Şanlıurfa’nın DEDAŞ Sorunu Meclis Gündeminde!

Şanlıurfa’da yaşanan elektrik sıkıntıları meclise taşındı.

1034 kez okundu.
Şanlıurfa’nın DEDAŞ Sorunu Meclis Gündeminde!

Şanlıurfa’da kanayan yara haline gelen ve bir türlü çözülemeyen DEDAŞ sorunu HDP Şanlıurfa milletvekili Ayşe Sürücü tarafından meclise taşındı.

Sürücü DEDAŞ ile ilgili Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İşte o soru önergesi:

1.  Bakanlığınızın Şanlıurfa’da yıllardır süren elektrik sorununa dair bir çalışması mevcut mudur?

2. Bakanlığınız dilekçelere çözüm odaklı olacak şekilde cevap olamayan DEDAŞ hakkında inceleme başlatacak mıdır?

3. Bakanlığınıza DEDAŞ’ın elektrik sayaçlarını okumadan faturalandırma yapması hakkında dilekçe verilmiş midir? Verilmişse soruşturma açılmış mıdır?

4. Elektrik sayaçlarının okunmadan faturalandırılması mümkün müdür? Mümkün ise faturalandırma sistemindeki bu açığa karşı önlem alınacak mıdır?

5. DEDAŞ’ın, faturalarını ödeyemeyen çiftçilerin tarım desteklemelerini bloke etmesi Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?

6. Bakanlığınızın uzun elektrik kesintileri ve elektrik tellerinin bakımsızlığından maddi zarar gören yurttaşlara dair bir bütçe planlaması mevcut mudur?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

AYŞE SÜRÜCÜ

Şanlıurfa Milletvekili

Şanlıurfa ilimizde sıkça yaşanan elektrik kesintileri hayatı durdurma noktasına getirmiştir.Görüşme yaptığımız yurttaşlar açıklama yapılmaksızın elektrik kesintileri yapıldığını, elektrik ile çalışan eşyaların artık kullanılamaz hale geldiğini, çarşı merkezinde esnafın elektrik ile çalışan kepenk sisteminin, elektrikler olmadığında aç-kapa yapılamadığı için dükkanları açamadıklarını, gece kapatamadıkları için dükkanlarda nöbet tutmak zorunda kaldıklarını ve esnafın bu durumdan ötürü ciddi ekonomik sorunlar yaşadığını aktarmışlardır.

Yine TEDAŞ’a verilen şikayet dilekçelerinin cevapsız kaldığı, 186’yı aradıklarında muhattap olarak kimseyi bulamadıklarını daha önce de Şanlıurfa’da ki birçok milletvekili ile görüştüklerini bir sonuç alamadıklarını ifade ettmişlerdir. Ulaştıkları yetkili isimlerin ise kendilerine çözüm olarak elektrikler gittiğinde fotoğraf çekip belgelemeleri gerektiğini söylemiştir. Trafoların, elektrik tel ve direklerinin bakımı gerekli aralıklarla yapılmamaktadır bu nedenle Viranşehir İlçesi’ne bağlı Kadıköy Mezrası Aslanlı köyü’nde aşınan elektrik tellerine çarpan büyükbaş hayvanlar telef olmuştur. Şans eseri bir yurttaşımız da aynı ihmalin kurbanı olabilirdi bu konuda ciddi bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Bir diğer vahşm iddia ise TEDAŞ eliyle fatura kesim işlemlerinin tamamen usulsüzce yapılmasıdır. Yurttaşlar evde olmadıklarında, TEDAŞ’ın elektrik sayaçlarını okutmadan yüksek faturalandırmalar yaptığını ifade etmişlerdir.

Şanlıurfa genelinde görüştüğümüz çiftçiler elektrik faturalarının özellikle gece saatlerinde kimse yok iken elektrik sayacı okumaksızın olması gerekenden yüksek kesildiğini, bunun itirazını sunacakları mercinin işlevsiz bir tutum sergilediğini üstelik elektrik borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin desteklemelerinin TEDAŞ tarafından bloke edildiğini böylece tek geçim kaynakları olan tarımdan vazgeçmek zorunda kaldıklarını belirtmişlerdir.

Dünyanın en büyük 6. barajı olan Atatürk Barajı, Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20'sini tek başına karşılayacak seviyededir.Buna rağmen baraj cevresindeki iller arasında bulunan Şanlıurfa’nın hayatı ciddi düzeyde aksatan elektrik sorununu çözülememesi oldukça manidardır. Şanlıurfa halkı TEDAŞ’ın idda edilen usulsüzlükleri dolayısı ile sosyal ve ekonomik açıdan ciddi mağduriyetler yaşamaktadır.İktidarın, GAP Projesi kapsamında  bölgede tarım, enerji ve kent yaşamı konusundaki başarı iddiaların mevcut durumlarla örtüşmediğini enerji ile ilgili seçim vaadlerinin baraj kenti sayılan Şanlıurfa’da artık ironik kaldığını, TEDAŞ’a  dair mağduriyet yaratma ve haksız kazanç iddialarının acilen incelenip kapsamlı bir soruşturma yapılması elzemdir.

 Bu Bağlamda;

1.Bakanlığınızın Şanlıurfa’da yıllardır süren  elektrik sorununa dair bir çalışması mevcut mudur?

2.Bakanlığınız dilekçelere çözüm odaklı olacak şekilde cevap olamayan TEDAŞ hakkında inceleme başlatacak mıdır?

3.Bakanlığınıza TEDAŞ’ın elektrik sayaçlarını okumadan faturalandırma yapması hakkında dilekçe verilmiş midir? Verilmişse soruşturma açılmış mıdır?

4.Elektrik sayaçlarının okunmadan faturalandırılması mümkün müdür? Mümkün ise faturalandırma sistemindeki bu açığa karşı önlem alınacak mıdır?

5.TEDAŞ’ın, faturalarını ödeyemeyen çiftçilerin tarım desteklemelerini  bloke etmesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

6.Bakanlığınızın uzun elektrik kesintileri ve elektrik tellerinin bakımsızlığından maddi zarar gören yurttaşlara dair bir bütçe planlaması mevcut mudur ?

 

 

 

Şanlıurfa’nın DEDAŞ Sorunu Meclis Gündeminde!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Akşener, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu'nu tebrik etti
Akşener, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu'nu tebrik etti
CHP Genel Başkanı Özel, Manisa İl Başkanlığında partililerle buluştu
CHP Genel Başkanı Özel, Manisa İl Başkanlığında partililerle buluştu