AZ ŞEY MUTLU HAYAT
Mustafa MIZRAK

AZ ŞEY MUTLU HAYAT

Bu içerik 2169 kez okundu.
Çıkarcılık bizi özlediğimiz gelişim ve mutluluğa ulaştırmaz çünkü gerçeği bilmemizi engeller. Esas niyeti kendi davasını her halükârda haklı çıkarmaktır çıkarıcının. Gerçek yanlısı ise, hangi tarafı tutarsa tutsun, öncelikle düşünsel erdem geliştirerek gerçeği aramak niyetindedir. Nasıl ki davranışlarımız ahlaklı veya ahlaksız olabiliyorsa, düşünsel hayatımız da övülecek veya kınanacak nitelikte olabilir. Gerçeği kendi çıkarımızı arka plana atacak kadar sevmek kolay değildir. Ama gerçeği sevmezsek, onu bilemeyiz ve nimetlerinden yoksun kalırız.
 
Herkes, doğal olarak, kazanmak, haklı sayılmak ister. Ama “İlle de bu tartışmayı ben kazanacağım” ve “İlle de kendi tarafımı haklı çıkaracağım” dediğimizde, sağduyu değil, çıkar bizi yönlendirmektedir.
 Çıkar yalnızca maddi bir olay değildir – manevi çıkar da vardır. Kendimizi haklı, galip, en iyi tarafta görmek ne kadar iç açıcıdır! Ne yazık ki, çıkar ile gerçek genelde eşanlamlı değillerdir. Çıkar  gerçeği bulmamız için rehberlik yapmaz. Tersine “Hakikat güneşini örten bulutların en  yoğunu çıkardır.
 
Çıkar düşüncesi gururdan kaynaklandığı için gerçeği keşfetmemizi engeller. Gururlu kişi, kendini başkalarından hep üstün görür. Çıkarcı kendi görüşlerini diğer herkesinkinden üstün sayar. Bu, ne sevilecek bir davranıştır, ne de gerçekçidir. Gururlu kişi, her konuda üstün olamaz. Aynı şekilde bütün görüşleri, inançları ve yorumları tamamıyla ve istisnasızca doğru olamayacaktır. Ve düşünsel gururundan dolayı, öğrenmeye açık değildir. Başka bir deyişle, gerçeğe açık değildir. 
Yaşam yolunda bizi en çok şaşırtıp yanıltacak kılavuzlarımız, bizzat kendi psikolojimizin putlarıdır; önyargılarımızdır, kendi kaygılarımız ve özlemlerimizdir. 
 
Gerçek bizi kahredecekse, gerçek kahrolsun deriz.Hem gerçeğe hizmet etmeyi, hem de gerçeğin bize hizmet etmesini isteriz. Gerçekten yana olmak, gerçek korkumuzdan sıyrılmamızı gerektirir.
 
Sevgiyle kalın. Ve her şeyden önce birbirinizi candan sevin. Çünkü sevgi birçok kötülüğü   örter.  
 
Mustafa Mızrak
Gazeteci / Yazar
 
DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi