Şeref Yoksunu Hesaplar
Süleyman TURAN

Şeref Yoksunu Hesaplar

Bu içerik 851 kez okundu.

Süleyman TURAN Yazdı: Şeref Yoksunu Hesaplar.

Yerel seçimler öncesi herkesin gözü kulağı Ak Parti’de. Aday adayları, partililer, muhalefet ve sosyal medyayı yani interneti olan kullanan herkesin gözü kulağı açıklanacak isimlerde. Aslında birkaç hafta önce açıklanması beklenilen adaylar bir türlü açıklanmadı. Alınan bilgiye göre şimdi de ittifak, açıklanacak isimleri süresini uzatacak. İşimiz ne ki? Bekleriz.

*Her geçen gün süre uzadığından dolayı yukarı da bahsettiğim sosyal medyayı aktif olarak kullanan kişiler ben onlara zavallılar diyorum, ortaya aday listeleri atıyor. Akçakale’de bu olacak Harran’da ittifak adayı olacak, Viranşehir adayı belli mevcut başkanlar koltuklarını koruyacak gibi özlü sözlerle paylaşım gerçekleştiriyorlar. Birde altına şu önemli notu da eklemeyi unutmuyorlar. Kesin bilgidir.

*Kesin bilgi ise sende ne geziyor. Milletvekillerinde yok (kendi adayı olması için zorlayanlar hariç) İl Başkanında yok ama Mevcut Belediye Başkanın yamağı olan kişide liste var. Yayınlanan listeye yorumlar yapılırken nereden çıktığı belli olan listeyi aday adayı da beğeniyor. Kendi sayfasında paylaşıyor. Ona göre herkes kuzu o kurt.  Asılsız bir liste olduğu belli olmasına rağmen hem inanıyor gibi görünüyor hem de çevresinde ki insanları inandırmaya çalışıyor. Bunu anlamak da mümkün değil.

*Listeleri paylaşan kişileri anladık. Düzeni bozulmasın diye aynı isimler yine gelsin veya o da birşeyler kapabilmek için tanıdığı gelmesini isteyenler. Aslında bunlar zararsız. Kim ve ne oldukları bilindiğinden paylaştıkları listelere YAW HE HE deniliyor. Yani bunlardan sıkıntı gelmez. Asıl sıkıntılılara gelirsek, sahte hesaplar diyoruz bunlara. Algı oluşturmayı iyi bilen bu şeref yoksunu insanlar, paylaşımları ile aslan kaplan gibi görünüyorlar. Sanki içerden bilgi sızdırıyorlar. Bir şeyler biliyorlar gibi davranıyorlar. Ve de sanki Şanlıurfa’nın koruyucu melekleri gibi kendilerini gösteriyorlar. Bu aday olacak bu liste de olacak milletvekilleri topa girecek gibi paylaşımlarla algı oluşturup yön değiştirmeye çalışan bu tipler biliyor musunuz kimlerdir? Yukarı da yazmıştım Şeref yoksunu insanlardır diye.

*Sosyal medya kullanıcılarının, sahte içeriklerden doğrudan etkilenmesi, gerçekliği teyit edilmemiş bilgileri, görüntüleri ve içerikleri paylaşarak, bilgi kirliliğini bilerek ya da bilmeyerek artırması söz konusu. "Hiçbir takipçi acaba bu doğru mu? Böyle bir gerçek var mı?" diye o an araştırma yapmıyor ve kuyuya direkt atlıyor. Sıkıntı bundan sonra başlıyor. Algı oluşmaya başlıyor. Bu neye benziyor biliyor musunuz? Trambüs Faciasına benziyor bana göre, projenin gecikmesinden son Trambüs dönmüyor paylaşımı yapıldı. Videolar ve fotolar paylaşılınca tüm Urfa inandı. Çarşı da bakkal da, kahve de, yolda, ikili konuşmalarda herkes konuştu. O kadar para yatırılan bir proje bu kadar küçük bir detayda boğulmamalıydı. Boğuldu, Sadece Trambüs değil birçok değer de paylaşımlardan dolayı yıkıldı.

Kelebek Etkisiyle Yayılıyor

Sosyal medyada montaj görseller ile bazı videoların da sıklıkla paylaşılıyor, kelebek etkisiyle hızla yayılıyor.  Böylece hesaplanmayan, önceden bilinmeyen, öngörülmeyen durumlar meydana gelebiliyor. Çünkü sosyal medya aynı zamanda insanoğlunun davranışlarını ve kanaatlerini rahatlıkla tespit edebileceğimiz bir alan. Sosyal medyanın toplumu şekillendirebilme gücü de var. Bu etkiler daha çok toplum mühendisliği kullanılarak ölçülebiliyor. Sosyal medya toplumu yönetebilmekte, yönlendirebilmekte ve kanaatleri biçimlendirebilmektedir. Açılan sahte hesaplar karşıt görüşlü kişi ya da gruplar tarafından kullanılarak, siyasilerin imajlarını zedeliyor hatta siyasi gerilimi tırmandırabiliyor.

ÇÖZÜM MÜ? İNANMAYIN

Şeref Yoksunu Hesaplar…..?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Shenzhou-17 mürettebatı, dünyaya döndü
Shenzhou-17 mürettebatı, dünyaya döndü
IDF: Savaş uçakları, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah terör örgütüne ait hedefleri vurdu
IDF: Savaş uçakları, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah terör örgütüne ait hedefleri vurdu