Acı biber kalp krizi riskini azaltıyor

Urfalıların vazgeçilmezi olan acı biberin sağlığımıza bir çok faydası bulunuyor. Prof. Dr. Birsel Kavaklı, kırmızı acı biberin kalp krizi ve kanser riskini azalttığını söyledi.

1665 kez okundu.
Acı biber kalp krizi riskini azaltıyor
Bazı insanlar acı bibere karşı daha dayanıklıdır ve iştahla yer. Bazıları için ise, acı biber yemek bir eziyete dönüşür. Urfalının sofrasından eksik etmediği acı biberin sağlığımıza bir çok faydası bulunuyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, hastalıklardan korunmak için vücut direncini artırmanın yolları hakkında bilgi verdi.

C vitaminini portakal ve biberden alabilirsiniz

Kavaklı, bağışıklık sistemini güçlendirmek denilince akla ilk olarak portakal ve mandalina gibi meyvelerin geldiğini belirterek, “Mevsiminde tüketilen C vitamininden zengin meyveler oldukça faydalıdır. Bu şartlar yerine getirildiğinde multivitamin kullanımına gerek kalmaz. Urfalıların vazgeçilmezi olan bibere ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Kırmızı biberin içinde pek çok vitamin ve mineral bulunur. Bunlardan A vitamini gözlere ve bağışıklık sistemine iyi gelir. B vitamini beynin gelişimi için oldukça önemlidir. Vücut metabolizmasını etkiler ve proteinin enerjiye dönüşümüne yardımcı olur.  E vitamini hücrelerde hasar görülmesini engeller ve bu sayede kanser potansiyelini azaltır.Kırmızı biberde C vitamini ve potasyum da bol miktarda bulunur. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken potasyum kalp krizi riskini azaltır.Eğer tüketilen meyvelerden alınan C vitamin yeterli gelmezse, doktor tavsiyesi ile bitkisel takviyeler kullanılabilir. Ayrıca bu dönemde kalp-damar sağlığı için çok önemli olan omega-3 ile selenyum ve koenzim Q10 de alınabilir” dedi.

578784_10151117656289476_1230219537_n

Kullanılan bazı ilaçlar da etkili

Karaciğer, diyabet, kalp-damar hastalıkları ile kanserlerin de bağışık sistemini zayıflattığını ifade eden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, “Hastalıkların yanı sıra kullanılan bazı ilaçlar da bağışık sistemini olumsuz etkileyebilir. Kortizon ve kanser ilaçları kişiyi zayıf düşürürken, yetersiz ve sağlıksız beslenme ile alkol ve sigara tüketimi de hastalıklara davetiye çıkarabilir” ifadelerini kullandı.

Sık hastalanmak önemli bir işaret

Kavaklı, şöyle konuştu: “Bir kişi sık hastalanıyorsa, bu durum bağışıklık sisteminin zayıfladığını göstermektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu sağlıklı yaşam tarzını benimsemektir. Sağlıklı beslenme, kaliteli uyku, düzenli egzersiz ve stresten uzak kalmak gerekir. Ayrıca meyve-sebze tüketimini artırmak, kimyasallardan uzak durmak ve iklime göre giyinmek de bağışıklığı kuvvetlendirmek için dikkat edilmesi gereken kurallardır.”

ŞANLIURFA (RUHA AJANS) 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi