Korku ve tedirginlik

Hisse senedi piyasaları Orta Doğu manşetlerinden önce zaten düşüşe geçmişti, çünkü daha güçlü ABD ekonomik verileri diğer FED yetkililerini faiz oranlarını düşürmek için acele etmeme sinyali vermeye teşvik etti.

67 kez okundu.
Korku ve tedirginlik

BIST endeksleri bu hafta başından beri yurtdışı piyasalardaki dinamiklerden ki FED’in faiz indirim sürecinden uzaklaşmasıydı- farklı hareket ediyor, İsrail’in İran’a cevabı bu akşam, olmadı yarın akşam, verecek tedirginliği ile satış baskısı altında kalıyorduk ki bu sabah’a; ABC News’e ABD'li bir yetkilinin İsrail füzelerinin İran'daki bir bölgeyi vurduğunu bildirdiğini aktarması ve İran'ın Fars haber ajansı da İsafahan kentindeki bir havaalanında patlamalar duyulduğunu bildirmesi yurtdışı hisse piyasalarında ve tahvil getirilerinde sert satış, güvenli liman altın ve para birimleri ile ham petrol’de sert yükselişle başlıyoruz.

Bu işin nereye evrileceği tam bir soru işaretine dönmeye başlayınca doğal olarak; Hürmüz Boğazı açık kalacak mı? Tedarik zinciri ne olacak? Turizm sezonu beklentileri değişir mi? Havacılık sektörü ne zaman normalleşir? Petroldeki artışla Turizmdeki zayıflama sonucu cari açık ve enflasyon ne olacak? Bu durumda mali sıkılaşma olabilir mi? Tasarruflar hangi tarafa Altın’a mı ve/veya Mevduat’a mı ya da döviz enstürümanlara mı yönelecek? ABD ile İran’ın direkt olarak çatışmaya girer mi? Rusya ve Çin’in olaya müdahil olur mu? soruları da artık daha yüksek sesle sorulmaya başlayacak. Bu hafta bültenlerimiz de İsrail/İran sürecinin belirsizliğinin yanından FED’in enflasyonu düşürmekteki başarısızlığı sonucu faiz indirim beklentilerinin en iyi ihtimalle Eylül ayına kalmasının fiyatlanmaya başlanması ile birlikte, net bir şekilde dolar ve altındaki fiyatlamaların tüm nedenlerini yazmıştım. Süreç bir süre yine güçlü dolar ve altın teması üzerinden gidecek gibi duruyor.

Hisse senedi piyasaları Orta Doğu manşetlerinden önce zaten düşüşe geçmişti, çünkü daha güçlü ABD ekonomik verileri diğer FED yetkililerini faiz oranlarını düşürmek için acele etmeme sinyali vermeye teşvik etti.

Cleveland Fed Başkanı Mester, fiyat baskılarının bu yıl daha da hafifleyerek merkez bankasının borçlanma maliyetlerini düşürmesine izin verilmesini beklediğini, ancak bunu ancak enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2 hedefine doğru ilerleyeceğinden "oldukça emin" olduğunda beklediğini, Michelle Bowman ise ABD enflasyonunun düşürülmesinde ilerlemenin durmuş olabileceğini, Faiz oranlarının %2'lik enflasyon hedefine dönüşü sağlayacak kadar yüksek olup olmadığının açık bir soru olarak kaldığını söylerken, Esas bomba Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’den; Fed'in faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun düştüğüne dair daha fazla güven duyması gerektiğini ve böyle bir hamleyi muhtemelen 2024 sonrasına erteleyebileceğini söylemesi ile geliyordu.

CME FedWatch Tool'a göre para piyasası katılımcıları, Fed'in Temmuz ayında gevşeme döngüsünü başlatma ihtimalini %46'nın üzerinde görüyor. Ortadoğu son gelişmelerde işin tuzu oldu.

MSCI'nın Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi, İsrail füzelerinin İran'daki bir bölgeyi vurduğu yönündeki haberlerin ardından %2,3 ve ABD hisse senedi vadeli işlemleri %1,5 düşüş gösterdi. Piyasalar, bunun Orta Doğu'da büyük dalgalanmalar yaratabilecek, dişe diş bir tırmanışın başlangıcı olmasından oldukça endişeli.

Altın %1,3 artışla 2.409 dolara yükseldi. Brent vadeli işlemleri Orta Doğu'daki arzın kesintiye uğrayabileceği endişeleriyle %3'ten fazla yükseldi. Bitcoin %6,2 kadar düşerek son bir buçuk ayın en düşük seviyesi olan 59.590 dolara geriledi.

ABD'nin uzun vadeli Hazine tahvil getirileri 13,5 baz puan kadar düşerek %4,512'ye geriledi. Güvenli liman yen, dolar karşısında yaklaşık %0,4, Euro karşısında ise %0,7 oranında, İsviçre frangı, dolar karşısında yaklaşık %0,9 oranında değer kazandı.

Manşet haberleri

Son dakika

Amerikan medyası: İsrail, İran'a yönelik bir saldırı düzenledi. Amerikan medyası, ABD'li yetkililere dayandırarak geçtiği haberlerde, İsrail'in İran topraklarına yönelik bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

Türk tersaneler, Çin'i geride bırakarak lider oldu. Türkiye’nin yüksek katma değerli net ihracatçı sektörlerinden özel amaçlı gemi inşa sanayii, römorkör ihracatında lider Çin’i tahtından indirerek ilk sıraya oturdu.

Bakan Şimşek: Uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandık. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl düzenlemelerin çoğunun vergi artışlarıyla ilgili olduğunu, bu yıl harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edeceklerini ve kesintiye gideceklerini söyledi. Şimşek ayrıca "Uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığımızı düşünüyorum. Bu durum kredi risk primindeki önemli düşüşe de yansıyor" ifadelerini kullandı.

Minneapolis Fed Başkanı Kashkari: Fed faizleri sabit tutabilir. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed'in "potansiyel olarak" faizleri tüm yıl sabit tutabileceğini söyledi. Fed'in faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun düştüğüne dair daha fazla güven kazanması gerektiğini ve muhtemelen böyle bir hamleyi 2024 sonrasına erteleyebileceğini söyledi.

BOJ/Ueda: Zayıf yenin enflasyona etkisi önemli ölçüde artar ise faizleri yükseltiriz. Japonya'da manşet enflasyon Mart ayında yüzde 2,7'ye geriledi, çekirdek enflasyon ise yüzde 2,6'da sabit kaldı.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, yendeki düşüşlerin enflasyonu önemli ölçüde artırması halinde merkez bankasının faiz oranlarını yeniden yükseltebileceğini söyledi.

Kaynak: A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Korku ve tedirginlik
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi
Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi
İzmir’de yol kenarına bırakılan karavanlara yönelik çalışma
İzmir’de yol kenarına bırakılan karavanlara yönelik çalışma