Kanlısırt'taki ''yalnız çam''ın kozalakları Avustralya'da yeniden yeşeriyor

Çanakkale Kara Savaşları sırasında, Avustralyalı ve Türk askerlerinin süngü süngüye çarpıştığı Kanlısırt bölgesinde bulunan, gövdesine aldığı mermi ve şarapnel parçalarından dolayı yok olan tek bir çam ağacının toprağa düşmüş kozalakları, 108 yıl sonra Avustralya'da yeniden hayat buluyor.

106 kez okundu.
Kanlısırt'taki ''yalnız çam''ın kozalakları Avustralya'da yeniden yeşeriyor

 

MEHMET BAYER - 10/10/2023 - HİBYA - Çanakkale Kara Savaşları sırasında, Avustralyalı ve Türk askerlerinin süngü süngüye çarpıştığı Kanlısırt bölgesinde bulunan, gövdesine aldığı mermi ve şarapnel parçalarından dolayı yok olan tek bir çam ağacının toprağa düşmüş kozalakları, 108 yıl sonra Avustralya'da yeniden hayat buluyor.

Avustralya birlikleri, 6 Ağustos 1915 saat 05.30'da yoğun bir bombardımandan sonrası Kanlısırt bölgesinde Türk siperlerine saldırdı. Göğüs göğüse yapılan kanlı savaşın sonunda iki tarafın toplam kaybı 10 bin askeri buldu. Bu kadar kanlı bir savaşın olduğu bölgeye Türkler Kanlısırt, Avustralyalılar ise orada bulunan tek bir çam ağacına atıfta bulunarak Lone Pine (Tek Çam) adını verdi.

Anzak askeri Çavuş Keith McDowell, bu çam ağacının bir kozalağını çantasına koyup, sakladı. Ülkesine, Avustralya'ya dönen çavuş, bu kozalağı teyzesine verip, ondan çam fidanı yetiştirmesini istedi. 

Melbourne kentinin 300 kilometre batısında Warrnambool kasabasında yaşayan teyze, 4 çam fidesi yetiştirmeyi başardı. Bunlardan biri Melbourne'deki Anıt Mezar'a, bir tanesi de Warrnambool Botanik Bahçesi'ne dikildi. 

Yıllar sonra bu çam ağaçlarının kozalaklarından yetiştirilen fideler, tüm Avustralya'ya yayıldı. Çam ağaçları, özellikle Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden askerleri hatırlayıp, yad etmek için Avustralya'da güçlü bir sembol haline geldi.

100 çam ağacı fidesi projesi 

Avustralya'da kurulu Gelibolu Dostları Derneği Başkanı Dr. Vecihi Başarın, HİBYA'ya yaptığı açıklamada, derneğin Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını kutlamak, Avustralya ile olan ortak mirası derinleştirmek ve savaşta hayatını kaybeden tüm askerleri anmak amaçlarını birleştirip ''100 çam ağacı fidesi'' adında bir proje başlattıklarını söyledi.

Proje çerçevesinde, Avustralya'daki ilkokullara çam ağacı fidesini bir seremoniyle hediye ettiklerini dile getiren Başarın, ''Bu törenlere öğrenciler, öğretmenler, milletvekilleri, Gaziler Derneği üyeleri ile anne ve babalar katılıyor. İlgi çok yüksek oluyor. TV ve gazetelere devamlı konu oluyoruz. Şimdiye kadar 45 okula fide verdik ve bekleyen en az bir o kadar da okul var. İlk başladığımızda Başkonsolomuz Eser bey de minibüsle fideleri taşradaki okullara taşıyıp, törenlere katılarak büyük destek sağladı. Şimdilik Viktorya Eyaleti'nde yürüttüğümüz projeyi tüm Avustralya'ya yaymak istiyoruz.'' bilgisini verdi.

Hibya Haber Ajansı

Kanlısırt'taki ''yalnız çam''ın kozalakları Avustralya'da yeniden yeşeriyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Meloni, Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldi
Meloni, Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldi
116. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası tercih başvuruları başladı
116. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası tercih başvuruları başladı