Zayıf risk iştahı devam ediyor

Zayıf risk iştahı devam ediyor

BIST100'de olası tepki yükselişinin şu aşamada kalıcı olamayacağını düşünüyoruz. Ayrıca, dün Borsa İstanbul'da kapanış seansının olmaması nedeniyle pozisyonlanma kaynaklı ayarlamalar ek dalgalanma oluşturabilir. (Ziraat Yatirim)

GÜNDEM - 2022-01-19 09:00:08 Bu içerik 108 kez okundu.

Zayıf risk iştahı devam ediyor. Dün %2,6 oranında düşüş gösteren Nasdaq öncülüğünde ABD borsaları negatif bölgede kapatırken, bu sabah da vadelilerde düşüş sürüyor. MSCI Asya pasifik endeksindeki düşüş ise %1 civarında. Mart ayındaki Fed toplantısında 50 baz puan faiz artırımının gündeme gelmesiyle ABD on yıllık tahvil faizinin %1,80'nin üzerinde kalması risk iştahını azaltan öncelikli faktör. Diğer yandan Rusya - Ukrayna gerilimi de bir taraftan izlenirken, dün %5 oranında düşen ve devre kestikten sonra seans kapanışı gerçekleşen Borsa İstanbul'un ise Rusya borsasının %7 düşmesinden etkilendiği düşünülüyor. Bu sabah Rus Rublesi yatay; dün, akşam kontratı da %1,5 civarında yükselirken, BIST100 de güne tepki yükselişi ile başlayabilir. Jeopolitik gerilime rağmen Ons Altın'ın neredeyse hiç tepki vermemesi önemli. Diğer yandan konu ile ilgili diplomatik temaslar yakından izlenecek. ABD Dışişleri Bakanı'nın Avrupa'ya olan seyahati önemli gözüküyor… Küresel çapta Fed kaynaklı zayıf risk iştahı nedeniyle BIST100'de olası tepki yükselişinin şu aşamada kalıcı olamayacağını düşünüyoruz. Ayrıca, dün Borsa İstanbul'da kapanış seansının olmaması nedeniyle pozisyonlanma kaynaklı ayarlamalar ek dalgalanma oluşturabilir.

 

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde, dün TCMB tarafından kasım ayına ilişkin Uluslararası Yatırım Pozisyonu İstatistikleri yayınlandı. Net uluslararası yatırım pozisyonu, bir ülkenin yurt dışı finansal varlıkları ile yurt dışına olan finansal yükümlülükleri arasındaki fark olarak adlandırılmaktadır.

  • Net uluslararası yatırım pozisyonu kasım ayında ekim ayına göre 34,8 milyar USD azalışla -220,4 milyar USD seviyesine geriledi ve düşüşünü sürdürdü. Kasım ayında net uluslararası yatırım pozisyonu açığındaki gerilemede, varlıklardaki yatay seyre karşın, yükümlülüklerdeki 34,7 milyar USD'lik belirgin azalış etkili oldu. Yükümlülüklerdeki azalışta ise yurt içinde doğrudan yatırımlardaki 25,1 milyar USD'lik önemli düşüş belirleyici oldu.
  • Türkiye'nin uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranına 2010 yılından bu yana bakıldığında, en düşük seviyeyi 2020 yılı sonu itibarıyla -%53,7 seviyesiyle görmüştü, kasım ayında ise -%27,7 seviyesine kadar geriledi.

 

   


           Kaynak: TCMB, TÜİK.
Ayrıca kasım ayına ilişkin konut fiyat endeksi (KFE) verisi açıklandı. Kasım ayında KFE aylık %9, yıllık ise %50,5 arttı, reel bazda da yükselişini sürdürdü ve yıllık reel %19,7 arttı. Aylık artış hızı veri setinin gördüğü en yüksek seviye ve yıllık bazdaki artış da en yüksek seviye. Aşağıda TÜİK enflasyon madde sepetinden alınan kiracı tarafından ödenen gerçek kira kaleminden ve KFE raporundan alınan konut birim fiyatlarından yararlanarak elde ettiğimiz konuta yapılan yatırımın geri dönüş süresi bir önceki aya göre artarak tarihi yüksek seviyelerini yenilemeye devam etmekte. Aralık ayında konut satışlarının arttığını gördük, bu açıdan KFE'de belirgin artış trendinin sürmesi olası.

       Kaynak: TCMB, TÜK.

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

 

 


ABD tarafında ocak ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi takip edildi. Endeks ocakta artan Omicron varyantı vakalarına ilişkin endişelerle kısmi gerileme beklentisine karşın 31,9'dan -0,7'ye beklentilerin üzerinde düştü ve imalat sanayi faaliyetlerinde uzun bir aradan sonra daralmaya işaret etti.

Almanya'da ocak ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri açıklandı. ZEW cari durum endeksi, -7,4'ten -10,2'ye gerileyerek zayıflamasını sürdürdü ve böylece 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. ZEW beklentiler endeksi ise 29,9'dan 51,7'ye yükselerek beklentileri belirgin şekilde aştı ve temmuzdan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Beklentiler endeksindeki büyük artışın, anket katılımcılarının, koronavirüs vakalarının yaz başında önemli ölçüde düşmesini ve özellikle tüketim ve ihracata yönelik sektörlerde büyüme beklediğine işaret etmekte.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.30'da aralık ayına ilişkin konut piyasası verileri açıklanacak. Kasımda güçlü konut talebiyle aylık bazda konut başlangıçları %11,8 artarken, inşaat izinleri de %3,9 artarak beklentilerinden güçlü gelmişti. Aralıkta ise aylık bazda konut başlangıçlarının %1,5 ve inşaat izinlerinin de %0,3 düşüşle konut piyasası faaliyetlerinde hafif gerilemeye işaret etmesi bekleniyor.

Avrupa tarafındaAlmanya'da aralık ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Almanya'da öncü verilere göre TÜFE aralıkta aylık %0,5 artarken, yıllık ise %5,3'e yükselerek Haziran 1992'den bu yana en yüksek seviyedeki seyrini sürdürmüştü.

Ayrıca TSİ 10'da İngiltere'de aralık ayına ilişkin TÜFE verisi takip edilecek. İngiltere'de kasım ayına ilişkin TÜFE aylık %0,7 artarken, yıllık bazda ise %5,1'e yükselerek beklentileri aşmış ve böylece Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Özellikle, yıllık bazda TÜFE'deki artışta, artan enerji fiyatları, tedarik zinciri sıkıntıları ve geçen yıla göre düşük baz etkisi etkili olmaya devam etmişti. Aralıkta ise TÜFE'nin aylık %0,3 artması ve yıllık ise %5,2'ye yükselmesi bekleniyor. BoE'nin aralık ayı toplantısındaki sürpriz faiz artırım kararının ardından yayınladığı metinde, enflasyonun nisan ayında %6 civarına yükselerek zirve seviyeye ulaşacağı belirtilmişti.

ŞİRKET HABERLERİ 

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan "Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü" çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi İnşaatı İşi'nin sözleşmesi, Yüklenici Torkam İnş. ve Yatırım A.Ş. ile 17.01.2022 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 727,3mn TL + KDV'dir.

Enka İnşaat (ENKAI, Nötr): Enka'nın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: "ENKA'nın Irak Basra'da yapımını üstlendiği ve mühendislik çalışmalarını öz kaynakları ile gerçekleştirdiği; West Qurna 1 Yağlı Su Arıtma 2 Tesisi Projesi'nde, 2021 sonu itibarıyla satın alma aktivitelerinin %86'sı tamamlanmış, saha aktivitelerinde %12 ilerleme kaydedilmiştir." (Kaynak: Foreks)

Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Girishim Power Enerji ortaklığında, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ''ITM377 Referanslı 154 KV Güneşli GİS TM Yapım İşi'' için ihaleye girildiği ve en avantajlı fiyat verilerek ihalede 1. Olunduğu açıklanmıştır. İhale bedeli 106,9mn TL'dir.
 
İş GYO (ISGYO, Sınırlı Pozitif): İstanbul İli, Çekmeköy İlçesi, Ömerli Mahallesinde bulunan, Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Pozitif) mülkiyetindeki toplam 72.609 m2 büyüklüğündeki taşınmazların, Şirket'in konut sektörüne ilişkin mevcut yatırım stratejisi kapsamında proje geliştirmek üzere 130mn TL bedel üzerinden satın alınmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Emtia: Londra Metal Borsası (LME) nikel piyasasında stokların azalması nedeniyle bu piyasayı takibe aldı. Nikel piyasasında stokların azalması ve alıcıların büyük arz sıkışıklığıyla karşı karşıya kalmasıyla, Londra Metal Borsası nikel piyasasını yakın takibe aldı. LME ve Şanghay Vadeli İşlemler Borsasında nikel, arz sıkışıklığı yaşanan son emtia oldu. Geçen sene pandemi nedeniyle artan talep ve arz sıkıntılarıyla kalay ve bakır fiyatlarındaki tarihi dalgalanma sonrası LME piyasaları yakından izlemeye almıştı. Geçen sene bakır piyasasındaki sert dalgalanmaların bakır sıkıntısına neden olmasıyla LME bu piyasada düzenlemeye gitmiş, 2019'da da nikel piyasasında sert düşüş sonrası bu piyasada soruşturma başlatmıştı. Dünyanın en büyük metal borsasının sözcüsü e-mail yoluyla yaptığı değerlendirmede nikel piyasasında düzeni temin etmek için bir takım seçenekleri olduğunu belirtti. (Kaynak: Bloomberght)

Enerji: Motorinin litre pompa satış fiyatına, 52 kuruş zam yapıldı.

Gıda: Kars Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Bloomberg HT yayınına bağlanarak son dönemde kurdaki oynaklığın sektörlerine etkisi ve artan girdi maliyetleri sonrası 2022 öngörülerini paylaştı. Alibeyoğlu son dönemde hem enerji maliyetlerinin artması hem de Dövizden etkilenen yem ve gübre fiyatları gibi etkenlerin çiftçiyi üretimden soğuttuğunu belirtti. Devletin destek olmaması durumunda üreticinin üretimden soğuyabileceği uyarısında bulunan Alibeyoğlu, "Kars özelinde hayvan varlığı sayısında 2022'de bir düşüş yaşanabilir çünkü gübre fiyatlarında çok ciddi bir artış var. Çiftçi ekip biçmekten hayvan bakmaktan biraz imtina ediyor. Bu girdi rakamlarında bir destek olmazsa üretici üretimden uzaklaşacak dolayısıyla iç piyasaya yeterli oranda mal sunamayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Konut: TCMB tarafından Kasım 2021 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE, Kasımda bir önceki aya göre %9,0 artarak 229,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. Konut Fiyat Endeksi, Kasımda 2020'nin aynı ayına göre %50,5 artarken, bu dönemde reel yükseliş %19,7 oldu.

Bilişim: Microsoft'tan yapılan açıklamada popüler oyunlarıyla bilinen oyun devi Activision Blizzard'ı satın almak için anlaşmaya varıldığı belirtildi. Microsoft oyun devi için hisse başına 95 dolar ödeyerek tarihinin en büyük satın almasını gerçekleştirecek. Blizzard'ın sahip olduğu popüler oyunları kendi bünyesine katan Microsoft'un bu sayede sahip olduğu Xbox oyun konsolunu daha cazip hale getirerek Sony Corp.'un PlayStation'una karşı konumunu güçlendirmek istediği belirtiliyor. Blizzard'ın Xbox ile olan geçmişi eskiye dayanıyor. Oyun devinin en gözde ürünü olan Call of Duty başarısının çoğunu Microsoft'un çevrimiçi platformu olan Xbox Live'a borçlu. Blizzard'ın oyunlarının çoğu Xbox platformunda çıkarılıyor. Microsoft yaptığı açıklamada, "Bu satın alma Microsoft'un oyun iş kolunun mobil, bilgisayar, konsol ve bulut alanlarında büyümesini hızlandıracak ve metaverse için yapı taşları oluşturacak" ifadeleri kullanıldı.

Rekabet Kurulu: Kurul BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA, Migros, Savola Gıda, ŞOK Marketler ve Yeni Mağazacılık AŞ'ye (A 101) verdiği yaklaşık 2,7 milyar liralık idari para cezası kararının gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda, Yeni Mağazacılık AŞ (A 101), BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA, Migros Ticaret AŞ ve Şok Marketler Ticaret AŞ arasında doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla dolaylı temaslar yoluyla fiyatların ve fiyat geçişlerinin koordinasyonunun sağlandığı, yine doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla geleceğe dönük fiyatlar, fiyat geçiş tarihleri, dönemsel aktiviteler ve kampanyalar gibi rekabete hassas bilgilerin paylaşıldığı, fiyat indirimine giden veya pazar genelinde fiyatların arttığı dönemde henüz fiyat artışı yapmayan teşebbüslerin fiyatlarına tedarikçiler aracılığıyla müdahale edilmek suretiyle söz konusu fiyatların tüketiciler aleyhine yükseltilmesinin sağlandığı tespit edildi. Ayrıca, adı geçen teşebbüslerin satışa sundukları pek çok ürünün perakende satış fiyatlarının tespiti amacına sahip, topla-dağıt (hub and spoke) özelliği de sergileyen kartel niteliğindeki anlaşma veya uyumlu eylemler yoluyla Rekabet Korunması Hakkındaki Kanunu ihlal ettiklerine karar verildi.

Uluslararası Yatırım: Türkiye'ye 5 yıl önce Veser Kimya'yı alarak giren ABD'li Vinmar, Türkiye'de şirket avına çıktı. Temmuz ayında Alfa Kimya'yı alan ABD'li şirket, bu kez Arısan Kimya'yı bünyesine katacak. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ


Escort Teknoloji Yatırım (ESCOM): Yüksek büyüme potansiyeline sahip erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım stratejisi doğrultusunda, Den Teknoloji Anonim Şirketi'ne 8mn TL değerleme üzerinden %5 pay karşılığı yatırım yapılmasına karar verildi. Den Teknoloji, BIMMade markası ile BIM (Building Information Modeling) tasarımcılarına yapı sektörü malzemelerinin dijital ikizlerinden oluşan bir kütüphane sunmayı hedefliyor.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü ile 36 ay süreli "Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı" sözleşmesinin 3,9mn TL bedelle imzalandığını açıklamıştır.

FAİZ PİYASALARI


Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 82 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 373 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,78 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,78-%1,88 bandında hareketin ardından %1,87 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 110 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

DİĞER HABERLER
sanalbasin.com üyesidir