Baydemir: Yolsuzluk algısında Türkiye neden geriye gidiyor?

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Başbakan Binali Yıldırım’a Türkiye’nin yolsuzluk algısında Bahreyn, Gana, Tunus gibi ülkelerin daha gerisinde, 176 ülke adasında 75’inci sırada yer almasının nedenlerini sordu.

1088 kez okundu.
Baydemir: Yolsuzluk algısında Türkiye neden geriye gidiyor?

Baydemir, hükümetin “Yolsuzluk, Yoksulluk, Yasaklar”ı “3 Y” ile kavramsallaştırarak mücadele edeceğini kamuoyuna duyurduğunu hatırlatarak, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2016 Yolsuzluk Algı Endeksi’ndeki gerilemeye dikkat çekti. Baydemir, soru önergesinde, “Türkiye, 9 basamak birden gerileyerek 176 ülke arasında 75’inci sırada yer almış, Bahreyn, Gana, Tunus gibi ülkelerin gerisinde kalmıştır. Sadece 2016 yılı değil geçmiş yıllarda da gerilemeler yaşanmış, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye; 2013’te 53’üncü sıradan 2014’te 64, 2015’te 66. sıraya gerilemiştir” dedi.

Uzmanların Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye’nin düşüşünün nedenlerini, “yolsuzlukla mücadele alanında son yıllarda hiçbir gelişme yaşanmaması”, “ulusal ve uluslararası kurumların bu konudaki uyarılarının dikkate alınmaması”, “şeffaflıktan ve katılımcı yönetim anlayışından her geçen gün daha da uzaklaşılması” ve “kurumsal erozyon yaşanması” tespitine soru önergesinde yer veren Baydemir, özetle şu soruları yöneltti:

“Hükümet, 3 Y ile mücadele edeceğini kamuoyuna duyurmasına karşın, Türkiye’nin yolsuzluk endeksindeki yerinin her yıl geriye sıçramasını nasıl açıklamaktadır?

Türkiye'nin Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 176 ülke içinde 75'inci sırada olması hükümetin hedefiyle uyumlu mudur?

Hükümetin yolsuzluk algısını ortadan kaldıracak bütünlüklü bir programı bulunmakta mıdır?

Türkiye’nin yolsuzluk algısında Bahreyn, Gana, Tunus gibi ülkelerin daha da gerisinde bulunması hükümeti rahatsız etmekte midir?”

 

Hükümet; Yolsuzluk, Yoksulluk, Yasaklarla mücadeleyi kavramsallaştırarak 3 Y ile mücadele edeceğini kamuoyuna duyurmuştu. Ancak kavramsallaştırılan bu mücadelenin en önemli ayaklarından olan yolsuzlukla mücadelede Türkiye’nin gittikçe gerilediği görülmektedir. Bu düşüşü gösteren parametrelerden biri de uzmanların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyası temsilcilerinin, kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıttığı belirtilen Yolsuzluk Algı Endeksidir. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International), 12 uluslararası kurumun yürüttüğü 13 araştırmanın bulgularına dayanarak hazırladığı 2016 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nin sonuçlarına göre; Türkiye, 9 basamak birden gerileyerek 176 ülke arasında 75’inci sırada yer almış, Bahreyn, Gana, Tunus gibi ülkelerin gerisinde kalmıştır. Sadece 2016 yılı değil geçmiş yıllarda da gerilemeler yaşanmış, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye; 2013’te 53’üncü sıradan 2014’te 64, 2015’te 66. sıraya gerilemiştir.

Uzmanlar; Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye’nin düşüşünün nedenlerini, yolsuzlukla mücadele alanında son yıllarda hiçbir gelişme yaşanmaması, ulusal ve uluslararası kurumların bu konudaki uyarılarının dikkate alınmaması, şeffaflıktan ve katılımcı yönetim anlayışından her geçen gün daha da uzaklaşılması ve kurumsal erozyon yaşanması olarak sıralamaktadır.

Bu nedenlerle;

1-        Hükümet açıklanan Yolsuzluk Algı Endeksi’ne ilişkin bir değerlendirme yapmış mıdır? Yapmış ise sonucu nedir? Yapmamışsa yapmayı düşünmekte midir?

2-        Hükümet, 3 Y ile mücadele edeceğini kamuoyuna duyurmasına karşın, Türkiye’nin yolsuzluk endeksindeki yerinin her yıl geriye sıçramasını nasıl açıklamaktadır?

3-        Türkiye'nin Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 176 ülke içinde 75'inci sırada olması hükümetin hedefiyle uyumlu mudur?

4-        Uzmanların düşüşün nedeni olarak dile getirdiği; yolsuzlukla mücadelenin yapılmaması, ulusal ve uluslararası kurumların uyarılarını dikkate almaması, şeffaflıktan ve katılımcı yönetim anlaşışından uzaklaşılması, kurumsal erozyonun önüne geçilmemesi gibi gerekçeleri ortadan kaldırmaya dönük olarak hükümetin bütünlüklü bir programı bulunmakta mıdır?

5-        Türkiye’nin yolsuzluk algısında Bahreyn, Gana, Tunus gibi ülkelerin daha da gerisinde bulunması hükümeti rahatsız etmekte midir?

Baydemir: Yolsuzluk algısında Türkiye neden geriye gidiyor?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
AKUT gönüllülerine
AKUT gönüllülerine "navigasyon eğitimi" verildi
İstanbul ulaşımındaki 1 Mayıs tedbirleri açıklandı
İstanbul ulaşımındaki 1 Mayıs tedbirleri açıklandı