmuştu?

 

Irak ordusunun Haziran 2014’te ağır silahlarını da geride bırakarak Musul’dan ayrılması üzerine IŞİD kenti ele geçirmişti.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 5 Aralık 2015’te Musul yakınlarındaki Başika kampına asker göndermişti.

 

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi Türkiye’nin askerlerini Başika’dan tamamen çekmemesi halinde askeri operasyonu düşünmek zorunda kalacaklarını açıklamıştı.

 

Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili, Türkiye’yi “işgalci” olarak nitelemiş, askerlerin sınır dışına çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

 

Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini hedef aldığını söyleyen Zamili, Irak Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının, Türkiye askerlerini vurmak için, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi’den talimat beklediğini söylemişti.

 

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türkiye askeri birliğiyle ilgili, “Sayısı 1 Alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik ve Bu Irak’ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir” açıklamasını yapmıştı.

 

Irak Meclisi, “Türkiye askerinin ‘işgalci güçler’ sayıldığı ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması” kararını almıştı.

 

Başbakan Numan Yardımcısı Kurtulmuş, “Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığı işgalci amaçla orada değil, Türkiye bunun tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecek” demişti.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Meclisinin TBMM’de yenilenen tezkerenin tekrar kabul edilmesinden sonra yaptığı açıklamayı “iyi niyetli bulmadıklarını” söylemişti.

 

ABD öncülüğündeki IŞİD’e karşı koalisyon güçleri Sözcüsü John Dorrian ise, yaptığı açıklamada, Irak’a koalisyona bağlı gelecek yabancı güçlerin ülke hükümetinin onayı dahilinde orada bulunması gerektiğini söyleyerek, Musul yakınındaki Başika’da yerel güçleri eğitim amaçlı bulunan Türkiye askerlerinin koalisyonun parçası olmadığını açıklamıştı.

Kaynak.imc

Irak BMGK’yı acil toplantıya çağırdı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
YENİLEME - TÜİK-Yurt içi üretici fiyatları Nisan'da yıllık yüzde 55,66 yükseldi
YENİLEME - TÜİK-Yurt içi üretici fiyatları Nisan'da yıllık yüzde 55,66 yükseldi
TÜİK- Yurt içi üretici fiyatları Nisan'da aylık yüzde 3,60, yıllık yüzde 55,66 yükseldi
TÜİK- Yurt içi üretici fiyatları Nisan'da aylık yüzde 3,60, yıllık yüzde 55,66 yükseldi