Yerel Basının
Mustafa MIZRAK

Yerel Basının

Bu içerik 2275 kez okundu.
Olumsuz yaklaşımlar, yerel basını sancılı sürece itiyor. Dünya konjonktürü ise bilhassa medya sektörünü kalıpsal değişimlere itekliyor. Dijital dünya haberin yayın hızını saniyelere düşürdü. Sosyal medya mecraları tüm konvansiyonel araçların önüne geçti. Medya mensupları için yolun bir yanı dikenlerle doluysa öte yanı yeni teknolojik dünyanın virajlarıyla dolu.
Yaşınız, konumunuz ne olursa olsun gazeteciyim diyorsanız, video, kurgu, caps, gelişen sosyal mecralar, analitik kodlama gibi yenilikleri de oturup öğrenmekle mükellefsiniz. Kaçarınız yok, başka şansımız yok. 
 
Basının temel görevi, insanların çevresinde olup bitenleri gözlemleyerek, toplumu ilgilendiren gelişmeleri okuyucuya anlaşılır çerçevede sunmaktır. Bu durum aslında insanların kendisini etkileme potansiyeli olan olayları bilme arzu ve ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Bugün ekonomik sıkıntı içerisinde olan gazete sahiplerinin en önemli şikayetleri: resmi ilan pastasından yeterince pay alamamak, ticari ilan ve reklam yetersizliği, gazetenin ham maddesi olan kağıdı temin etme zorluğu, tiraj sorunu ve yeteri kadar desteklenmediğidir. 
 
Birinci önceliğimiz mesleğin itibarını, korumak, yükseltmek ve yüreklendirmek. Koşullar ne olursa olsun, ağır nesnel gerçeklikler içinde yaşansa da özgür, ilkeli gazetecilikten taviz vermeden yola devam etmek. Ve bu süreçte ideallerini yitirmeyen mücadelesini sürdüren gazetecilerin kişisel donanımlarını artırmak. Bizler gazeteci olarak mesleki donanımlarımızı artırmak için yeni bir kapı aralamak zorundayız.Yeni medya, görsel işitsel video eğitimi, grafik tasarım programları ve mesleki İngilizce başlıklı eğitimler farklı başlıklarla artık hayatımızda.Ve bizler bu gelişim,değişim sürecini takip etmek zorundayız.Çabalarınız elbet bir gün sembolleşir, kurumsallaşır ve sevgiyle mücadeleye dönüşür. Mesleki yolculuğumuz işte bu inançla süpürülmelidir.
 
Yerel basının gelişmiş olması ve güçlenmesi, yerel iletişimi arttırmakta, bu iletişim yerel yönetimi etkilemekte, bu da yerel demokrasinin, yerel demokratik yönetimin güçlenmesine ve halk tarafından benimsenmesine yardımcı olmaktadır.
Gazete okuma oranının düşük olması, halkın isteklerine cevap verilmemesi, yetersiz tirajlar, teknolojilerden akılcı bir biçimde yararlanılamaması, niteliksiz işçi çalıştırılması, çalışanların eğitimine önem verilmemesi, satışı arttırmak için içerik iyileştirmesi yerine magazin haberlerinden ve promosyon kampanyalarından medet umulması, günümüzde yerel basının da gelişmesini, iyileşmesini önleyen temel etkenlerdir. 
 
Kişi bir hiçken kendini bir şey sanıyorsa, kendini aldatmış olur.  Herkes kendi yaptıklarını denetlesin. O zaman başkasının yaptıklarıyla değil, yalnız kendi yaptıklarıyla övünebilir. Mustafa Mızrak / Gazeteci / Yazar
 
 
DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi