BENİM ADIM SURİYELİ SOYADIM MÜLTECİ
Mustafa MIZRAK

BENİM ADIM SURİYELİ SOYADIM MÜLTECİ

Bu içerik 1410 kez okundu.

Çok kültürlü arabesk bir yaşam çemberinin içindeyiz. Kozmopolit bir kent olan İlimiz İzmir’de yaşam sosyal ve ekonomik olarak zaten her geçen gün zorlaşmış durumda iken küçük esnaf sefilleri oynamaya başladı. Tüm bu yaşanan olumsuzlukların üstüne bir de Arapça tabela sıkıntısı eklendi. Bu konuda belediyeler, stk’lar ve odalar Yaşanan tabela kirliliği hususunda acilen önlem almalıdır. Dilimizin korunmasına ilişkin bilincin oluşturulamaması, dilimizdeki Araplaşmanın önünü açmaktadır.

Göç nedeniyle Arap patentli ürünlerin artması, bu ürünlere zamanında Türkçe karşılık bulunamaması, dilimizdeki Arapçalaşmanın başlıca nedenlerindendir.

Özellikle çocukların dil kullanımı konusunda çok etkilendiği tabelalardaki Arapça kelime sayısı her gün artmaktadır.

 

 

Savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriye başta olmak üzere Arap sığınmacılar tarafından açılan iş yerlerinin yarattığı Arapça tabela kirliliği giderek artıyor. Büyük şehir ve alt birim belediyeler bu konuda derhal önlem almalıdır. Yoksa kısa süre sonra şimdilik belirli bölgelerde olmasına rağmen tabelalara bakarak Kendimizi Suriye’de Sanacağız. İzmir’de özellikle otellerin yoğunlukta olduğu bulvar ve caddeler üzerindeki onlarca işyerinde Arapça tabelalar dikkat çekiyor. Ekonomik durumu iyi olan Suriyeliler bu semtlerde işyeri açıp, üzerindeki Türkçe tabelaları sökerek değiştiriyor.

Çevredeki birçok işyerinden Arapça müzikler yükseliyor. Bu gelişmeleri yakından takip edip gerekli yaptırımların uygulanması şarttır.

Büyükşehir, ve diğer tüm alt birim belediyeler bu konuda Stk’lar Ve Odalarla Birlikte Sıkı Bir Takip Başlatmalıdır.

Suriye vatandaşları tarafından açılan işyerlerinde ve gerekse de Suriye vatandaşı olmadığı halde işyeri açan bir kısım esnafımız tarafından işyeri tabela ve vitrinlerinde Türkçe yerine Arapça harfleri ile Arapça unvan, yazı ve reklamları kullanıldığı görülmektedir.

                   

 

Devletin bütün daire ve müesseselerinde şirket, cemiyet ve özel iş yerlerinde Türk harfleriyle yazılmış olan yazıların kabulü ve işleme konulması mecburidir’ denmektedir. Keza, bu Kanun Reklam panoları ve tanıtıcı tabelalar konusunda standartlar getirmek’ belediyelerin yetkisi altındadır.

Bir ülkenin egemenlik alametlerinden en önemlisi resmi dilidir. Bu itibarla belediyelerimiz sınırları içinde işyerlerinin Arap harfleri ile ve Arapça olarak tabela, vitrin yazıları gibi reklam öğelerinin önlenmesini; işyeri açma izinleri verilirken bu hususa da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Göçle birlikte ilimizdeki Suriyeli sayısında sürekli artış olduğu gözlenmektedir. Türkiye’nin birçok ilinde tartışma konusu olan Arapşa Tabela Hususuna Derhal Çözüm Bulunmalıdır.

Turizmin çıkmazlarına bir yenisinin eklenmesi her düzeydeki esnafı büyük ölçüde olumsuz yönde etkilemektedir. Konunun derhal masaya yatırılması gerektiği hususunda tüm ilgililerin ve özellikle esnafın hem fikir olduğunu düşünüyor esenlikler diliyorum. Sevgiyle kalın.

 

 

 

 

 

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi