Müftü Açık: Tesettür, ahlaki bir tedbirdir

ŞANLIURFA – RUHAAJANS

1832 kez okundu.
Müftü Açık: Tesettür, ahlaki bir tedbirdir

Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, tesettür ile ilgili kıstaslara yönelik Urfa Değişim Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Açık,” Tesettür, sadece baş örtü değildir. Tesettür, vücut hatlarınızı karşı tarafa göstermemek için yapılan fiili eylemdir, ahlaki bir tedbirdir.”dedi.

Tesettür nedir, nasıl olmalıdır? Türban takıp altında dar pantolon giymenin dini hükmü nedir? Daha birçok konuya il Müftüsü İhsan Açık, açıklık getirdi. Tesettür, insanın karşıdakine göre mahrem ve namahrem kavramına göre kendisini korumasıdır, örtmesidir.” diyen Müftü Açık, şöyle konuştu:”Kişinin kendisine bakılmaması gereken yerleri kapatmasıdır. Hem erkek için vardır hem de kadın için vardır. Bazı yanlış algılamalar olabiliyor. Sanki tesettür bayan için vardır diye zannediliyor. Hayır, erkek için de vardır. Bayan içinde tesettür vardır erkek içinde. İnsanın en önemli şeyi avret meselesidir. Avret yeri neresidir konusu vardır. Erkek için avret yeri, en güzel şekilde kapatılması ve bayan içinde avret yerlerinin kapatılması, daha sonra da sizin ev kıyafetiniz, dışarı kıyafetinizin ayrılmasıdır.

‘TESETTÜR, BİR KADININ ZİYNETİDİR’

Bu noktada önemlidir. Tesettür niçin vardır? İnsanların birbirleriyle beraber olduklarında karşı cinsle ilgili nefsi ve şeytani duyguları kapatabilmek, karşılıklı bulunduklarında birbirlerine şehvet ve nefsi ön plana koymadan beşeri ilişkide bulunabilmeleri, sosyal münasebetlerde bulunmalarını sağlamaktır. Bayan için tesettürün önemi şudur: Bayan tesettür ile birlikte kendisini korumaktadır. Bir takım gözlerden. Nur süresi 31. ayetinde rabbimizin belirttiği gibi, kadının tesettüre bürünerek bir nevi mümin kadınlara söyle, gözlerini sakınsınlar. Erkek de, kadın da gözleri ile ilgili. Çünkü tesettür, göze perde çekebilmeli. Karşıdaki insanın gözüyle ilişkili olmamaktır. Irzlarını korusunlar. Görünen kısmı hariç, diğer kısımlarını göstermesinler. Bu ziynettir, hem takı hem de kadının ziynetidir. Avret mahallileri kendisi için bir ziynettir, bir değerdir.”

‘ÖLÇÜ VÜCUT HATLARINI BELLİ ETMEDEN ÖRTÜNEBİLMEKTİR’

Örtünmenin kıstasına dikkat çeken Müftü Açık,”Cenabı Allah tarafından görülmemesi, baş örtülerini güzel bir şekilde örtmeleri gerekiyor. Örtünmenin hem erkek hem de kadın için de avret yerlerinin örtünmesiyle de yetinmez. Karşıdaki insan tarafından da belirgin bir şekilde görülmemesini sağlamak lazım. İnce kıyafetlerle de olmaz bu, içi gözükebilir. Dardır, vücut hatlarını belli eder. Bu da değildir. Önemli olan karşı tarafa avret mahallinizi göstermemektir. Tesettür de hangi giysi, nasıl olacak diye. Böyle bir kural yok. Kişilerin bölge, iklim, örflerine göre değişik kıyafetlerde giyebilirler. Buradaki ölçü vücut hatlarını belli etmeden örtünebilmektir. Tesettür, sadece baş örtü değildir. Tesettür, vücut hatlarınızı karşı tarafa göstermemek için yapılan fiili eylemdir. Erkeğinde vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde muhakkak ve muhakkak örtünmesi gerekiyor. Son dönemlerde düşük bel diye bir çıktı. Namaz kılarken de önümüzdeki kardeşimizin vücut hatları, iç çamaşırı gözükecek bir şekilde olabiliyor. Bu durumda nahoş görüntüler ortaya çıkabiliyor.”diye konuştu.

‘GİYİNİK ÇIPLAKLAR’

Erkeklerdeki tesettür durumuna dikkat çeken Müftü Açık, şunları kaydetti:”Biz her yerde edebi, örtünerek karşıdaki insana da saygı göstermiş oluyoruz. Bu noktada genç kardeşlerimize ricada bulunuyoruz. Giydikleri tişört ve gömlekte dar olmamalı. Rüku ve secdeye gittiklerinde, vücutlarında bir açılmalar olabiliyor. Bu durumda hakikaten bir sıkıntı veriyor. Son zamanlarda erkeklerinde tesettür ile ilgili ortaya çıkmaya başladı. Dikkat edilmesi gereken bir konu. Bir bayana bakıyorsunuz tesettürlü, ama diğer bütün vücut hatları belli. Bu da örtü değildir. Alimlerimizin bu konuyla ilgili çok iyi bir ifadeleri bulunuyor: Giyinik çıplaklar. Giyindiklerini zannederler, ama vücut hatları belli. Tesettür, kendini örtebilen demektir. Örtündüğünde karşıdaki insan sizin vücut hatlarınızı bilemeyecek. Ben Allah’ın emri gereği, vücudumu örtüyorum, vücut hatlarımı görmeyecek.

‘MUTLAKA, TESETTÜR NOKTASINDA MANEVİ GÜÇ VE AHLAKLA DAHA İYİ BİR İLİŞKİ KURACAĞIMIZI SÖYLEYEBİLİRİZ’

Örtünmek niye bu kadar önemlidir. Bir toplumda karşı cinsle bulunduğunuzda sizin gözlerinizi, karşılıklı olarak beşeri münasebetlerinizde nefis ve şeytanın ön plana çıkmaması içindir. Çünkü Allah, bizi kadın ve erkek olarak yaratmıştır. Mutlaka birbirimize ihtiyacımız vardır. Kadın ve erkek, elmanın iki yarısıdır. Birbirimize muhtacızdır. Kadın içinde erkek içinde dünya hayatı gereklidir. Beşeri ilişkilerimizin içerisine nefis ve şeytan oturursa Allah korusun nahoş şeyler olabilir. Tesettür, ahlaki bir tedbirdir. Tesettür, bir insanı insani ilişkilerden uzak tutmak değildir. Tam tersine kadın ve erkeğin beşeri ve sosyal ilişkilerinde tesettürle imar noktasında, Allah kadın ve erkeğe dünyayı imar etme noktasında sorumlu kılmıştır. Mutlaka, tesettür noktasında manevi güç ve ahlakla daha iyi bir ilişki kuracağımızı söyleyebiliriz.”

Müftü Açık: Tesettür ahlaki bir tedbirdir
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Meloni, Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldi
Meloni, Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldi
116. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası tercih başvuruları başladı
116. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası tercih başvuruları başladı