SUNİ ZEKA
Mustafa MIZRAK

SUNİ ZEKA

Bu içerik 827 kez okundu.

Günümüzde yaşamakta olduğumuz teknoloji çağının en önemli buluşlarından biri de Yapay Zekâ teknolojisidir. Yapay zekâ kavramından son yıllarda sıkça bahsedilmektedir. Aslında yapay zekâ kavramı bu kadar yeni bir kavram değil, aksine yapay zekânın ortaya çıkışı çok eski dönemlere dayanmaktadır. 
Yapay zekâ programları karmaşık verilerdeki kalıpları tanıması, tecrübelerinden faydalanması ve insanlar tarafından alınan kararları uygulaması için insan bilgisine ihtiyaç duymaktadır. Yapay zekâ sistemleri bir şeyler gözlemlemekte ve daha sonra önceden belirlenmiş parametreler temelinde onu tanımaya çalışmaktadır. Dolayısıyla, belirli bir duruma göre yapay zekâ sistemleri, sorunu çözmek için görev yapmakta ve buna tepki vermektedir. Yapay zekâ" kavramının geçmişi modern bilgisayar bilimi kadar eskidir.

Son dönemlerin popüler tartışma konusu yapay zekâ, Türkiye'de de ilgi görmeye ve merak uyandırmaya başladı. İşte, teknoloji ve bilimi bir araya getiren, çok sayıda kişi tarafından gelişimi heyecanla takip edilen yapay zekâ hakkında araştırma yapıp okuyucularımla paylaşmak istedim. Yapay zekâ, bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir. Teknoloji çağında yaşamaktayız. İnsanlık tarihi boyunca süregelen tüm çağlarda insanoğlunun ihtiyaçları, merak etme ve tatmin duygusu; keşif ve buluşların anahtarı olmuştur. Nasıl ki ilk çağlarda en önemli buluş ateşin keşfi ise, yapay zekâ da günümüzün en önemli projesidir. Geçmişte teknolojinin daha yavaş adımlarla ilerlemesi, benlik bilincimizin “zekâ” kavramına adapte olarak kendisini korumasına olanak sağladı. 

Yapay zekânın geçmişi 1940’lara kadar gidiyor. Yapay zekâ çalışmaları genellikle insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek, bunların benzeri yapay yönergeleri geliştirmesine yöneliktir. Yani bilgisayarın, insanlar tarafından gerçekleştirilen görevleri yerine getirmesini sağlar. Başka bir deyişle, Yapay zekâ bilgisayarın insanlar gibi düşünmesini sağlar. Makinelerin karmaşık sorunları insana benzer şekilde çözmesine yardımcı olur. Zekâ ve akıl gerektiren sorunlar artık bilgisayar yardımıyla etkili bir şekilde çözülebilir. Yapay zekâ ile teknolojinin aynı doğrultuda ilerlemesiyle birlikte teknolojinin olumlu ya da olumsuz her türlü özelliğini yaşadığımız bu çağda, yapay zekâ kavramını tüm yönleriyle ele alabilmemiz, ön görülü olmamızı ve daha temkinli davranmamızı sağlayacaktır. Bazıları teknolojiye insanları sıkıcı ve zorlu işlerden özgürleştirip, daha eğlenceli ve keyifli bir yaşam sürdürebilmelerine olanak sağladığı için, adeta insanlığa sunulmuş bir hediye gözüyle bakıyor yapay zekâya. 
 

Sevgi Sabırlıdır, Sevgi Şefkatlidir. Sevgi Kıskanmaz, Övünmez, Böbürlenmez. Sevgi Kaba Davranmaz. Mustafa Mızrak / Gazeteci / Yazar

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Turcas Petrol'de bağımsız yönetim kurulu üyesi seçimi
Turcas Petrol'de bağımsız yönetim kurulu üyesi seçimi
Trudeau: Bu ramazan Müslüman ve Arap toplumu için kaygılı bir döneme denk geliyor
Trudeau: Bu ramazan Müslüman ve Arap toplumu için kaygılı bir döneme denk geliyor