Beklentiler enflasyon konusunda iyimser

Yurtiçinde 2 yıllık tahvil getirisi hızlı bir yükselişle %42'nin üzerine çıkarken 10 yıl vadeli tahvil getirisi ile arasındaki makas da genişleyerek 13 puanı aştı.

100 kez okundu.
Beklentiler enflasyon konusunda iyimser

Yurtiçinde 2 yıllık tahvil getirisi hızlı bir yükselişle %42'nin üzerine çıkarken 10 yıl vadeli tahvil getirisi ile arasındaki makas da genişleyerek 13 puanı aştı. Böylelikle son dönemin en yüksek negatif getiri eğrisi oluşmuş oldu. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığını yaptığı sukuk ihracına 3 kat talep geldiğini duyururken toplam ihraç tutarının 2,5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

ABD’de FED’in bazı şahin üyelerin yaptığı şahin açıklamaların ardından faiz oranlarının zirveye ulaştığına dair iyimserlik sınırlandı. Piyasalar Powell’dan destek beklerken, Powell para politikası veya ekonomik görünüm hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Bugün gelen diğer açıklamalar ise şahin-güvercin arasında bir yer edindi. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, faiz oranlarını sabit tutmaya devam etmekten yana olduğunu ve ekonomik büyümeye ilişkin güçlü okumaların kendisini bu görüşten uzaklaştırmak için yeterli olmayacağını
söyledi. S&P 500 endeksi, FED’in “yumuşak iniş” politikası izlemesi nedeniyle faiz oranlarını daha fazla artırma ihtimalinin düşük olduğu beklentileriyle yaklaşık bir yılın en büyük haftalık kazancını kaydettikten sonra Ekim ayında %6 yükseliş yaşadı. Diğer taraftan piyasanın %90'ı bu yıl faiz artırımı yapılmayacağı yönündeki tahminlerinde ısrar ediyor ve %25'i Mart ayında faiz indirimi bekliyor.

Avrupa’da İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, merkez bankası baş ekonomistinin piyasanın gelecek yılın Ağustos ayında yapılması düşünülen faiz indirimi beklentilerini desteklediğini söylemesinin hemen ardından, faiz oranlarının düşürülmesi konusundaki tartışmalara karşı geri adım attı. Bailey, "Faiz indirimi hakkında konuşmak için gerçekten çok erken. Biz çok netiz, bundan bahsetmiyoruz" açıklamalarında bulunarak kapıları sert bir şekilde kapattı. Diğer taraftan ise Almanya’da manşet enflasyon final verilerle de değişmedi ve Ekim ayında yıllık bazda 2021 yılı Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Almanya'da tüketici fiyatları Ekim ayında final
rakamlarla geçen yılın aynı ayına göre %3,8 arttı. Bir önceki ay TÜFE %4,5 seviyesinde bulunuyordu.

Asya tarafında Çin'de tüketici fiyat endeksi Eylül ayında yatay seyrettikten sonra Ekim ayında bir önceki yıla göre %0,2 düşüş gösterdi. Hükümetin son dönemlerde yapığı desteklerin yetersiz kaldığı Çin’de kovid-19 sonrası toparlanma süreci beklentilerden daha yavaş ilerliyor ve hükümete daha fazla destek ve teşvik konusunda baskı yaratıyor. Piyasalar ise yaşanan düşüşün ardından tepki göstererek pozitif tarafa geçti. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya- Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi bu ay şu ana kadar %4,6 artış göstermesine rağmen yatay seyretti. Avustralya hisseleri %0,44, Japonya'nın Nikkei borsa endeksi ise %0,85 arttı. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi sabah açılışla birlikte %0,11 yükselirken, Çin'in bluechip CSI300 Endeksi erken ticarette %0,2 arttı.

Enflasyon seviyelerinin önemli bir girdisi olan petrol fiyatları, Çin ve ABD'den gelen talebe ilişkin endişelerin artmasıyla birlikte dün yaşanan %2’lik düşüşe karşılık, bugün yatay seyrediyor. Brent ham vadeli işlemleri %0,8 artışla varil başına 80,16 dolara yükseldi. ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri ise %0,8 artışla varil başına 75,94 dolara yükseldi.

Yurt içinde bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) haftalık verileri takip edilecek. Bugün ayrıca Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler üçüncü çeyrek finansal tablolarını yayımlamayı tamamlayacaklar. Yurt dışında öne çıkan bir veri bulunmazken, gözler merkez bankası yetkililerinin açıklamalarında olacak.

Manşette öne çıkanlar

Moody's, küresel ekonomik büyüme hızının 2024'te yavaşlayarak yüzde 2,1'e düşmesinin beklendiğini açıkladı. Kuruluş, Türkiye ekonomisinin ise bu yıl yüzde 4,2, gelecek yıl yüzde 2,6 ve 2025'te yüzde 3 onanında büyümesinin beklendiği bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mevcut süper güç ABD ile yükselen güç olan Çin arasındaki rekabetin, ticarette parçalanmaya, korumacılığa, jeopolitik gerilimlere neden olduğunu belirterek, bu dönemde daha fazla bölgesel entegrasyona gidilmesinin önemine işaret etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, Ocak ayının ikinci haftası New York’ta JPMorgan Chase & Co tarafından düzenlenen yatırımcılar toplantısına katılacağı belirtildi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisinin Kovid sonrası düzensiz bir toparlanma süreciyle mücadele etmesi nedeniyle Çin'in tüketici fiyatları Ekim ayında düştü. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'ndan Perşembe günü elde edilen veriler, Ekim ayı tüketici fiyat endeksinin yıllık bazda yüzde 0,2 daraldığını gösterdi; bu ekonomistlerin beklediği yüzde 0,1'lik düşüşün üzerindeydi. Üretici fiyatları, beklenen yüzde 2,7'lik düşüşün biraz altında kalarak yüzde 2,6 düştü ve art arda 13'üncü aydır negatif bölgede bulunuyor.

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope CEO’su Giles Dickson, Türkiye’de 28 bin megavatlık daha rüzgar enerjisi projesinin hayata geçebileceğini ve şu anda planlama aşamasında olduğunu söyledi. “Türkiye kara üstü (onshore) tarafında iyi bir lider” açıklamasını yapan Dickson, Türkiye’nin bu alanda konumunu daha da güçlendirebileceğini söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, faiz oranlarını sabit tutmaya devam etmekten yana olduğunu ve ekonomik büyümeye ilişkin güçlü okumaların kendisini bu görüşten uzaklaştırmak için yeterli olmayacağını söyledi.

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, belirsizlik altında faaliyet göstermenin merkez bankacıları için bir zorluk olduğunu ve birkaç özel durumda belirsizliğin kademeli bir politika tepkisinden ziyade agresif bir politika tepkisini gerektirebileceğini söyledi.

Gelecek yıl bir resesyon yaşanmasından endişe eden ekonomistler genellikle Federal Reserve'in son 20 ayda faiz oranlarında yaptığı 11 artışın gecikmeli etkisine atıfta bulunuyor. Ancak Goldman Sachs'ın baş ekonomisti Jan Hatzius endişeli değil. CNBC'ye konuşan Hatzius, "en büyük olumsuz etkinin zaten geride kaldığını" düşündüğünü söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yüksek faiz oranlarının bankaların net faiz marjlarına sağladığı faydaların zirveye ulaşması ve kredi değer düşüklüğü masraflarının artmasına bağlı olarak İngiltere'nin büyük bankalarının kârlılığında zayıflama bekliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun 2023 Genişleme Paketi kapsamında yer alan "Türkiye Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda Türkiye ekonomisinin oldukça ileri düzeyde olduğu, seçimlerinin ardından yetkililerin daha istikrarlı makroekonomik politikalara dönüş yönünde adımlar attığı kaydedildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, ekim ayına ilişkin hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ekim ayında iniş-kalkış yapan uçak sayısı iç hatlarda 76 bin 458, dış hatlarda 58 bin 953'e ulaştı. Ekimde üst geçişlerle toplam 158 bin 512 uçak trafiği gerçekleşti. Söz konusu ayda, Türkiye genelindeki havalimanlarında iç hat yolcu trafiği 7 milyon 87 bin 331, dış hat yolcu trafiği 8 milyon 595 bin 156 oldu. Böylece ekimde direkt transit yolcularla toplam 15 milyon 713 bin 406 yolcuya hizmet verildi. Havalimanları yük (kargo, posta ve bagaj) trafiği, ekim ayında iç hatlarda 68 bin 823 ton, dış hatlarda 287 bin 889 ton, toplamda ise 356 bin 712 ton oldu.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Beklentiler enflasyon konusunda iyimser
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Meloni, Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldi
Meloni, Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldi
116. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası tercih başvuruları başladı
116. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası tercih başvuruları başladı