Kolombiya’da 6 aylık ateşkes anlaşması

Kolombiya’da solcu hükümet, ülkede aktif olan 5 silahlı örgütle 6 aylık ateşkes anlaşmasına vardı.

1900 kez okundu.
Kolombiya’da 6 aylık ateşkes anlaşması

 Kolombiya tarihinin ilk solcu Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, “ELN, Segunda Marguetalia, Merkez Genelkurmay Başkanlığı (EMC), Autodefensas Gaitanistas Colombia (AGC) ve Sierra Nevada özsavunma güçleri ile 1 Ocak’tan 30 Haziran 2023’e kadar çift taraflı ateşkes anlaşması yaptık” açıklaması yaptı. EMC, Kolombiya hükümeti ile 2016’daki barış anlaşmasını reddederek, FARC’tan ayrılan en büyük grubu oluştururken, Segunda Marguetalia da FARC’tan ayrılanların kurduğu bir grup olarak biliniyor.
 
Eskiden gerillaya ve solcu sendikalara karşı kurulan sağcı neo-paramiliter bir grup olan AGC, FARC ile barış anlaşmasından sonra uyuşturucu karteli olarak faaliyetlerine devam etti. Sierra Nevada özsavunma güçleri de paramiliter bir grup oldu. 
 
Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) kurulduğu gibi kalan son aktif gerilla hareketi olarak önem kazanıyor. FARC’ın 2016’da tarihi barış anlaşmasından sonra ELN ile de sık sık müzakereler yapıldı. ELN, 1964 yılında Che Guevara ve Küba devrimi sempatizanı öğrenciler ve sendikacılar tarafından kurulmuştu.
 
Kolombiya Hükümeti, FARC ile anlaşmaya rağmen devam eden çatışmayı “tam barış” ile sona erdirmeyi amaçladığını belirtiyor. Dünyanın en büyük kokain üreticisi ülke olan Kolombiya’da yarım yüzyıldan fazladır devlet, farklı gerilla grupları, sağcı paramiliterler ve uyuşturucu tacirleri arasında çatışmalar yaşanıyor.
 
Silahlı gruplarla müzakerelerde aracı olan hükümet yanlısı bir senatör olan Ivan Cepeda, geçtiğimiz günlerde AFP’ye yaptığı açıklamada hükümetin silahlı grup üyelerinin silahsızlanmaları karşılığında “adli açıdan yumuşak muamele” teklif ettiğini söylemişti.
 
Sivil toplum örgütü Indepaz’a göre Kolombiya’da bugün 90’a yakın siyasi veya kriminal grup faaliyet yürütüyor. Toplamda bu grupların 10 bin silahlı üyesinin olduğu belirtiliyor.

 

(MA)

Kolombiya’da 6 aylık ateşkes anlaşması
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi