HDP’lı YILDIRIM Tarım Danışmanlarının özlük hakları Sordu

Haber Merkezi Gaphaberleri.com Şanlıurfa (Rıha)

801 kez okundu.
HDP’lı YILDIRIM Tarım Danışmanlarının özlük hakları  Sordu

HDP Adıyaman Milletvekili Dr. Behçet YILDIRIM, Tarım Danışmanlarının özlük haklarına dair hazırladığı soru önergesi ektedir Tarım Gıda Ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik'e şunları sordu; "Tarım Danışmanları neden kadroya alınamıyor? Bunun emsali KÖY-MER varken yeni uyarlanmış hangi sistem kadroya alımlarını engelliyor? "

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

  Behçet YILDIRIM Adıyaman Milletvekili

                                                                                                           Avrupa ülkelerinin 18.yüzyılın ortalarında benimseyip uygulamaya koyduğu tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri, ülkemizde 1940’lardan itibaren değişik projeler adı altında Tarım ve Köy işleri bakanlığı sorumluluğunda yürütülmüştür.  Bu projelerin temelinde başarı sağlanmış olmasına rağmen aksaklıklar ve yetersizlikler yüzünden süre kısa tutulmuş ve uygulanmaktan vazgeçilip rafa kaldırılmıştır. 2006 yılında yayınlanan genelge ile yürürlüğe giren Tarımsal yayım ve danışmalık projesinin son zamanlarda taşradan bakanlığa ulaştırılan bilgiler neticesinde bakanlığın danışmanlık sektörüne olumsuz bakmasına neden olmuştur. Tarımsal desteklemeler ve hibe projelerinde üreticiye belli oranda danışman veya teknik eleman desteği verilmek koşulu ile projenin başlangıcından bitimine kadar zorunluluk getirilmelidir. Ülkemizde uygulamaya konulan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık projesinde tespit edilen aksaklıklar giderilerek, tarımsal üretim yapan işletmelerin toprak hazırlığıyla başlayıp pazar süreci ile biten bütün tarımsal faaliyetler ile mali işlemlerin danışman denetiminde yapılarak ileri düzeyde bir tarımsal faaliyet gerçekleştirile bilinir.

Tarım danışmanlarının özlük haklarının devlet güvencesine alınmak koşulu ile yarı özerk bir statüye kavuşturularak danışmanlığın tarım desteğine tabii olan üreticilere zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir. Aylarca maaş alamayan tarım danışmanları, işten atılma korkusu ile seslerini çıkartamamaktadır.

 

Bu bağlamda;

     

1) Tarım Danışmanları neden kadroya alınamıyor? Bunun emsali KÖY-MER varken yeni uyarlanmış hangi sistem kadroya alımlarını engelliyor?

2) Tarım Danışmanları için ayrılmış bütçeden danışmanın cebine neden 4/1’i giriyor? Hizmeti veren danışman mı? İşveren mi? Amaç kime kazandırmak? Hizmeti veren danışman olduğu halde neden işverene çok daha fazla pay veriliyor?

3) Banka dekontlarında, il tarım müdürlüğüne tarım danışmanları her ay maaş alıyormuş gibi raporlar verilirken İl müdürlükleri bu hukuksuzluğa neden göz yummaktadır?

4) Tarım Danışmanlığı sisteminin amacı işverene kazanç sağlamak mı? Yoksa gençlerimizi istihdam ederek aynı zamanda tarımsal üretimin artışını sağlayıp bilinçli üretici yaratmak mı?

6) Tarım danışmanlara verilen desteklemeler çekilmesi söz konusu olma durumda toplamda kaç tarım danışmanı açıkta kalacak? Açıkta kalacak olan bu danışmanlar için nasıl bir yol belirleyeceksiniz?

7) İşveren olan oda, birlik ve şirketlerin tarım danışmanlarının bilgilerini yıllarca masa üstünde ve kâğıt üzerinde pazarlamasına karşı ne gibi tedbirler aldınız?

8) Tarım ve hayvancılığı geliştirmek için elinizde saha deneyimli mühendis ve teknikerler varken bunların önündeki engelleri kaldırmayarak, onları bir belirsizlikle baş başa bırakarak tarımda ne kadar ilerleyebileceğinizi düşünüyorsunuz?

 

 

Dr. Behçet YILDIRIM hdp
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Blinken: Gazetecilere ve bağımsız medyaya desteğimiz sarsılmaz
Blinken: Gazetecilere ve bağımsız medyaya desteğimiz sarsılmaz
HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası Dörtlü Final'i öncesinde toplantı düzenlendi
HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası Dörtlü Final'i öncesinde toplantı düzenlendi